Ο Λεωνίδας Καβάκος αποχαιρέτησε το καλοκαίρι στα BBC Proms και στη Λουκέρνη

Ο Λεωνίδας Καβάκος αποχαιρέτησε το καλοκαίρι στα BBC Proms και στη Λουκέρνη

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H καλοκαιρινή απόλαυση στο απόγειό της –για όσους νιώθουν τη μουσική κομμάτι της ζωής τους– είναι τα BBC Proms, το φεστιβάλ κλασικής μουσικής στο Λονδίνο, με καθημερινές συναυλίες και ονόματα πρώτης διαλογής. Αν ήσασταν στο Royal Albert Hall, την περασμένη Παρασκευή 25 Αυγούστου, θα είχατε την ευκαιρία να απολαύσετε τον Λεωνίδα Καβάκο. Με τη Filarmonica della Scala και υπό τη μουσική διεύθυνση του κορυφαίου Ιταλού μαέστρου, και στενού συνεργάτη του, Riccardo Chailly, o Λεωνίδας Καβάκος ερμήνευσε το Κοντσέρτο για βιολί του Μπραμς, ένα έργο με το οποίο έχει ταυτιστεί, καθώς το έχει ηχογραφήσει ήδη από το 2013 σε μία εξαίρετη έκδοση της Decca Classics.

Η ηχογράφηση εκείνη, με τον Riccardo Chailly, φυσικά, και την περίφημη Ορχήστρα Gewandhaus της Λειψίας, είναι πλέον κλασική και αποτελεί και την είσοδό του στην ιστορική Decca Classics. O Λεωνίδας Καβάκος καθώς μεθοδικά χτίζει το ευρύ ρεπερτόριό του, με τον Μότσαρτ, τον Μπετόβεν, τον Φέλιξ Μέντελσον-Μπαρτόλντι, συμπεριέλαβε και τον Μπραμς οργανώνοντας μια βαθιά σχέση με το έργο του. Προϊόν αυτής της εσωτερικής σχέσης μαθητείας είναι και η μελέτη και ερμηνεία του Κοντσέρτου για βιολί του Μπραμς, ενός έργου εμβληματικού στην ιστορία της μουσικής του 19ου αιώνα, που αποτέλεσε στόχο προσέγγισης και ερμηνείας για πλήθος σολίστ και έχει επηρεάσει ακόμη και τη σύνθεση νεότερων έργων.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο αεικίνητος ανά τον κόσμο Λεωνίδας Καβάκος ερμήνευσε στο Λονδίνο αυτό το σπουδαίο έργο με τη σύμπραξη του συνεργάτη και φίλου του Riccardo Chailly, την επαύριο μιας ακόμη συναυλίας που είχαν δώσει μαζί στο περίφημο Φεστιβάλ της Λουκέρνης. Στη Λουκέρνη, η συναυλία, με το ίδιο πρόγραμμα δόθηκε στις 24 Αυγούστου και σηματοδότησε και την πρώτη εμφάνιση της Philarmonia della Scala σε αυτό το φεστιβάλ της Ελβετίας, στο οποίο διευθυντής είναι από το 2015 ο Riccardo Chailly. Οπως έγραψε στο Facebook o Λεωνίδας Καβάκος, για τις διαδοχικές συναυλίες στη Λουκέρνη και στο Λονδίνο, «θεαματικά αντίθετοι συναυλιακοί χώροι αλλά με ομοιότητα στη θέρμη του ακροατηρίου και στη μοναδική ατμόσφαιρα στις αίθουσες». Πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς; Ο Καβάκος έχει ηχογραφήσει για την Decca Classics και τις σονάτες για βιολί και πιάνο του Μπραμς συμπράττοντας με την πιανίστα Yuja Wang, με την οποία είχαν δώσει μαζί συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2014.

Ο Λεωνίδας Καβάκος έχει αποκτήσει, φυσικά, εκείνη την ωριμότητα που έρχεται ως απολύτως φυσικό επιστέγασμα μιας πορείας αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης. Φαίνεται –εδώ και πολλά χρόνια– από τον τρόπο που τοποθετεί το σώμα του, τις κινήσεις του, τη σχέση με το βιολί του, το οποίο έπειτα από πολλά χρόνια άλλαξε. Κατέχει πλέον (από τον περασμένο Ιούνιο) ένα βιολί «Willemotte» Αntonio Stradivari του 1734, το οποίο αντικατέστησε το Stradivari «Abergavenny» του 1724 που είχε τα τελευταία οκτώ χρόνια (η ονομασία Willemotte προέρχεται από τον Charles Willemotte από την Αμβέρσα, που ήταν κάτοχος 20 οργάνων κατασκευής Stradivari). Tο προμηθεύτηκε από το εργαστήρι του Florian Leonhard στο Λονδίνο, ο οποίος γνωρίζει τα βιολιά σαν δεύτερη φύση.

Τον περασμένο Μάιο, ο Λεωνίδας Καβάκος έδωσε τα τελευταία κοντσέρτα ως artist-in-residence στη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης και τώρα έχει ήδη ξεκινήσει το βαρύ και πυκνό πρόγραμμα των συναυλιών του ανά τον κόσμο για τη νέα περίοδο. Επόμενος σταθμός, το Atheneum στο Βουκουρέστι, στις 12 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή