Το Μέγαρο, ο «Πέτρος» και ο «Λύκος»

Το Μέγαρο, ο «Πέτρος» και ο «Λύκος»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν ο «Πέτρος», από το κλασικό παραμύθι του Σεργκέι Προκόφιεφ που θα δούμε στο Μέγαρο, είναι το Μέγαρο Μουσικής, τότε ο «Λύκος» είναι τα οικονομικά προβλήματα και οι εκκρεμότητες που, όπως φαίνεται, θα ακολουθήσουν τον δημόσιο πια οργανισμό και τη νέα χρονιά. Οπως ανακοινώθηκε στη χθεσινή παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος, τα έσοδα του φορέα για το 2016 ανέρχονται σε περίπου 9,5 εκατ. ευρώ –εκ των οποίων τα περίπου 4 εκατ. προέρχονται από την κρατική επιχορήγηση– ενώ τα συνολικά του έξοδα αγγίζουν τα 13 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων οφειλών. «Για να “βγούμε” το 2017, θα πρέπει να έχουμε συνολική επιχορήγηση 8 εκατ. ευρώ», τόνισε ο πρόεδρος του ΟΜΜΑ Νίκος Θεοχαράκης, συμπληρώνοντας ότι η διοίκηση του φορέα θα προσπαθήσει να περιορίσει τα έξοδα και να αυξήσει κατά 3 εκατ. ευρώ τα έσοδα από τις εκμισθώσεις των αιθουσών του σε τρίτους έως το 2018. Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που έδωσε νέα ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα στο Μέγαρο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017 δεν αναιρεί τις υποχρεώσεις του οργανισμού, που ανέρχονται σε περίπου 52 εκατ. ευρώ, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να διεκδικήσει χρηματοδοτικά προγράμματα. «Εχει συνταχθεί αίτημα (2/12), ώστε το Μέγαρο Μουσικής να υπαχθεί σε ειδική χρηματοδότηση για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς φορείς εκτός γενικής κυβέρνησης», σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Αφησε, επίσης, να εννοηθεί ότι θα εγκριθεί έκτακτη επιχορήγηση ύψους 1 εκατ. ευρώ για το Μέγαρο, ενώ τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να αλλάξει ο νόμος που διέπει τις ιδιωτικές χορηγίες.

Σε καλλιτεχνικό επίπεδο το Μέγαρο θα συνεχίσει στην οδό του «ανοίγματος» σε νέους καλλιτέχνες και στις συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς, ανάμεσά τους και η Documenta 14, ενώ για τις εκδηλώσεις στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» θα ισχύσουν μειωμένα εισιτήρια (15-10 ευρώ) για την προσέλκυση νέου κοινού. Στο υπόλοιπο της σεζόν, το Μέγαρο θα διοργανώσει αφιερώματα στη Μαρία Κάλλας και στον Νίκο Σκαλκώτα, ενώ θα εμφανιστεί ξανά ο Θεόδωρος Κουρεντζής και η ορχήστρα του Music Aeterna. Από την Αγγλία θα έρθει η θεατρική ομάδα «Cheek by Jowl» και ο φημισμένος ηθοποιός Στίβεν Μπέρκοφ για παραστάσεις αφιερωμένες στον Σαίξπηρ. Δραστήριες θα είναι οι δύο «resident» ορχήστρες του Μεγάρου, η ΚΟΑ και η Καμεράτα, αν και για την τελευταία τα προβλήματα, οικονομικά και διοικητικά, χρονίζουν χωρίς να διαφαίνεται η άμεση επίλυσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή