Ξαρχάκος και Πρωτοψάλτη σαν εκκρεμές ακριβείας

Ξαρχάκος και Πρωτοψάλτη σαν εκκρεμές ακριβείας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομολογώ πως τις δύο συναυλίες τους τον Σεπτέμβριο στο Ηρώδειο τις έχασα. Διαβάζοντας ωστόσο και ακούγοντας τα όσα –κατά κύριο λόγο– εξαιρετικά είχαν να πουν όσοι απόλαυσαν εκείνες τις βραδιές, κάπως το μετάνιωσα κι ακόμα σκέφτηκα πως είναι κρίμα μια τέτοια συνάντηση να κρατήσει μόνο τόσο λίγο. Μάλλον το ίδιο σκέφτηκε και η Αλκηστις Πρωτοψάλτη με τον Σταύρο Ξαρχάκο και αποφάσισαν να… στεγάσουν τη συνεργασία τους στο Gazarte. Και πέτυχαν διάνα.

Ισως δεν χρειάζεται καν να το αναφέρουμε, όμως εδώ δεν πρόκειται για καμιά «αρπαχτή» ούτε για ανέμπνευστο αναμάσημα. Η καλαίσθητη κεντρική σκηνή του αθηναϊκού πολυχώρου λειτουργεί σαν μουσικός διάδρομος που μέσα του τρέχουν, με τάξη, νότες και τραγούδια. Στο τέρμα του είναι αυτοί που τα παράγουν: μια δουλεμένη στην εντέλεια ορχήστρα διαλεγμένων μουσικών, οι οποίοι μοιάζουν –και ακούγονται– σαν μία και μόνη μηχανή στα χέρια του μαέστρου Ξαρχάκου. Ανάμεσά τους, και προφανώς με επιθυμία της, η φωνή της Πρωτοψάλτη μετατρέπεται στο κορυφαίο όργανο της ομάδας, μη θέλοντας κι αυτή να χαλάσει την υποδειγματική αρμονία. Βοηθάει βέβαια και το γεγονός πως ο ήχος, η παραγωγή, η ακουστική, είναι όλα άψογα.

Το πρόγραμμα, που ξεκινά με το υποβλητικό «Τούτος ο τόπος», ελαφραίνει αμέσως με το «Αυτόν τον κόσμο τον καλό», για να ακολουθήσει αυτή τη διαδρομή, δράμα-ανάταση, ξανά και ξανά ώς το τέλος, κοντά στις δύο ώρες αργότερα. Ο Ξαρχάκος, ο οποίος πάνω στη σκηνή διατηρεί ατόφια την τρομερή ενέργειά του και αφοσίωση, έχει επιστρέψει πίσω στα μεγάλα του δημιουργήματα, για να τους δώσει νέα, πιο περίτεχνη πνοή, η οποία δεν αποκλείει ακόμη και τις τζαζ ή τις ροκ πινελιές· σε μερικούς μπορεί και να ξενίσουν κάποια από τα καινούργια στοιχεία, συνολικά όμως και μόνο το έργο της ενορχήστρωσης είναι αξιοθαύμαστο. Πόσο μάλλον όταν παράγει διαμάντια όπως η ανατριχιαστική εκδοχή του «Καίγομαι» ή το συγκλονιστικό ξαναδιάβασμα της Πρωτοψάλτη στο «Νυν και αεί» του Νίκου Γκάτσου.

​​Ξαρχάκος και Πρωτοψάλτη εμφανίζονται στο Gazarte (Βουτάδων 32-32), Κυριακές και Δευτέρες, στις 8.30 μ.μ., έως τις 18 Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή