«Λήθη» με σπάνιες άριες και ενόργανες συνθέσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

«Λήθη» με σπάνιες άριες και ενόργανες συνθέσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε την αδελφή του Υπνου και του Θανάτου καταπιάνεται το μπαρόκ σύνολο Ex Silentio μέσα από σπάνιες άριες και ενόργανες συνθέσεις από τις Αυλές της Γαλλίας και της Αγγλίας στη συναυλία τους «Λήθη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του φλαουτίστα Δημήτρη Κούντουρα.

Η «Λήθη» των αρχαίων υπήρξε πάντα επίκαιρη στην ποίηση για μουσική μέχρι και τον 18ο αιώνα. Σχετιζόταν επίσης με την ερωτική θεματολογία και τον ονειρικό κόσμο. Με αυτούς τους κεντρικούς θεματικούς άξονες ξεδιπλώνεται ένα πλούσιο ρεπερτόριο γνωστών αλλά και σπάνιων συνθέσεων από τον όψιμο μεσαίωνα μέχρι το μπαρόκ.

Oι υποβλητικές ποιμενικές αυλικές άριες (airs de cour) έχουν σκοπό να μας μεταφέρουν στην κατεξοχήν χώρα της λήθης, τη μακρινή «Αρκαδία», σε μια αλληγορία της Εδέμ, με πρωταγωνιστές ποιμένες και νύμφες. Η ονειρική αυτή ατμόσφαιρα διακόπτεται συχνά από χορευτικές φόρμες μιας πρώιμης δεξιοτεχνικής ενόργανης μουσικής της Αγγλίας από τα χρόνια του βασιλιά Καρόλου Β΄ και στο γαλλικού ύφους αυλικό τελετουργικό των Ballets και Masques.

Τα έργα της συναυλίας υπογράφουν οι Μασό, Ντάουλαντ, Μπάλαρντ και Πέρσελ. «Η επιλογή της μεσαιωνικής γαλλικής γλώσσας ως μουσικής χροιάς και εκφραστικού μέσου, μαζί με τoν ιδιαίτερο ήχο των μεσαιωνικών οργάνων, μεταφέρουν το πνεύμα της εποχής και όχι το γράμμα. Οι τολμηρές συνηχήσεις και οι στροφικές επαναλαμβανόμενες φόρμες δημιουργούν μια απόκοσμη ατμόσφαιρα και υποβάλλουν έναν στατικό, σχεδόν άχρονο, ρυθμό κάνοντας τη μουσική του Μασό να ακούγεται “σύγχρονη” και επίκαιρη ακόμα και σήμερα», επισημαίνει ο κ. Κούντουρας.

Στη συναυλία ερμηνεύουν οι Φανή Αντωνέλου και Θεοδώρα Μπάκα (φωνή), Φανή Βοβώνη (βιέλα, μπαρόκ βιολί), Ιάσων Ιωάννου (μπαρόκ βιολοντσέλο), Πάνος Ηλιόπουλος (τσέμπαλο) και Δημήτρης Κούντουρας (μουσική διεύθυνση, φλάουτο με ράμφος, μπαρόκ φλάουτο). Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, για την καλύτερη κατανόηση του ποιητικού κειμένου, θα προβάλλονται σε οθόνη οι μεταφράσεις των τραγουδιών.

​​«Λήθη» από τους Ex Silentio, Πέμπτη 1 Μαρτίου, Μέγαρο Μουσικής, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, 8.30 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή