ΜΟΥΣΙΚΗ

Η «εσωστρέφεια» του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

21s10megaro12

Δεν είναι αφύσικο κάθε νέα διοίκηση ενός Οργανισμού να φιλοδοξεί να αφήσει το στίγμα της, κάτι να «μείνει», όπως λέμε, από τη θητεία της. Στα τέλη του έτους, η νέα διοίκηση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, που ορίστηκε από τον Αριστείδη Μπαλτά, με πρόεδρο τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νικήτα Μυλόπουλο και μέλη πανεπιστημιακούς, επιχειρηματίες και ενεργούς καλλιτέχνες, θα κλείσει δύο χρόνια στο τιμόνι του Οργανισμού και ήδη έχει αφήσει ένα κάποιο «στίγμα» πεπραγμένων.

Για το νέο Δ.Σ. το επίπεδο του Μεγάρου και ο προγραμματισμός του –ένεκα και της κρίσης– δεν ήταν ικανοποιητικά και έτσι σκέφτηκαν να συστήσουν επιτροπές και ομάδες εργασίας για να αναλάβουν θέματα οικονομικά, διοικητικά και καλλιτεχνικά. Οι επιτροπές αυτές, όμως, αποτελούνται από τα ίδια τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και η ομάδα των καλλιτεχνικών, για παράδειγμα, ασχολείται με τις ενοικιάσεις των αιθουσών, τις εκδηλώσεις λόγου, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις εκδηλώσεις που μπαίνουν εμβόλιμες (όπως το διήμερο της Οκτωβριανής Επανάστασης που προστέθηκε πρόσφατα) και βέβαια ενημερώνεται για τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό που εκπονεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Λαζαρίδης.

Ωστόσο, ένα από τα αποτελέσματα αυτών των «ζυμώσεων» είναι και η συμμετοχή μελών του Δ.Σ., που είναι και μέλη των ομάδων εργασίας, σε μουσικές εκδηλώσεις του Μεγάρου και της Ορχήστρας Νέων «MOYSA», ως σολίστ ή εκπαιδευτές, και ως επί το πλείστον με αμοιβή, την ώρα που η πλειονότητα των καλεσμένων καλλιτεχνών αμείβεται από τα ποσοστά των εισιτηρίων.

Αυτό το «στίγμα» φαίνεται να έχει θορυβήσει τον κ. Μυλόπουλο, ο οποίος το χαρακτήρισε ένα «λεπτό και ευαίσθητο ζήτημα» και στον έναν χρόνο που υπολείπεται μέχρι να λήξει η θητεία του Δ.Σ. θα προσπαθήσει, μας είπε, να περιορίσει αυτές τις εμφανίσεις και να γίνονται αφιλοκερδώς. Κάπως έτσι, τόνισε, θα γίνει και στο Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής του Νοεμβρίου, το οποίο επιμελείται και εμφανίζεται ένα από τα μέλη του Δ.Σ.