Camerata Junior, όταν ο πολιτισμός δημιουργεί «παράδειγμα» μακριά από τον θόρυβο

Camerata Junior, όταν ο πολιτισμός δημιουργεί «παράδειγμα» μακριά από τον θόρυβο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλά από τα σημαντικά που συμβαίνουν είναι αθόρυβα. Προστατευμένα από όλα όσα πρέπει να προστατευθούν, συνεχίζουν. Είναι ένα φαινόμενο, πολιτισμικό και κοινωνικό, η Camerata Junior, η νεανική ορχήστρα εγχόρδων του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», που βλέπει σταδιακά τα παιδιά που μύησε να προχωρούν όσο συνεχίζει να ανανεώνει τη σύνθεσή της. Περίπου 60 παιδιά και νέοι, από 7 έως 25 ετών, εκπαιδεύονται, διδάσκονται, ανοίγουν τα φτερά τους, με δάσκαλο, διευθυντή της Ορχήστρας και εμψυχωτή τον Δημήτρη Σέμση.

Αύριο, Κυριακή, στις 11.30 π.μ., η Camerata Junior, παρουσιάζει το νέο της ρεπερτόριο σε μια πρωινή συναυλία για όλους στο Μέγαρο Μουσικής (Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος). Αυτό είναι πολιτισμός. Είναι ένα «μέγεθος» ουσίας και διάρκειας, που δημιουργεί «παράδειγμα» στις ηλικίες που θα είναι η αυριανή Ελλάδα. Αν κυκλοφορήσει κανείς στην Αθήνα, ας αναζητήσει κάτι αντίστοιχο που γεννιέται και που δημιουργεί «παράδειγμα». Δεν θα το βρει εκεί που υπάρχει θόρυβος.

Ο Δημήτρης Σέμσης, ο μαέστρος της Camerata Junior και εξάρχων βιολονίστας της ΚΟΑ, είχε ως προσωπικό όνειρο την ίδρυση και διεύθυνση μιας τέτοιας νεανικής ορχήστρας (υπήρξε άλλωστε συνιδρυτής της «μεγάλης» Camerata, την οποία πρώτος εμπνεύστηκε ο πατέρας του, Μιχάλης Σέμσης). Βοηθοί διδασκαλίας είναι η εκπαιδευτικός και βιολονίστα Wendy Clark, μέλος της ΚΟΑ και η νέα βιολονίστα Αθηνά Γρατσούνα, από τα πρώτα μέλη της Camerata Junior. Αξίζει να δει κανείς την ατμόσφαιρα δημιουργικής χαράς που επικρατεί στις πρόβες (τα μαθήματα είναι δωρεάν). Υπάρχουν δύο τμήματα, ένα παιδικό και ένα εφηβικό, τα οποία εμπλουτίζονται έπειτα από ακρόαση που γίνεται κάθε Σεπτέμβριο βάσει ειδικών προϋποθέσεων.

Εχουν περάσει ήδη αρκετά χρόνια από τότε που γεννήθηκε η Camerata Junior. Παιδιά-μαθητές έγιναν έφηβοι και οι έφηβοι έγιναν νέοι. Σημαντικοί σολίστες συνέπραξαν στις συναυλίες τους, υπάρχει ήδη ένα σώμα ιστορίας πίσω. Αυτό εμπλουτίζεται μέρα με τη μέρα. Η αρχική ιδέα έγινε πράξη. Ηταν το 2010, όταν στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων, ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής», με πρωτοβουλία του τότε προέδρου Δ.Σ. κ. Κώστα Πυλαρινού, ίδρυσε μια νεανική ορχήστρα εγχόρδων. Σπίτι ήταν το Μέγαρο Μουσικής, έμψυχο υλικό τα ταλαντούχα εκείνα παιδιά που ήθελαν να προχωρήσουν στον θαυμαστό κόσμο της μουσικής. Αρκεί να σκεφτεί κανείς τη μουσική βαρβαρότητα που επικρατεί στην Ελλάδα, για να εκτιμήσει το έργο της Camerata Junior.

Αύριο, στην πρωινή συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής, η ορχήστρα ανανεωμένη, καθώς άλλα παιδιά έχουν αποχωρήσει λόγω σπουδών και άλλα παιδιά έχουν έρθει στη θέση τους, θα ακούσουμε ένα θαυμάσιο πρόγραμμα που δείχνει το εύρος του ρεπερτορίου (μέγας δωρητής της Ορχήστρας για το 2017: Ισπανικό Ιδρυμα «Κόσμος εν Αρμονία»).

Η επόμενη συναυλία της Camerata Junior θα δοθεί στις 2 Ιουλίου, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, έπειτα από πρόσκληση του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Καλαμάτας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή