Το ΕΚΠΑ τιμά τον «δάσκαλο» Μίμη Πλέσσα με μια ξεχωριστή συναυλία

Το ΕΚΠΑ τιμά τον «δάσκαλο» Μίμη Πλέσσα με μια ξεχωριστή συναυλία

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ξεχωριστή συναυλία εντάχθηκε –δικαίως– στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 180 ετών από την ίδρυση του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την Τρίτη, στη Φιλοσοφική Σχολή, πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα για έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς της ελληνικής μουσικής, τον Μίμη Πλέσσα.

Ο λόγος προφανής: ο Πλέσσας με το έργο ζωής του έχει συμβάλει στη μουσική παιδεία αξιώσεων, όχι μόνον για τους λίγους αλλά για τους πολλούς. Τα ποιοτικά του τραγούδια και οι κλασικές πλέον συνθέσεις του έχουν αγαπηθεί από γενιές και γενιές Ελλήνων.

Εχει γράψει μουσική για 104 ταινίες και 70 θεατρικές παραστάσεις. Διηύθυνε έργα του με τις μεγαλύτερες ορχήστρες σε όλο τον κόσμο. Τιμήθηκε επανειλημμένως με χρυσούς και πλατινένιους δίσκους, ενώ το έργο του «Ο Δρόμος» (σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου) κατέχει αναμφισβήτητα ξεχωριστή θέση στην ελληνική δισκογραφία.

Επιπλέον: ανακάλυψε ή καθιέρωσε με τα τραγούδια του πολλούς σήμερα διάσημους τραγουδιστές και ηθοποιούς (Ζωή Κουρούκλη, Νάνα Μούσχουρη, Τζένη Βάνου, Γιοβάννα, Μαρινέλα, Ρένα Κουμιώτη, Γιάννη Βογιατζή, Γιάννη Πουλόπουλο, Τόλη Βοσκόπουλο, Στράτο Διονυσίου και πόσους άλλους).

Οικοδεσπότης της εκδήλωσης, ο καθηγητής Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος, ο οποίος επέδωσε τιμητική πλακέτα στον συνθέτη. Ο Μαυρίκιος Μαυρικίου, μουσικός και ερμηνευτής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, με σεβασμό στο έργο του συνθέτη εμπνεύστηκε από αυτό, ερμήνευσε, ενορχήστρωσε και διασκεύασε μερικά από τα ωραιότερα και πιο διαχρονικά τραγούδια του ελληνικού πενταγράμμου.

Κοντά του, η «Ορχήστρα των Αισθήσεων», ένα μουσικό σύνολο το οποίο αποτελείται επίσης στο μεγαλύτερο μέρος του από νέους και ταλαντούχους μουσικούς του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, ανέλαβε να μεταφέρει τον παλμό της μουσικής στο πολυπληθές ακροατήριο. 

Και ο ίδιος ο Μίμης Πλέσσας όμως πήρε τη θέση του στο πιάνο και συγκινημένος ερμήνευσε ορισμένα κομμάτια. Στα 94 του χρόνια παραμένει ακμαίος και γεμάτος κέφι για τη ζωή. Στη συναυλία συμμετείχε και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή