Καμεράτα, διεθνής παρουσία και ελληνικό αβέβαιο παρόν

Καμεράτα, διεθνής παρουσία και ελληνικό αβέβαιο παρόν

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει το παράδοξο η μία και μόνη ελληνική ορχήστρα που διαπρέπει διεθνώς να είναι στην πατρίδα της φτωχός συγγενής. Η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής (Armonia Atenea, το διεθνές όνομά της) έχει μπροστά της ένα λαμπρό πρόγραμμα εμφανίσεων στις μεγαλύτερες αίθουσες στην Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα έχει λίγες προγραμματισμένες εμφανίσεις στο Μέγαρο, όπου υποτίθεται ότι είναι in-house oρχήστρα. Η Καμεράτα, υπό τον Γιώργο Πέτρου, θα βρίσκεται τη Δευτέρα στο Λονδίνο, στο περίφημο Wigmore Hall (όπου έχει εμφανιστεί και στο παρελθόν και όπου θα επιστρέψει τον Φεβρουάριο), με σολίστ τον κόντρα τενόρο Xavier Sabata, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει τη σεζόν με δύο νέες ηχογραφήσεις για τη δισκογραφική εταιρεία Decca.

Και ενώ επίκειται ένα πολύ πυκνό 2018 σε ευρωπαϊκές αίθουσες, η Καμεράτα θα επαναλάβει στο Μέγαρο το μιούζικαλ «Sweeney Todd» (που είχε παρουσιαστεί στο Ηρώδειο σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών) σε σκηνοθεσία Γιώργου Πέτρου και μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη (27, 29/10 και 2/11). Για το 2017, η ελληνική παρουσία της Καμεράτας περιλαμβάνει δύο μόνον περαιτέρω εμφανίσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συναυλία στις 19 Νοεμβρίου στο Μέγαρο, όπου ο Γιώργος Πέτρου και τα όργανα εποχής της ορχήστρας συναντούν και πάλι τη μουσική του Μπετόβεν, με την περίφημη 5η Συμφωνία και το εμβληματικό Αυτοκρατορικό Κοντσέρτο με σολίστ την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου σε ένα ιστορικό πιάνο του 1820. Για όλη την περίοδο των Χριστουγέννων έχει προγραμματιστεί μία μόνο συμμετοχή σε μουσικά παραμύθια, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη, ενώ ευτυχώς θα γίνει η καθιερωμένη πλέον πρωτοχρονιάτικη συναυλία με μουσική των Στράους στις αρχές του νέου έτους (4/1).

Είναι πάντως απορίας άξιον πώς μία ορχήστρα σαν την Καμεράτα, που έχει επιτύχει διεθνή άθλο, που το καλοκαίρι ήταν στα Proms του Λονδίνου, που ηχογραφεί με την Decca, που δηλώνει την ελληνική παρουσία στη διεθνή σκηνή της κλασικής μουσικής, να είναι περιθωριοποιημένη στην πατρίδα της. Αδράνεια δείχνει και το Μέγαρο Μουσικής, που, ούτως ή άλλως, έχει ένα ελλιπέστατο και δίχως χαρακτήρα πρόγραμμα έως το τέλος του χρόνου.

Στην πρόσφατη ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής» –αντιδρώντας σε δημοσιεύματα– τακτοποιεί πολλές ασάφειες. Πρόσφατη ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ μιλούσε για την πρώτη συνάντηση με σκοπό την «εξυγίανση» του ΜΕΟΕ (του φορέα που με την επωνυμία «Μουσικός και Εκπαιδευτικός Οργανισμός Ελλάδος»), ο οποίος ιδρύθηκε για να στηρίζει την ορχήστρα. Από το 2015 όμως, με ευθύνη του ΥΠΠΟΑ, παραμένει χωρίς διοίκηση και η ορχήστρα συνεχίζει με χορηγίες και με ενισχύσεις του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής». Το ΥΠΠΟΑ έχει την ευθύνη να βρει λύση. Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο μέλημα πρέπει να είναι η απρόσκοπτη λειτουργία και ενίσχυση της ορχήστρας. Η Καμεράτα είναι ένα σπάνιο φαινόμενο ελληνικής εξωστρέφειας, αλλά δυστυχώς στην πατρίδα μας οι προτεραιότητες είναι αλλιώς ιεραρχημένες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή