Ο «άγνωστος» Νίκος Σκαλκώτας

Ο «άγνωστος» Νίκος Σκαλκώτας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα διήμερο αφιερωμένο στον Νίκο Σκαλκώτα θέτει εκ νέου τις βάσεις για μια ερευνητική προσέγγιση και κατανόηση του έργου του Ελληνα συνθέτη. Στις 28 και 29 Απριλίου, θα υπάρχουν δύο συνδεδεμένες εκδηλώσεις, με επιμέλεια του αρχιμουσικού και συνθέτη Νίκου Χριστοδούλου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος»), κλείνοντας το φετινό αφιέρωμα: ένα διήμερο συμπόσιο με θέμα «Οι 36 Ελληνικοί Χοροί του Νίκου Σκαλκώτα» (οργανωτική επιτροπή αποτελούμενη από τους Γιώργο Ζερβό, Νίκο Μαλιάρα, Χάρη Ξανθουδάκη, Λορέντα Ράμου και Νίκο Χριστοδούλου) και μία συναυλία (29/4) με όλα τα έργα για έγχορδα του Σκαλκώτα –«Δέκα Μουσικά Σκίτσα», «Μικρή Σουίτα», «Ελληνικοί Χοροί»– που θα ερμηνεύσουν οι Μουσικοί της Καμεράτας – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής σε μουσική διεύθυνση Νίκου Χριστοδούλου.

«Νομίζω ότι το θέμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είναι κρίσιμο για την ελληνική μουσική, καθώς και τη διεθνή της προοπτική», λέει ο αρχιμουσικός Νίκος Χριστοδούλου. «Οι “36 Ελληνικοί Χοροί”, θέμα του συμποσίου και της συναυλίας, είναι, ως τίτλος, το πιο γνωστό έργο όχι μόνον του Σκαλκώτα, αλλά και της ελληνικής μουσικής γενικά (και το πιο συχνά εκτελούμενο ελληνικό έργο διεθνώς, στην εκδοχή των πέντε χορών για έγχορδα). Ωστόσο έως σήμερα είναι σχεδόν άγνωστο στην ολότητά του –καθώς πολύ λίγοι χοροί είναι γενικότερα γνωστοί–, αινιγματικό ιστορικά και κειμενολογικά –με τις αναθεωρήσεις 20 Χορών από τον Σκαλκώτα τον τελευταίο χρόνο της ζωής του και με πλήθος μεταγραφών του έργου για διάφορα σύνολα– και επίσης κατ’ ουσίαν ανέκδοτο, καθώς δεν υπάρχει, ακόμη, συνολική έκδοση».

Στο συμπόσιο θα λάβουν μέρος σημαντικοί μουσικοί. Ο Βύρων Φιδετζής, π.χ., θα ιστορήσει το χρονικό της πρώτης συνολικής ηχογράφησης του έργου το 1990 στο Εκατερίνμπουργκ όπως και της πρώτης δημόσιας εκτέλεσης τον Ιανουάριο του 1997 στη Θεσσαλονίκη από την ΚΟΑ. «Οι “36 Ελληνικοί Χοροί” είναι ριζικά διαφορετικό έργο από οτιδήποτε παρόμοιο στην ιστορία της μουσικής», λέει ο Νίκος Χριστοδούλου. «Πολλά ερωτήματα αφορούν τις συνθήκες της δημιουργίας του, το ασυνήθιστο μέγεθος, τη σχέση με τη δημοτική παράδοση, το θέμα των αρχικών και αναθεωρημένων γραφών 20 Χορών, την τελική μορφή του έργου, τις πολλές ποικίλες μεταγραφές, το ασυνήθιστο πλήθος των χειρόγραφων πηγών, την εκτέλεση και την πρόσληψη». Αυτό που επισημαίνει ο Νίκος Χριστοδούλου είναι ότι το έργο παραμένει ουσιαστικά ανέκδοτο, «καθώς δεν υπάρχει ακόμη πλήρης και έγκυρη έκδοση σε παρτιτούρα. Η προσέγγιση του κορυφαίου αυτού έργου αφορά τη μουσική του 20ού αιώνα, τη δημιουργία του Σκαλκώτα, αλλά είναι κρίσιμη και για την ελληνική μουσική, γενικά».

Την πρώτη ημέρα του συμποσίου, 28 Απριλίου, προγραμματίζεται επίσης Μουσικό Εργαστήρι με τους Μουσικούς της Καμεράτας και τον Νίκο Χριστοδούλου, ανοικτό στο κοινό, στη διάρκεια του οποίου θα παρουσιαστούν αναλυτικά «Ελληνικοί Χοροί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή