Μουσικές εξαίσιες

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

PROHASKA, ANTONINI

Serpent & fire

Alpha 250

Τα προγράμματα των προσωπικών δίσκων της Αννας Προχάσκα οργανώνονται πάντοτε γύρω από ένα καλά διαλεγμένο, ενδιαφέρον θέμα και διατρέχουν το ρεπερτόριο χωρίς προκαταλήψεις. Η ευφυΐα και το καλό γούστο με τα οποία χειρίζεται η υψίφωνος τη δροσερή, αβίαστη και εύπλαστη λυρική φωνή της, φροντίζουν για τα υπόλοιπα. Η συλλογή με τίτλο «Φίδι και φωτιά» και υπότιτλο «Αριες για τη Διδώ και την Κλεοπάτρα» επικεντρώνεται σε μουσική του 17ου και του 18ου αιώνα, προτείνοντας κομμάτια σπάνια όσο και απολαυστικά. Μαζί της το σύνολο οργάνων εποχής «Ο αρμονικός κήπος» υπό την εμπνευσμένη διεύθυνση του Τζοβάνι Αντονίνι. Μια μαγική εναλλαγή φωνητικής και ενόργανης μουσικής.

Ν. Α. ΔΟΝΤΑΣ

ΕΝΤΕΧΝΟ

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ

Κάτοπτρα

ΜLK Records

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές και αγαπημένες φωνές των τελευταίων δεκαετιών, ο Σωκράτης Μάλαμας, επέστρεψε φέτος δισκογραφικά με μια δουλειά τόσο χαρακτηριστικά δική του, που νομίζεις ότι την ακούς χρόνια. Τα «Κάτοπτρα» δεν διεκδικούν δάφνες πρωτοτυπίας ή πειραματισμού· αντιθέτως, είναι ο γνώριμος Μάλαμας, με τους συνηθισμένους συνεργάτες του και το μουσικό πάντρεμα ροκ και παράδοσης που τον έκανε έναν από τους πιο επιτυχημένους σύγχρονους δημιουργούς και ερμηνευτές. «Να ’μαστε πάλι εδώ ξανά» τραγουδά σε ένα από τα κομμάτια του άλμπουμ και το εννοεί, αφού η μουσική και η στιχουργική του αποτελούν σταθερή αξία. Αν και αυτήν τη φορά, εκτός από τα κλασικά ερωτικά του, οι καλύτερες στιγμές βγαίνουν μέσα από την κοινωνική παρατήρηση.

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ

ΠΟΠ

GORILLAZ

Humanz

Warner Bros./Parlophone

Δεκαεπτά χρόνια μετά την πρώτη τους δισκογραφική εμφάνιση και στον πέμπτο πλέον δίσκο, οι Gorillaz, το καρτουνίστικο πρότζεκτ του δαιμόνιου πρωτομάστορα της britpop Damon Albarn, επιτυγχάνουν κεφάτους ρυθμούς υπό το πρίσμα μιας φουτουριστικής δυστοπίας. Ενα χαρωπό πάρτι για το τέλος του κόσμου. Με εκλεκτούς καλεσμένους (όπως Vince Staples, Danny Brown, Kelela, Pusha T), οι Gorillaz ανακατεύουν ποικίλα υλικά, από ροκ και ραπ μέχρι soul και gospel, προς κάτι καινούργιο, έντονο και χορταστικό. Πολύς ηλεκτρισμός, πληθωρικά συνθεσάιζερ, ατίθασα beat, ρομποτικά εφέ, ζεστά φωνητικά και βέβαια οι αειθαλείς κοινωνικοπολιτικές ανησυχίες του Albarn. Το «Humanz» θυμίζει τους προκατόχους του σε στυλ και διάθεση, όμως δεν μένει στα ίδια. Εμπλουτισμένο με νέα στοιχεία, καταφέρνει να ανανεώνει.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΦΟΛΚ

MOUNT EERIE

A Crow Looked At Me

P.W. ELVERUN & SUN

«Ο θάνατος είναι μια πραγματικότητα που δεν πρέπει να μετατρέπεις σε τέχνη», εξομολογείται στην αρχή του ένατου δίσκου που κυκλοφορεί ο Phil Elverun υπό το όνομα Mount Eerie. Δύο λεπτά αργότερα, όταν έχει τελειώσει το πρώτο τραγούδι, αντιλαμβανόμαστε ότι παραστρατεί από αυτήν την αρχή. Ολα τα τραγούδια του «A Crow Looked at Me» μιλούν για τον πρόσφατο χαμό της γυναίκας του και για το πώς ζει αυτός, πλέον, με την ενός έτους κόρη τους. Με λιτές ενορχηστρώσεις, ελάχιστα μουσικά όργανα και τη φωνή του να κυριαρχεί, δημιουργεί έντεκα σπαρακτικά τραγούδια-εξομολογήσεις, που παρά τον προσωπικό τους τόνο μιλούν βαθιά σε κάθε ακροατή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΓΑΣ

ALTERNATIVE POP

VANCOUVER SLEEP CLINIC

Revival

Sony, 2017

Τον Alexander Shuckburgh, γνωστό στη βρετανική σκηνή ως Al Shux, τον είχαμε μάθει μέσα από τις αξιοσημείωτες παραγωγές του, αλλά και τους στίχους που είχε σκαρώσει για κομμάτια που λίγο-πολύ όλοι ακούσαμε κάπου, κάπως. Ενδεικτικά: «Drowning» και «Fuck with myself» της Banks ή το «Young and beautiful» της Lana Del Rey, από το θαυμάσιο OST του «Μεγάλου Γκάτσμπι». Ο Λονδρέζος παραγωγός και στιχουργός επιστρέφει με το πρώτο studio album του Αυστραλού Vancouver Sleep Clinic, κατά κόσμον Tim Bettinson, τον οποίον ακούμε από το 2013 σε singles ή EPs. Το «Revival» είναι μια γαλήνια pop διαδρομή, η οποία δεν σε φέρνει αντιμέτωπο με πρωτόγνωρους ήχους, αλλά σου υπενθυμίζει το alternative καταφύγιο που η φωνή και η μελωδία μπορούν να χαρίσουν μέσα στο σπίτι ή έξω, στον δρόμο, κυκλοφορώντας, με λόγο ή χωρίς, στην πόλη – όπως συνηθίσαμε με τους XX ή τους Irrepressibles…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΗΝΑΚΗΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή