Μουσικές εξαίσιες

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΛΛΟΓΗ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ

Καθ’ οδόν

General Music

Εξι πολύτιμα σπαράγματα, έξι γράμματα από τέσσερις «μεγάλους» (Κώστας Μάνεσης, Γιάννης Λελάκης, Τσάντας και Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου) της ελληνικής στιχουργικής, μελοποιημένα από τον Διονύση Κυπριώτη και τραγουδισμένα από εκλεκτούς ερμηνευτές. Τα κομμάτια του «Καθ’ οδόν» είναι γνήσια λαϊκά και με αυτόν τον τρόπο «κλασικά», βγαλμένα από τα σημειωματάρια των σπουδαίων δημιουργών. Αυτά τα πρωτότυπα σκαριφήματα, μαζί και με άλλο φωτογραφικό και πληροφοριακό υλικό, περιλαμβάνονται στο ένθετο της καλά επιμελημένης έκδοσης του Ρακοσυλλέκτη. Μεταξύ ίσων ξεχωρίζουν «Ο ψεύτικος παράδεισος» (Γιάννης Λελάκης) σε ερμηνεία της Δήμητρας Γαλάνη και «Το τραίνο της ζωής» (Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου) σε ερμηνεία του Μιχάλη Δημητριάδη.

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

SCHUBERT

Fantasia in F minor etc

Staier, Melnikov

Harmonia Mundi, HMM 902227

Υπάρχουν αρκετές ηχογραφήσεις της «Φαντασίας σε φα ελάσσονα», έργο 103, του Σούμπερτ, του δημοφιλούς αυτού έργου για πιάνο – τέσσερα χέρια. Η νέα ερμηνεία με τους Αντρέας Στάγερ και Αλεξάντερ Μέλνικοφ αποτελεί σοβαρή εναλλακτική πρόταση στην έξοχη παλαιότερη των Ράντου Λούπου και Μάρεϊ Περάια. Οι δύο νεότεροι ερμηνευτές αποδίδουν το έργο σε φορτεπιάνο εποχής, το οποίο υποβάλλει τη δική του αισθητική, στην οποία οι Στάγερ και Μέλνικοφ ανταποκρίνονται με μεγάλη μουσικότητα, ευαισθησία και φαντασία δίχως όρια, αφήνοντας στον ακροατή χώρο να ακούσει και να αισθανθεί. Ο δίσκος περιλαμβάνει και άλλα, συντομότερα, ενδιαφέροντα έργα για τέσσερα χέρια, είδος άλλοτε ιδιαίτερα δημοφιλές ως οικογενειακή ψυχαγωγία.

Ν. Α. ΔΟΝΤΑΣ

INDIE

MAC DEMARCO

This Old Dog

Captured Tracks

Τρίτο LP –μετά τα «2» (2012) και «Salad Days» (2014)– για τον Mac DeMarco, και πάλι με χαλαρούς ρυθμούς και πάλι με χαλαρά στιχάκια, αλλά γι’ αυτό αρέσει, γι’ αυτό κολλάμε με τους στίχους του, γι’ αυτήν τη χαλαρότητα που αποπνέει από τη μουσική του. Ο νεαρός Καναδός μουσικός επιμένει να ηχογραφεί σε lo-fi επίπεδα και με απλότητα: χαρωπά κιθαριστικά ριφ, στο βάθος κάποια κρουστά κρατούν τον ρυθμό και λίγα πλήκτρα. Και αυτό που προέχει είναι η φωνή του. Μια φωνή οικεία, θαρρείς γνώριμη, σαν κάποιου φίλου. Τραγουδά με κέφι, απλά, χωρίς φανφάρες, σε στιγμές σαν να σιγοψιθυρίζει. Και ο Mac DeMarco ακούγεται ειλικρινής, κάτι που σε κερδίζει. Τα τραγούδια του –και πάλι– σου φτιάχνουν τη διάθεση.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΟΠ/ΡΟΚ

SLOWDIVE

Slowdive

Dead Oceans

Η καινούργια κυκλοφορία των Slowdive περιέχει δύο χρόνους, παρελθόν και παρόν την ίδια στιγμή: όχι τόσο το δικό τους παρελθόν, όσο το δικό μας, όχι τόσο το δικό τους παρόν, μα το δικό μας. Ετσι, είμαστε είκοσι και σαράντα χρόνων ταυτόχρονα, κι αν είμαστε σαράντα και σκεφτόμαστε την ηλικία των είκοσι, αυτό συμβαίνει δικαιωματικά και όχι νοσταλγικά, επειδή την ίδια στιγμή είμαστε είκοσι και ονειρευόμαστε το μέλλον, που είναι το παρόν μας. Υπάρχει κάτι σαν ξεκαθάρισμα λογαριασμών στον τέταρτο δίσκο τους –οι προηγούμενοι: «Just for a Day» (1991), «Souvlaki» (1994), «Pygmalion» (1995)– που αποδεικνύει πως συχνά οι πιο ήπιες δυνάμεις έχουν μια διαβρωτική υπομονή και, κυρίως, μια αναπάντεχη διάρκεια που δεν έχουν οι υπόλοιπες. Ποιος θα μπορούσε να το φανταστεί τότε; Ιδού μια μικρή κριτική παρουσίαση σαν συγγνώμη για έναν μεγάλο δίσκο ήπιας εκδίκησης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

ALTERNATIVE ROCK

THE AFGHAN WHIGS

In Spades

Sub Pop, 2017

Οταν το 2001 είχαν διασπαστεί, κανείς δεν πίστευε ότι η αμερικανική μπάντα, που είχε παρασυρθεί από την grunge έξαρση του ’90, θα ενωνόταν και πάλι. Με μικρές αλλαγές, δέκα χρόνια αργότερα, το 2011, οι Afghan Whigs επέστρεψαν. Το 2014 κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο της νέας εποχής και αρχές Μαΐου του 2017 τα τρομερά παιδιά από το Σινσινάτι του Οχάιο ετοίμασαν τον δεύτερο δίσκο, τον όγδοό τους συνολικά. Στο «In Spades», η μπάντα, με τα 36 λεπτά των 10 τραγουδιών της, γεμίζει ώριμο ρομαντισμό τα ηχεία μας. Ο φρόντμαν Greg Dulli, πιο χορταστικός και ορεξάτος από ποτέ, ανεβοκατεβαίνει τα ύφη και τις οκτάβες με απίστευτη ευκολία και με ακόμη μεγαλύτερη συγκίνηση. Παρότι μας υπενθυμίζουν μεγάλες τους επιτυχίες, όπως για παράδειγμα το «Faded» από το άλμπουμ «Black Love», τα δυναμικά… Αμερικανάκια αξίζουν επαναλαμβανόμενα μισάωρα ακρόασης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΗΝΑΚΗΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή