Στο αναγεννημένο «Αλφα. Ιδέα», οπερέτα και παλιά τραγούδια σε μια ραδιοφωνική εκπομπή επί σκηνής

Στο αναγεννημένο «Αλφα. Ιδέα», οπερέτα και παλιά τραγούδια σε μια ραδιοφωνική εκπομπή επί σκηνής

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γωνία Πατησίων και Στουρνάρη. Μια γνώριμη διεύθυνση για τους θεατρόφιλους επί σειρά ετών. Η έως πρόσφατα θεατρική έδρα του Στέφανου Ληναίου και της Ελλης Φωτίου, ανακαινισμένη πλέον, έχει ανοιχτεί εδώ και λίγο καιρό σε ένα νέο ταξίδι με οδηγό την Ομάδα Ιδέα του Κώστα Γάκη, της Αθηνά Μουστάκα και του Κωνσταντίνου Μπιμπή, τριών ταλαντούχων δημιουργών που έχουν στήσει πλέον το «Αλφα. Ιδέα».

Το ιστορικό «Αλφα» έχει μετεξελιχθεί σε ένα σημείο συνάντησης δημιουργικών ανθρώπων από το θέατρο και τη μουσική, ένας τόπος όπου τα πάντα γύρω από την τέχνη μπορούν να συμβούν. Συναντήσεις, διασταυρώσεις, συνομιλία τεχνών, άνοιγμα σε όλο το κοινό, νέους και λιγότερο νέους. «Η φιλοσοφία του χώρου είναι να είναι επίκεντρο μουσικής και θεάτρου με έναν τρόπο φρέσκο και ζωντανό», λέει η Μαργαρίτα Μυτιληναίου, που έχει αναλάβει το μουσικό σκέλος των εκδηλώσεων στο νέο, πλέον, «Αλφα. Ιδέα».

Και την Πέμπτη, 23 του μήνα, στις 9.30μμ, θα ανεβεί επί σκηνής ένα θέαμα-ακρόαμα στην καρδιά αυτής της φιλοσοφίας. Καθώς το «Αγάπης Λόγια» είναι μία αποθέωση της ευρηματικότητας πάνω στον καμβά μιας μουσικής τοιχογραφίας με οπερέτες, παλιά τραγούδια, ντουέτα και αξέχαστες μελωδίες, όλα αυτά συνδυασμένα με μία ραδιοφωνική εκπομπή εν τη γενέσει της επί σκηνής με τη Μαργαρίτα Μυτιληναίου να παρεμβαίνει και να συνομιλεί ανάμεσα και διαγωνίως της μουσικής με τους δυο σταρ της βραδιάς: τη μεσόφωνο Ειρήνη Καράγιαννη και τον βαρύτονο Χάρη Ανδριανό.

Σε ένα σκηνικό που θα θυμίζει σαλόνι σπιτιού της δεκαετίας του ’40, η κόρη της Ειρήνης Καράγιαννη θα ζωγραφίζει σ’ ένα καβαλέτο και το ανδρόγυνο θα τραγουδάει όσα ακούει στο ραδιόφωνο. Κάποια στιγμή, η περσόνες τους θα ζωντανέψουν στη ραδιοφωνική εκπομπή που ακούνε. «Η ιδέα αυτής της διαφορετικής ματιάς ήταν του Χάρη», λέει η Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

Θα είναι μία συναυλία αρκετά «τεατράλε», όπως άλλωστε ορίζει η χημεία ανάμεσα στην Ειρήνη Καράγιαννη και τον Χάρη Ανδριανό, εμπλουτισμένη με όσα μπορεί να προσθέσει το «ραδιόφωνο» επί σκηνής: συνομιλία με κάποιους από το κοινό, συνέντευξη με τους ερμηνευτές, σχόλια και αυθόρμητες αντιδράσεις. «Θα αλλάζουμε ρόλους», λέει η Μαργαρίτα Μυτιληναίου. «Οι δύο τραγουδιστές μας θα γίνουν και εκείνοι για λίγο δημοσιογράφοι». Σχόλια για την οπερέτα, τα ρεύματα και τις επιρροές θα κάνει ο βαθύς γνώστης του είδους, πιανίστας Δημήτρης Γιάκας.

Ο χείμαρρος από δημοφιλείς μελωδίες του ελληνικού, αστικού, μουσικού παρελθόντος εκβάλλει τώρα στη σκηνή του «Αλφα. Ιδέα» με μία πρόταση εξοικείωσης με ένα ευρύτερο, νεανικό κοινό. Αθάνατα τραγούδια, για τους παλαιότερους, αλλά και μουσικό ορυχείο για όλους, οι μελωδίες από την αθηναϊκή οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη και Νίκου Χατζηαποστόλου αλλά και τα τραγούδια του Γιάννη Κωνσταντινίδη ή/και Κώστα Γιαννίδη, όπως και μοναδικά δείγματα από την ευρωπαϊκή οπερέτα και το μουσικό θέατρο, συνθέτουν ένα εορταστικό θέαμα. Υπάρχει η χαρά ως μοτίβο υπόκρουσης σε όλη αυτή τη μουσική κληρονομιά.

Η Ειρήνη Καράγιαννη και ο Χάρης Ανδριανός στήνουν ένα κανονικό, σχεδόν, χορογραφημένο, μελετημένο σκηνικό θέαμα με άριστο επαγγελματισμό. Με τις εξαίρετες φωνές τους, που αλληλοσυμπληρώνονται μέσα και από τη φυσική αντίθεσή τους, δημιουργούν ευφορία και στήνουν επί της ουσίας τον καμβά για την εξοικείωση ενός ευρύτερου ακροατηρίου με μία μουσική κληρονομιά που είναι ανεκτίμητη.

* Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου. Αλφα. Ιδέα. Πατησίων 37 και Στουρνάρη, Πολυτεχνείο, τηλ. 210 5238 742, 5221 444.

Ωρα έναρξης 9.30μμ, εισιτήριο 10 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή