Για τους «συνωμότες» της νέας διεθνούς μουσικής σκηνής

Για τους «συνωμότες» της νέας διεθνούς μουσικής σκηνής

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το Plissken βρίθει ενέργειας και κανείς δεν πάει σπίτι του μέχρι το ξημέρωμα», έχει γράψει ο Guardian. Ακριβώς έξι χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη φορά που το μουσικό φεστιβάλ ξεμύτισε στην Αθήνα. Το Plissken είναι πλέον έξι ετών και επιστρέφει στην εποχή από την οποία ξεκίνησε, τον χειμώνα.

«Εχουμε τρομερό άγχος, σχετική ένταση, μικρές χαρές, πολλά προβλήματα που λύνονται ή δεν λύνονται, άγχος, πιο πολύ άγχος, ανυπομονησία, ψυχραιμία, καθόλου ψυχραιμία. Σαν ένα rollercoaster το οποίο χρειάζεται απλώς ένα καλό στομάχι για να φτάσεις μέχρι το τέλος», λέει στην «Κ» ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Στέφανος Παπαγκίκας.

Εχουμε νιώσει τον ρυθμό και τις μουσικές του Plissken στον «Ελληνικό Κόσμο», αρχές καλοκαιριού, με τον ουρανό να σκεπάζει αυτή την ιδιότυπη μουσική πολιτεία. Σήμερα και αύριο, το Plissken φιλοξενείται σε τέσσερις σκηνές πέριξ της Πειραιώς, στο ύψος του Γκαζιού, και είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους «συνωμότες» της νέας, διεθνούς μουσικής σκηνής.

«Ενας μικρός κρίκος στην αλυσίδα που λέγεται πολιτιστική Αθήνα. Είναι καταπληκτική πόλη και, αναλογικά με το μέγεθός της, γίνονται εξαιρετικές δουλειές, συναυλίες, φεστιβάλ. Μακάρι να είναι πιο πολλά κάθε χρόνο και να αναπτυσσόμαστε ποιοτικά όλο και πιο πολύ, μέχρι η Αθήνα να μην είναι απλώς ένα μυστικό για όσους ξέρουν», αναφέρει ο κ. Παπαγκίκας.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν, «ως επιβράβευση», όπως λέει ο κ. Παπαγκίκας, ο ραδιοφωνικός σταθμός NTS, αποστολή του οποίου είναι η «εξαγωγή» της σύγχρονης βρετανικής μουσικής, και το Συμβούλιο Τεχνών της Αγγλίας. «Τουλάχιστον λες “δεν είμαι τρελός, υπάρχουν κι άλλοι εκεί έξω”. Η ουσία είναι πως τέτοιες συνεργασίες, όπως αυτή με το NTS Radio, μόνο καλό μπορούν να κάνουν σε ελληνικά φεστιβάλ που προσπαθούν να εξαγάγουν τις δικές τους προτιμήσεις σε ένα ευρύτερο ακροατήριο», σημειώνει ο κ. Παπαγκίκας.

Ο Σον Μακόλιφι, εκ των ιδρυτών του NTS, που βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, αναφέρει στην «Κ» ότι «πάντοτε θέλαμε να φέρουμε το NTS στην Αθήνα και το Plissken είναι μια φανταστική αφορμή. Το αθηναϊκό ακροατήριο του σταθμού μας μεγαλώνει και αυτή η συνεργασία, για μας, είναι ό,τι καλύτερο».

Τις δύο ημέρες του φεστιβάλ, στις σκηνές του θα εμφανιστούν καλλιτέχνες και μπάντες που οι ρέκτες της σύγχρονης διεθνούς και εγχώριας μουσικής θα εκτιμήσουν: Death in Vegas, Tuxedomoon, Ellen Allien, Prefuse, Vatican Shadow, La Femme, Babyfather, Nalyssa Green, Beatrice Dillion, Negros tou Moria, The Fog Ensemble είναι μόνον κάποια από τα 41 σχήματα που θα γεμίσουν με ηλεκτρικό –και ηλεκτρισμένο– ήχο, κιθάρες και μπασογραμμές τη νυχτερινή Αθήνα.

«Μπορεί η βρετανική “αγορά” καλοκαιρινών φεστιβάλ να είναι κατάφορτη, ωστόσο το Λονδίνο και η υπόλοιπη χώρα θα έπρεπε να αγκαλιάσουν ένα χειμερινό φεστιβάλ όπως το Plissken. Εξάλλου, οι παραγωγοί μας εκτιμούν την ελληνική μουσική· η Λένα Πλάτωνος, για παράδειγμα, ακούγεται πολύ από τη συχνότητά μας», λέει ο Σον Μακόλιφι, για να τον συμπληρώσει ο Στέφανος Παπαγκίκας: «Οι προσδοκίες, πάντως, παραμένουν οι ίδιες κάθε φορά: να είμαστε υγιείς αφού τελειώσει, να περάσει καλά το κοινό, να κάνουμε το επόμενο».

​​Winter Plissken Festival. Παρασκευή 2 και Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016. Main Stage, Piraeus 117 Academy, Πειραιώς 117. Τunnel & Republic, Μεταλλουργείον, Πειραιώς 127. Αquarium, The HUB Events, Aλκμήνης 12. Pop Up Store, The Loft, Πειραιώς 123. Οι πόρτες ανοίγουν στις 19.00. Το ταμείο θα λειτουργεί στο Μεταλλουργείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή