Ο πιανιστικός Μάνος Χατζιδάκις στη Λυρική

Ο πιανιστικός Μάνος Χατζιδάκις στη Λυρική

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μερικά από τα πιο σπουδαία πιανιστικά έργα του Μάνου Χατζιδάκι, που θα παρουσιαστούν στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συνεχίζεται ο τριετής κύκλος αφιέρωμα της ΕΛΣ στον Ελληνα συνθέτη. Για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν στο κοινό τα ανέκδοτα έργα «Ρώμη 1970» και «Πέντε αυτοσχεδιασμοί για πιάνο». Τα έργα θα ερμηνεύσουν δύο διακεκριμένοι πιανίστες της νέας γενιάς, ο Στέφανος Θωμόπουλος και ο Θοδωρής Τζοβανάκης. Μαζί τους ο βαθύφωνος Πέτρος Μαγουλάς.

Στα πιανιστικά έργα του ο Μάνος Χατζιδάκις αρθρώνει ένα προσωπικό μουσικό ιδίωμα, συνομιλώντας με την κλασική φόρμα μέσα από τις αναφορές του σε κλασικούς συνθέτες, αλλά και την ελληνική λαϊκή και ρεμπέτικη μουσική.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα το Σάββατο 2/12, θα παρουσιαστούν τα έργα: «Ιονική σουίτα», «Ρώμη 1970», «Για μια μικρή λευκή αχιβάδα», «Ερημιά», «Το καταραμένο φίδι». Και την Κυριακή 3/12, τα έργα: «Για μια μικρή λευκή αχιβάδα», «Πέντε αυτοσχεδιασμοί για πιάνο», «Ρυθμολογία», «Εξι λαϊκές ζωγραφιές», «Το καταραμένο φίδι».

Ο πιανίστας Στέφανος Θωμόπουλος παίζει ως σολίστ με τις Ορχήστρες Βελιγραδίου, Οδησσού, Κύπρου, Νίκαιας, με την Ολλανδική Ορχήστρα Δωματίου, την Ορχήστρα της Οπερας του Καΐρου, και όλες τις σημαντικές ελληνικές ορχήστρες. Εχει διακριθεί στο εξωτερικό κερδίζοντας σημαντικά βραβεία και δίνει συναυλίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Θοδωρής Τζοβανάκης έχει συμπράξει με συμφωνικές ορχήστρες από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστρία, την Ολλανδία, το Ισραήλ, την Ουκρανία. Ο βαθύφωνος Πέτρος Μαγουλάς έχει τραγουδήσει στην ΕΛΣ, την Οπερα του Κιέβου, της Ουαλλίας, του Μπιλμπάο, στο Φεστιβάλ Αθηνών κ.ά. Την καλλιτεχνική επιμέλεια των δύο παραστάσεων έχει ο Γιώργος Χατζιδάκις.

​​Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ, Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έναρξη στις 8.30 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή