ΜΟΥΣΙΚΗ

Τζόνι Χαλιντέι, αποχαιρετισμός στον πιο διεθνή Γάλλο σταρ

tzoni-chalintei-apochairetismos-ston-pio-diethni-gallo-star-2221876

Ο θάνατος του Τζόνι Χαλιντέι έφερε και πάλι στο προσκήνιο έναν από τους συχνούς πλέον αποχαιρετισμούς στα ινδάλματα της μεταπολεμικής εποχής. Στα 74 του χρόνια, προσβεβλημένος από καρκίνο, τελικά υπέκυψε και η απώλειά του προκάλεσε πλήθος θερμών αντιδράσεων κυρίως στη Γαλλία, όπου για πάνω από μισόν αιώνα ήταν εθνικός ήρωας. Εκπροσωπούσε όσο λίγοι την ποπ κουλτούρα της χώρας.

Τον Χαλιντέι συχνά τον περιέγραφαν ως τον «Γάλλο Ελβις», αλλά αυτό είναι απλώς το στερεότυπο, καθώς υπήρξε ένα αυτόφωτο και μοναδικό φαινόμενο. Με επιρροές σαφώς από το αμερικανικό ροκ του ’50, αρχικά, αλλά και όλη τη φωνητική παράδοση του γαλλικού τραγουδιού (υπήρξε θαυμαστής της Πιαφ), ο Χαλιντέι καλλιέργησε ένα υβρίδιο του διεθνούς τότε ήχου της ροκ, το οποίο προσάρμοσε στις δικές του ικανότητες, φωνητικές και χορευτικές. Ο Χαλιντέι ήταν ακμαίος ώς τα πρόσφατα χρόνια, αλλά στην ιστορία της μουσικής θα μείνει περισσότερο για την περίοδο που ήταν μουσικό ζευγάρι με την πρώτη του γυναίκα και ιδιαιτέρως δημοφιλή σταρ Σιλβί Βαρτάν. Απογειώθηκαν και οι δύο κυρίως τα χρόνια 1965-1973, όταν σάρωναν διεθνώς ως το απολύτως επιτυχημένο δίδυμο με αυτόνομες καριέρες. Είχαν τρομερό γκελ στο κοινό, έκαναν εξώφυλλα, γέμιζαν στάδια, γεννούσαν κάτι νέο.

Ο Χαλιντέι ήταν ο πιο διεθνής Γάλλος της εποχής (αν και ο πατέρας του ήταν Βέλγος), προκαλούσε παραλήρημα και δοκίμασε πολλές διαφορετικές μουσικές οδούς από το έντονο ροκ έως την μπαλάντα και τα πιο απαιτητικά τραγούδια. Ολα όμως συναιρούσαν σε μία εικόνα, που έγινε έμβλημα και που μέχρι το τέλος μπορούσε αναλλοίωτη να ανακληθεί ως συνειρμός. Επαιξε σε πολλές ταινίες και η επιστροφή του το 2000 με το σώου «100% Johnny» στον Πύργο του Αϊφελ χάλασε κόσμο. Εκανε τέσσερις γάμους, και η δεύτερη σύζυγός του ήταν η Ναταλί Μπάι. Ο Χαλιντέι έχτισε ένα μύθο, σφράγισε μια εποχή και συμβόλισε το άνοιγμα της Γαλλίας στον κόσμο σε μια εποχή με ισχυρή δισκογραφία και πανίσχυρα περιοδικά. Ενας άλλος κόσμος.