«Τόσκα» από τη Λυρική Σκηνή στη μνήμη του Στέφανου Λαζαρίδη

«Τόσκα» από τη Λυρική Σκηνή στη μνήμη του Στέφανου Λαζαρίδη

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα έργο που δεν θυμίζει όπερα είναι η «Τόσκα» του Τζάκομο Πουτσίνι, την οποία παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή στο πλαίσιο του ειδικού αφιερώματος που πραγματοποιεί στη μνήμη του διεθνούς φήμης σκηνογράφου και σκηνοθέτη Στέφανου Λαζαρίδη, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής της ΕΛΣ για μικρό χρονικό διάστημα.

Ο ίδιος είχε ανεβάσει το έργο το 1986 και όταν ήρθε στην Ελλάδα παρήγγειλε την όπερα στον σκηνοθέτη Νίκο Πετρόπουλο, ο οποίος μετέφερε τη δράση του έργου στην περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη Ρώμη. Η παράσταση υπογραμμίζει το στοιχείο της βίας και του σαδισμού, ενώ επιτρέπει στα ακραία συναισθήματα να εκφραστούν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, όπως αναφέρεται στο σημείωμα που τη συνοδεύει. Η ασπρόμαυρη αισθητική της παραγωγής και οι υποβλητικοί φωτισμοί δίνουν στο θέαμα αέρα κινηματογραφικής ταινίας και ειδικότερα παραπέμπουν στις ταινίες του ιταλικού νεορεαλισμού.

«Η μετατόπιση του ιστορικού πλαισίου δεν επηρεάζει το βασικό θέμα της όπερας, που αφορά τα συναισθήματα και τις επιθυμίες των τριών βασικών χαρακτήρων. Φιλοδοξεί όμως να φέρει στον νου εικόνες πολύ πιο οικείες σε όλους μας, από συνθήκες που οι παλιότεροι έχουν ζήσει και οι νεότεροι έχουν ακούσει από αφηγήσεις και έχουν δει μέσα από ντοκιμαντέρ και τον κινηματογράφο. Συνθήκες οριακές, που αποτελούν τη βάση για τις συγκρούσεις που πραγματεύεται η όπερα του Πουτσίνι», σημείωνε ο Στ. Λαζαρίδης για την παραγωγή, ο οποίος θεωρούσε ότι η όπερα δεν είναι «μουσειακό είδος».

Στην υπόθεση η Φλόρια Τόσκα, μια ντίβα της όπερας, είναι μία γυναίκα παράφορα ερωτευμένη, που ζηλεύει παθολογικά τον σύντροφό της. Ο Βαρώνος Σκάρπια, ένας σκοτεινός άνδρας με απόλυτη εξουσία, ηδονίζεται από τον πόνο των θυμάτων του. Ανάμεσα στους δύο βρίσκεται ο εραστής και αγνός πατριώτης Μάριο Καβαραντόσι, ο οποίος οδηγείται στον θάνατο όχι για τις ιδέες του αλλά επειδή κατέχει την Τόσκα, την οποία ποθεί ο Σκάρπια.

Η «Τόσκα» σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια Νίκου Σ. Πετρόπουλου παρουσιάζεται απόψε και για τέσσερις ακόμη

παραστάσεις με σολίστ τους

Τσέλια Κοστέα, Δημήτρη Πακσόγλου, Πάβελ Τσέρνοχ, Δημήτρη Τηλιακό κ.ά.

​​«Τόσκα», ΕΛΣ, Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, 8 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή