Τέλος στην έντυπη εβδομαδιαία έκδοση του ιστορικού μουσικού περιοδικού NME

Τέλος στην έντυπη εβδομαδιαία έκδοση του ιστορικού μουσικού περιοδικού NME

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To ιστορικό βρετανικό μουσικό περιοδικό ΝME (New Musical Express) σταματάει την έντυπη εβδομαδιαία κυκλοφορία του, μετά από 66 ολόκληρα χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα ο εκδότης του, Times Inc UK. Το τελευταίο τεύχος του εμβληματικού περιοδικού, το οποίο γνώρισε μεγάλες δόξες κατά τη δεκαετία του '70, όταν και ταυτίστηκε με την κυριαρχία της πανκ μουσικής, θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη Παρασκευή.

Η κυριαρχία των ψηφιακών μέσων ενημέρωσης και των ψηφιακών μορφών ψυχαγωγίας στον 21ο αιώνα δεν θα μπορούσε παρά να πλήξει και το μουσικό περιοδικό, το οποίο, όπως αναφέρει ο εκδότης του, αποφάσισε να διακόψει την κυκλοφορία του λόγω του αυξανόμενου κόστους παραγωγής και της «σκληρής» διαφημιστικής αγοράς, η οποία το κατέστησε μη βιώσιμο.

Οι επιταγές της εποχής αναγκάζουν την εκδοτική εταιρεία να «επικεντρωθεί επενδυτικά στην περαιτέρω επέκταση του ψηφιακού κοινού του NME», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική της ανακοίνωση. Η ιστοσελίδα του περιοδικού βγήκε στον αέρα το 1996, έχοντας εξίσου μεγάλη απήχηση με την έντυπη μορφή του, και έγινε ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά σάιτ στον κόσμο.

Το πρώτο τεύχος του περιοδικού κυκλοφόρησε το 1952 και η δημοφιλία του κορυφώθηκε στα μέσα και τα τέλη της δεκαετίας του '70, συμβάλλοντας σημαντικά στη διάδοση του πανκ, με συγκροτήματα όπως οι Sex Pistols, οι Χ-Ray Spex και οι Generation X να φιλοξενούνται συχνά στις σελίδες του. To 2015 εισήλθε στον κόσμο του free press και οι αναγνώστες του το προμηθεύονταν πλέον από ειδικά σημεία διανομής.

O διευθύνων σύμβουλος του Times Inc's UK, Πολ Τσιλ, σχολίασε πως «το NME είναι ένα από τα πιο εμβληματικά "brand" των βρετανικών ΜΜΕ», τονίζοντας πως η απόφαση να γίνει δωρεάν έντυπο το 2015, βοήθησε σημαντικά στην ενίσχυση της δημοφιλίας του NME.com, το οποίο απέκτησε το μεγαλύτερο κοινό του στην ιστορία του. 

Εντούτοις, η έντυπη μορφή του περιοδικού δεν θα εξαλειφθεί ολοκληρωτικά, καθώς το NME θα συνεχίσει να εκδίδει ειδικές έντυπες εκδόσεις σε ορισμένες συγκυρίες, όπως ενδεικτικά τη νέα του έκδοση NME Gold.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT