Δ. Παπίου: «Αυτή η νύχτα…» επιστρέφει στη σκηνή

Δ. Παπίου: «Αυτή η νύχτα…» επιστρέφει στη σκηνή

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μου ήρθε πάλι η όρεξη να κάνω μια βουτιά στα συναισθήματα», μας λέει χαμογελώντας η Δήμητρα Παπίου λίγο προτού ξεκινήσει τις τελευταίες πρόβες της. Επειτα από μια «περίοδο σιωπής», όπως ονομάζει τον χρόνο που συνειδητά περνά μακριά από το τραγούδι, η σπουδαία ερμηνεύτρια φαίνεται ότι έχει όρεξη όχι μόνο για να συναντήσει ξανά ζωντανά το κοινό στη νέα της μουσική παράσταση αλλά και να καταθέσει την καινούργια δισκογραφική της δουλειά, τις «Παραβολές», με τραγούδια που τις εμπιστεύθηκαν καταξιωμένοι δημιουργοί.

Η ιδέα, μας λέει, ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια από τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, ο οποίος ανέλαβε και την παραγωγή του νέου δίσκου. «Μετά την τελευταία μας συνεργασία στον “Ζυγό”, η σχέση μας έγινε σχεδόν οικογενειακή και σε μια συνάντησή μας μου είπε πως θα ήθελε πολύ να μου γράψει καινούργια τραγούδια. Ετσι, με έβαλε σε αυτό το ταξίδι», τονίζει. Μέσα σε αυτό το διάστημα οι δυο τους συγκέντρωσαν τραγούδια από δημιουργούς όπως τους Μάνο Ελευθερίου, Γιάννη Σπυρόπουλο, Λίνα Δημοπούλου, Ισαάκ Σούση, Νίκο Πορτοκάλογλου κ.ά., μια συλλογή μουσικών ιστοριών. «Πριν από το 2000 όταν έμπαινα σε μεγάλους χώρους έπαιρνα το μικρόφωνο και απλώς τραγουδούσα ωραία. Σήμερα μπαίνω στην ιστορία του κάθε τραγουδιού, προσπαθώ να την κάνω δική μου», σημειώνει η κ. Παπίου.

Στο γύρισμα του 21ου αιώνα και έπειτα από μεγάλη περίοδο αποχής, η Δήμητρα Παπίου άλλαξε μουσική ρότα επιστρέφοντας στη σκηνή για να ερμηνεύσει ένα από τα πιο σπαρακτικά ερωτικά τραγούδια που έχουν γραφτεί. Ο Σταμάτης Κραουνάκης της εμπιστεύτηκε το «Αυτή η νύχτα μένει», που γράφτηκε για την ομώνυμη ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου και η ίδια τον μνημονεύει όταν μιλάει για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το τραγούδι τα τελευταία χρόνια. «Κοντά του έμαθα έναν καινούργιο τρόπο προσέγγισης μέσα από την έκφραση και την ερμηνεία, φωτίζοντας τον λόγο και τις έννοιές του». Από τότε η βαθιά της φωνή ταυτίστηκε στη συνείδηση του κόσμου με τις δυο ψυχές που δεν βρήκαν καταφύγιο. «Αυτό το τραγούδι έχει γίνει σώμα μου, είναι αίμα μου και ψυχή μου. Είναι το ωραιότερο που έχω τραγουδήσει και νιώθω καμάρι γι’ αυτό».

Ελπίζει, μας λέει, πως ο κόσμος θα αγαπήσει και τα νέα της τραγούδια, αλλά η επιτυχία, με όρους εμπορικούς όπως αφήνει να εννοηθεί από τον τόνο της φωνής της, δεν είναι ο σκοπός της. «Εκανα ένα CD με τραγούδια που αγαπήσαμε εγώ και ο Λαυρέντης και το καταθέτουμε», μας λέει για τις «Παραβολές» που μεταφορικά και κυριολεκτικά είναι κάτι σαν δώρο των δημιουργών προς την ίδια με 12 τραγούδια διαφορετικής μουσικής απόχρωσης. Υπάρχουν στεγανά στη μουσική ερμηνεία; «Υπηρέτησα πολλά χρόνια το λαϊκό τραγούδι. Η αλλαγή του 2000 μου έδωσε την ευκαιρία να δοκιμάζομαι σε άλλους δρόμους. Υπερασπίζομαι τα καλά τραγούδια», τονίζει.

Μαζί με τα καλά τραγούδια υπερασπίζεται και το δικαίωμά της να ζει με τον τρόπο που έχει επιλέξει εδώ και καιρό κάνοντας μακροχρόνιες «παύσεις» από τις ζωντανές εμφανίσεις και τον χώρο του τραγουδιού, θέτοντας ως προτεραιότητα την προσωπική της ευτυχία. Οι αποφάσεις που κατά καιρούς πήρε και την κράτησαν μακριά από τα φώτα της σκηνής είναι απολύτως συνειδητές και δεν έχει μετανιώσει ούτε στιγμή γι’ αυτό, μας λέει, ψάχνοντας με το βλέμμα τον σύζυγό της με τον οποίο μοιράζονται 20 χρόνια κοινού βίου. «Είναι σπουδαίο να μπορεί κανείς να γεύεται τη ζωή. Ο τρόπος που ζούσα ήταν άγριος. Σκεφτόμουν ότι θα γίνω 60 και θα έχω αφήσει όλη μου τη ζωή πίσω μου», μας λέει.

Αλλωστε, όποτε νιώσει την ανάγκη ο δρόμος της επιστροφής είναι ανοικτός, όπως συμβαίνει τώρα με τη συνεργασία της ομάδας SO 7 (Φρόσω Κουρού – Δημήτρης Κουρούμπαλης) και τη νέα της παράσταση. Η βουτιά που ετοιμάζεται να κάνει είναι στα γυναικεία συναισθήματα με τραγούδια καταξιωμένων αλλά και διαφορετικών μεταξύ τους συνθετών, από τον Μάνο Χατζιδάκι έως τον Βασίλη Τσιτσάνη και από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου μέχρι τον Μίνω Μάτσα και τον Γιώργο Μουζάκη. «Διάφοροι γυναικείοι χαρακτήρες θα περάσουν από την παράσταση που ενορχηστρώνει ο Χρήστος Θεοδώρου. Νιώθω αυτά τα τραγούδια σαν πράγματα που θα ήθελα να ψιθυρίσω στις φίλες μου», τονίζει η κ. Παπίου.

Οι φίλες της μάλιστα την προτρέπουν συχνά να κάνει κάτι, σαν να της λένε να μην αφήσει τον χρόνο να περάσει. «Πολλές φορές πιστεύω ότι για να ξεκινήσω κάτι πρέπει να έρθει η κατάλληλη ώρα. Σίγουρα δεν πιέζομαι», λέει γελώντας. «Και ο χρόνος που περνάει;», τη ρωτάμε. «Δεν έχω στόχους, δεν κάνω όνειρα, ζω την κάθε στιγμή σαν να είναι μοναδική», λέει με σιγουριά η Δήμητρα Παπίου – κατασταλαγμένη.

​​El Convento del Arte, Βιργ. Μπενάκη 7, από 29/1 και για οκτώ Δευτέρες στις 9 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή