Λίστες, λίστες κι άλλες λίστες

Λίστες, λίστες κι άλλες λίστες

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τέλος του χρόνου για τον χώρο των τεχνών σημαίνει, εκτός των άλλων, και λίστες: τα 20 καλύτερα τραγούδια, οι 30 κορυφαίες ταινίες, τα 10 πιο σπουδαία βιβλία κ.ο.κ. Ειδικά στην εποχή της κυριαρχίας του Διαδικτύου, οι λίστες κατακλύζουν τα σάιτ, ενώ κάποιες ιστοσελίδες ζητούν και από τους επισκέπτες τους να προσθέσουν και εκείνοι τις δικές τους προτιμήσεις. Αλλοι πάλι αποκαλύπτουν τις λίστες τους –ειδικά τις σχολιασμένες– σταδιακά, δημοσιεύοντας για παράδειγμα μια πεντάδα κάθε 2-3 μέρες, ώστε να κάνουν το σύνολο λιγότερο κουραστικό για τον αναγνώστη.

Πολλοί, βέβαια, λένε πως οι λίστες είναι βαρετές· ανέμπνευστοι απολογισμοί, σχεδιασμένοι να γεμίζουν, χωρίς μεγάλο κόπο, τις φυσικές ή ηλεκτρονικές σελίδες. Ισως σε αυτό αυτό το τελευταίο να έχουν και δίκιο. Ομως προσωπικά τις λατρεύω. Για εμένα αποτελούν έναν ιδανικό τρόπο να ξαναθυμηθώ όλα εκείνα (ταινίες, σειρές, βιβλία, μουσικές) που μου έκαναν εντύπωση μέσα στη χρονιά και έτσι να τα στερεώσω στη μνήμη μου για το μέλλον. Επιπλέον, αποτελούν καλή ευκαιρία να γνωρίσω όσα μου έχουν ξεφύγει κατά τη διάρκεια του έτους και αξίζουν προσοχής. Ενδιαφέρουσα, ωστόσο, είναι και η διαδικασία της κατάταξης (πάντα με αντίστροφη σειρά, για περισσότερο σασπένς): ικανοποίηση και επιβεβαίωση όταν συμφωνείς με τον συντάκτη της λίστας, αίσθημα δυσαρέσκειας, ακόμα και οργή, όταν διαφωνείς.

Ακόμα πιο διασκεδαστικές βέβαια είναι οι κάπως πιο… παράξενες λίστες, ειδικά όταν συνοδεύονται και από εύστοχο χιούμορ. Λόγου χάρη «Τα χειρότερα της χρονιάς» ή «Οι δέκα πιο μισητοί άνθρωποι στο Χόλιγουντ». Φέτος, υπάρχει περίπτωση να δούμε μέχρι και λίστα με τις πιο συνταρακτικές υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή