Ο Λοΐζος από τους μουσικούς της ΚΟΘ

Ο Λοΐζος από τους μουσικούς της ΚΟΘ

59" χρόνος ανάγνωσης

Ογδόντα χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Λοΐζου και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης γιορτάζει την επέτειο με μια φρέσκια πρόταση: τη συμφωνική σουίτα «Loizos Recomposed» του Αντώνη Σουσάμογλου, βασισμένη σε μουσικά θέματα του τιμώμενου συνθέτη, που παρουσιάζεται σε πρώτη εκτέλεση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Στις δύο συναυλίες, σήμερα και αύριο, ο εξάρχων βολιστής της ΚΟΘ μεταφέρει το έργο του Λοΐζου σε ένα διαφορετικό μουσικό σύμπαν. Στην επετειακή σουίτα, αντλώντας αγαπημένα τραγούδια («Ο δρόμος», «Το ακορντεόν», «Αχ, χελιδόνι μου», «Τρίτος Παγκόσμιος», «Ολα σε θυμίζουν» κ.ά.), τα επεξεργάστηκε με ιμπρεσιονιστικό ύφος και έχτισε μια νέα σύνθεση σε συμφωνική γλώσσα που πατάει στο κλασικό ρεπερτόριο. «Το έργο που προέκυψε δεν είναι ένα ποτ πουρί. Οι μελωδίες του Λοΐζου (περίπου 20) είναι στέρεα δεμένες με μια λειτουργική σύνδεση και συνοχή», λέει ο βιολιστής, συνθέτης και ενορχηστρωτής Αντώνης Σουσάμογλου στην «Κ».

Και εξηγεί: «Προσπάθησα να μην προδώσω τους δύο κόσμους, ούτε τον κλασικό ούτε την αναγνωρίσιμη ταυτότητα του συνθέτη. Κι εκεί ήταν η δυσκολία. Γιατί και για μένα ο Λοΐζος είναι μνήμη. Συμβολίζει μια εποχή. Είχε τη συνθετική μαεστρία να αποτυπώνει με τη μελωδία το μήνυμα του στίχου». Ερμηνεύουν οι Δήμητρα Γαλάνη, Φοίβος Δεληβοριάς, Γιώτα Νέγκα, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.