Δαιμονισμένοι, Star Trek, αφροφουτουρισμός

Δαιμονισμένοι, Star Trek, αφροφουτουρισμός

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ah! ça ira, ça ira, ça ira» τραγουδούσαν οι επαναστατημένοι Γάλλοι στην πρώτη επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης το 1790. «Ολα θα πάνε καλά», λέει ο στίχος που θα αναβιώσει στην παράσταση του Ζοέλ Πομερά, η οποία ανοίγει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Το «Ολα θα πάνε καλά (1) Το τέλος του Λουδοβίκου» είναι το πρώτο μέρος του πρότζεκτ που επιμελείται ο Γάλλος σκηνοθέτης με θέμα τη Γαλλική Επανάσταση και την ευρωπαϊκή δημοκρατία και θα μεταμορφώσει τη Στέγη σε κοινοβούλιο. Την Κεντρική Σκηνή της Στέγης θα καταλάβουν επίσης ο φημισμένος Καναδός Ρομπέρ Λεπάζ, ο οποίος θα μας μεταφέρει στην οδό Μάρεϊ «887» στο Κεμπέκ όπου μεγάλωσε, σε μια ιστορία για την ταυτότητα, τη μνήμη και τη λήθη, ενώ λίγο αργότερα το «τρομερό παιδί» του ρωσικού θεάτρου, ο Κονσταντίν Μπογκομόλοφ, που έβαλε τους αδελφούς Καραμαζόφ στο σολάριουμ, θα παρουσιάσει σε παγκόσμια πρεμιέρα τους «Δαιμονισμένους» του Ντοστογιέφσκι με Ελληνες ηθοποιούς (Ελενα Μεγγρέλη, Αρης Μπαλής, Αντώνης Μυριαγκός κ.ά.). Τον Δεκέμβριο ο Αιγύπτιος Ουαέλ Σόκι, γνωστός από το θεαματικό «Cabaret Crussades» με έναν στρατό από μαριονέτες, θα παρουσιάσει «Το τραγούδι του Roland» με Αραβες μουσικούς και τραγουδιστές, μια παράσταση-σχόλιο για το βλέμμα της Δύσης στην Ανατολή.

Ο Δημήτρης Καραντζάς συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον βραβευμένο σεναριογράφο Ευθύμη Φιλίππου και θα παρουσιάσουν το «Ρομπ/Rob», μια παράσταση για τη βία, τα στερεότυπα και τη μνήμη, βασισμένη στο έργο «Ρομπέρτο Τσούκο» του Μπερνάρ Μαρί Κολτές. Ο Παντελής Δεντάκης θα σκηνοθετήσει την «Πενθεσίλεια» του Χάινριχ φον Κλάιστ και ο Αρης Μπινιάρης θα ηλεκτρίσει τις «Βάκχες» του Ευριπίδη με ροκ μουσική και τους Γιώργο Γάλλο, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Χρήστο Λούλη κ.ά.

Στη Μικρή Σκηνή η Λένα Κιτσοπούλου θα παρουσιάσει την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε μορφή κωμωδίας, ενώ ο Αγγελος Φραντζής θα ετοιμάσει «Το απίθανο ταξίδι», μια sci-fi παράσταση για όλη την οικογένεια βασισμένη στην πρώτη, ίσως, ταινία επιστημονικής φαντασίας «Ταξίδι στο φεγγάρι» (1902) του Ζορζ Μελιές.

Για τέσσερις μήνες (9/10-14/1/2018) η Στέγη καλεί σε ένα sci-fi ταξίδι στο άγνωστο της επιστημονικής φαντασίας με τη μεγάλη έκθεση που διοργανώνει με το βρετανικό Barbican, με στολές του Star Trek και του Interstellar, κόμικς, βιντεοπαιχνίδια, λογοτεχνία και ιστορίες για το είδος της κουλτούρας που εξερεύνησε τα μυστήρια του Διαστήματος πριν από τον άνθρωπο. Στις παράλληλες δράσεις θα γίνουν συζητήσεις για την επιστημονική φαντασία στην Ελλάδα (κόμικς, λογοτεχνία), προβολές κλασικών ταινιών και η live cinema περφόρμανς «Control Center» από τους Decadence.

Επίσης τον Οκτώβριο, ο πολυβραβευμένος και αγαπητός στην Ελλάδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Τζο Νέσμπο θα ανέβει στη σκηνή της Στέγης για μια συζήτηση στις «Λέξεις και Σκέψεις», ενώ τον Ιούνιο θα ακούσουμε τη Χαβανέζα συγγραφέα Χάνια Γιαναγκιχάρα που ήταν υποψήφια για το βραβείο Booker του 2015 με το δεύτερο βιβλίο της «A little life» (στα ελληνικά «Λίγη ζωή», από τις εκδόσεις Μεταίχμιο).

Τον Φεβρουάριο του 2018 θα δούμε την παγκόσμια πρεμιέρα του «Xenos», της νέας παράστασης του καταξιωμένου χορογράφου Ακραμ Καν, και το «Ιόν» του ανερχόμενου Χρήστου Παπαδόπουλου. Η βελγική κολεκτίβα «C de la B» με τους Αλέν Πλατέλ και Φαμπρίτσιο Κασόλ θα παρουσιάσει το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ σε μια διαφορετική τζαζ ενορχήστρωση με παραδοσιακά μουσικά ιδιώματα.

H Στέγη επικεντρώνει το βλέμμα της στο ρεύμα του αφροφουτουρισμού (Afrofuturism) με συναυλίες, διαλέξεις, προβολές ταινιών και εργαστήρια. Πρόκειται για ένα πολιτιστικό και πολιτικό ρεύμα που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’60 στην Αμερική και στις χώρες της «αφρικανικής διασποράς» και συνδυάζει στοιχεία τεχνολογίας, φαντασίας και τεχνών. Στη μουσική, από τους πιο γνωστούς «εκπροσώπους» του αφροφουτουρισμού είναι η «Sun Ra Arkestra» που θα εμφανιστεί τον Νοέμβριο στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, ο ιδρυτής της οποίας, Χέρμαν Μπλαντ (1914-1993), άλλαξε το όνομά του από τον Αιγύπτιο θεό του Ηλιου, Ρα (Sun Ra). Τον Δεκέμβριο αναμένεται το 7ο Πανόραμα της Ελληνικής Τζαζ και η συναυλία του Ergon Ensemble, όπου μαζί με τον ηθοποιό Μιλτιάδη Φιορέντζη θα παρουσιάσουν «Το βιβλίο της ανησυχίας» του Φερνάντο Πεσόα από τον Ολλανδό σκηνοθέτη Μίσελ φαν ντερ Αα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή