Vinyl is Back, με παρουσίαση δίσκου δικής του παραγωγής

Vinyl is Back, με παρουσίαση δίσκου δικής του παραγωγής

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε φορά που πηγαίνω σε μία από τις εκδηλώσεις του Vinyl is Back (φτάσαμε αισίως τις 11) αποκομίζω δύο βασικές εντυπώσεις. Αρχικά, πως οι επισκέπτες είναι σταθερά περισσότεροι από την προηγούμενη φορά – τόσο που σε λίγο ακόμη και το όμορφο Μουσείο Αυτοκινήτων, όπου φιλοξενείται τελευταία, θα είναι μικρό για να το χωρέσει.

Και δεύτερον, πως όσοι… πιστοί προσέρχονται μοιάζουν πιο ενθουσιώδεις που βρίσκονται εκεί, σε αντίθεση (για να τους πειράξουμε και λίγο) με την κλασική «γκρίνια» των δισκοπωλών, η οποία όμως είναι τόσο παραδοσιακή, που μπορεί να υπάρχει και για γούρι.

Ενδέκατη διοργάνωση λοιπόν, και το μόνο σίγουρο είναι πως το τριήμερο 6-8 Οκτωβρίου τα βινύλια θα είναι και πάλι πρωταγωνιστές, με όλους τους σημαντικούς εμπόρους δίσκων που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα να είναι παρόντες κι ακόμα πολλά καταστήματα που κινούνται γύρω από τον κόσμο της μουσικής γενικότερα. Δεν είναι όμως μόνον αυτά. Εκτός από το τελετουργικό, για πολλούς, ψάξιμο των βινυλίων, το επερχόμενο Vinyl is Back προσφέρει και άλλες πολλές παράλληλες εκδηλώσεις και συγκινήσεις: για πρώτη φορά παρουσιάζει έναν δίσκο παραγωγής του φεστιβάλ («Vinyl is Back Live Sessions Vol. 1») με τραγούδια, τόσο παλιά όσο και νέα, από τα «Υπόγεια Ρεύματα».

Επιπλέον υπάρχει το «Δισκοπωλείο», ένα ειδικά διαμορφωμένο δισκάδικο, σε ρεαλιστικό μέγεθος για τους λάτρεις του vintage, όχι μόνο στη μουσική αλλά και σε οτιδήποτε φέρει τον αέρα μιας άλλης εποχής. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι αναμφίβολα το αφιέρωμα στον Παύλο Σιδηρόπουλο, του οποίου μάλιστα πρόσφατα κυκλοφόρησε σε βινύλιο και η τελευταία ηχογραφημένη συναυλία στο An Club· ένα ζωντανό tribute στον «Πρίγκιπα» του ελληνικού ροκ, διά χειρός του νέου αξιόλογου τραγουδοποιού Στάθη Ντόβα. Φυσικά, όπως κάθε φορά, το τριήμερο περιλαμβάνει πολλά ακόμα λάιβ (Penny Dreadful, Coyote’s Arrow, The Illusion Fades) και dj sets.

Κλείνοντας, καλό είναι να επισημάνουμε την πραγματική σημασία του Vinyl is Back και των (όποιων) παρόμοιων μουσικών εκδηλώσεων, καθώς και τον λόγο για τον οποίο είναι καλό αυτές να προβάλλονται. Στην εποχή που η ακρόαση της μουσικής για μεγάλο κομμάτι του κόσμου –όχι μόνο στην Ελλάδα, παντού– τείνει να ταυτιστεί με τα one-hits του YouTube και τις λίστες του Spotify, με το ραδιόφωνο (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) να έχει πάψει προ πολλού να εκπαιδεύει μουσικά, η διάδοση και η δημοφιλία της πραγματικής τέχνης είναι απαραίτητες· της τέχνης που περιλαμβάνεται σε ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ (παλιό ή καινούργιο), σε ένα εμπνευσμένο εξώφυλλο, στην προσπάθεια, τέλος, του καλλιτέχνη να παραγάγει κάτι αυθεντικό και όχι να «ταΐσει» απλώς το κοινό με την τελευταία μουσική μόδα.

​​Το Vinyl is Back θα βρίσκεται στο Μουσείο Αυτοκινήτων (Γ΄ Σεπτεμβρίου και Ιουλιανού) από την Παρασκευή 6/10, στις 5 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή