Το σίριαλ «εντός ή εκτός ΑΕΠΙ» σε επανάληψη

Το σίριαλ «εντός ή εκτός ΑΕΠΙ» σε επανάληψη

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που οι Ελληνες δημιουργοί δεν θέλουν να μοιραστούν ξανά την ίδια πίστα, οι ξένες εταιρείες που έχουν τις μεγαλύτερες απαιτήσεις από την ΑΕΠΙ ετοιμάζονται για το ανκόρ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το έδαφος προλειαίνεται, μάλιστα έχει συσταθεί ήδη σχετικό νομικό πρόσωπο, προκειμένου να κινηθούν αυτόνομα από τη νέα χρονιά για την απόδοση των πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών που εκπροσωπούν εφόσον δεν λυθεί ο γόρδιος δεσμός της ΑΕΠΙ.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που ρυθμίζει τα πνευματικά δικαιώματα, υπήρξε συναινετικό κλίμα μεταξύ των σωματείων των δημιουργών για την εξυγίανση της ΑΕΠΙ. Σε αυτό το πλαίσιο, ορίστηκε ομάδα τεχνοκρατών από όλα τα σωματεία και σε πρώτη φάση κατέληξε στην εκπόνηση ενός μνημονίου συνεργασίας με τη διοίκηση της εταιρείας. Η ισχύς του είναι τυπική, αλλά για πρώτη φορά προβλέπει, μεταξύ άλλων, την παροχή πληροφοριών και οικονομικών στοιχείων από την εταιρεία, θέτει σαφές χρονοδιάγραμμα ενεργειών και ορίζει την κατάθεση του σχέδιου εξυγίανσης στο δικαστήριο έως τις 25 Ιανουαρίου 2018.

Το μνημόνιο έχει τις υπογραφές των σωματείων «Μέτρον» και του ΣΩΜΣΕ. Ωστόσο, το ΑΣΜΑ 450 και το νέο σωματείο «Υπέρβαση» διαχώρισαν τη θέση τους εκτιμώντας ότι το μνημόνιο επιτρέπει στη διοίκηση της ΑΕΠΙ να αποφύγει τις δικαστικές διώξεις που αντιμετωπίζει και ζητούν εκ νέου τη σύσταση «φορέα ειδικού σκοπού» που «θα μετατραπεί αυτόματα σε Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης». Σε απάντησή τους, τα σωματεία «Μέτρον» και ΣΩΜΣΕ κάνουν λόγο για υπονόμευση της «ρεαλιστικής προσπάθειας εξυγίανσης της ΑΕΠΙ» και τονίζουν ότι οι καθυστερήσεις φέρνουν την εταιρεία πιο κοντά στην πτώχευση.

Για να προχωρήσει όμως το όποιο σχέδιο εξυγίανσης, πρέπει να συμφωνήσει το 60% των πιστωτών, όχι σε αριθμό αλλά σε οικονομική αξία, ποσοστό που αντιστοιχεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στις απαιτήσεις των ξένων εταιρειών. Και βέβαια οι ξένες εταιρείες παρακολουθούν το σίριαλ με τους Ελληνες συναδέλφους τους να γυρνούν πίσω στην ίδια κόντρα που είχαν πριν από μήνες (λύση εντός ή εκτός ΑΕΠΙ), αντί να συνεργάζονται για κάτι που θα εξασφαλίσει τη μελλοντική οικονομική επιβίωσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή