Γερασμένη νοοτροπία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επόμενη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής, οι μουσικοί της Καμεράτας – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής θα παρουσιάσουν τα περίφημα Βραδεμβούργια Κοντσέρτα που αφιέρωσε ο Μπαχ στον μαρκήσιο του Βραδεμβούργου το 1721. Το θέμα μας όμως δεν είναι τα κοντσέρτα αλλά οι μουσικοί. Ποιοι είναι οι «μουσικοί της Καμεράτας»; Δεν είναι άλλοι από τους μουσικούς και τον μαέστρο Γιώργο Πέτρου που αποτελούν τη γνωστή σύνθεση της ορχήστρας, η οποία άλλοτε εμφανίζεται ως Καμεράτα «σκέτο» ή διεθνώς ως «Armonia Atenea», προσπαθώντας με διάφορους τρόπους να ξεπεράσει το μεγάλο της πρόβλημα: την απουσία διοικητικού συμβουλίου και τα οικονομικά, λειτουργικά και διοικητικά προβλήματα που επιφέρει αυτή η κατάσταση στην καθημερινότητά της.

Για την επιτυχία της Καμεράτας έχουν γραφτεί πολλά και οι κριτικές που αποσπά είναι κατά κανόνα διθυραμβικές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αρκεί να θυμίσουμε τις εμφανίσεις στο BBC, την ηχογράφηση με την Ντόιτσε Γκράμοφον και τη συμμετοχή της στο περυσινό Εαρινό Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ. Πολλά επίσης έχουν γραφτεί και για τα προβλήματα της ορχήστρας. Ωστόσο, η περίπτωσή της είναι ενδεικτική μιας γηρασμένης νοοτροπίας αντιμετώπισης των προβλημάτων όταν η μετάθεση ήταν προτιμότερη από την επίλυση. Κάποτε, όταν τα προβλήματα έμπαιναν κάτω από το χαλί, κρύβονταν για καιρό, αλλά όπως όλοι ξέρουμε, το χαλί ούτε φαίνεται πια. Πρόσφατα η κ. Λυδία Κονιόρδου έλαβε ενημέρωση για το ζήτημα, όπως και οι προκάτοχοί της από το 2014 και έπειτα. Σχετική ερώτηση κατέθεσε και η αρμόδια τομεάρχης της Ν.Δ. Ολγα Κεφαλογιάννη. Πόσο ακόμη μπορεί να τραβήξει αυτή η κατάσταση; Tα Bραδεμβούργια Κοντσέρτα, θα μου πείτε, γράφτηκαν μέσα σε περίπου 10 χρόνια. Παίζονται επίσης από τον 18ο αιώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή