Οι ξένες «ΑΕΠΙ» δείχνουν προς την «Αυτοδιαχείριση»

Οι ξένες «ΑΕΠΙ» δείχνουν προς την «Αυτοδιαχείριση»

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιατί να φτιάξεις κάτι καινούργιο αντί να βελτιώσεις αυτό που ήδη υπάρχει; Μια λογική και εύλογη απορία. Αυτό είναι το πνεύμα της επιστολής που έστειλε στο υπουργείο Πολιτισμού η CISAC (International Confederation of Societes of Authors and Composers) με αφορμή το σίριαλ της ΑΕΠΙ και την ίδρυση της κρατικής προσωρινής υπηρεσίας για τη διαχείριση των δικαιωμάτων. Η διεθνής ομοσπονδία, που εκπροσωπεί 230 οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης σε 121 χώρες, εκφράζει στην υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, στον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς την έντονη ανησυχία της για το «κενό» στην προστασία των δημιουργών που δημιουργεί η κατάρρευση της ΑΕΠΙ, η οποία μέχρι πρότινος ήταν μέλος της CISAC.

Η CISAC, λοιπόν, όταν έμαθε τα νέα για την τροπολογία του ΥΠΠΟ έστειλε τρεις εκπροσώπους της στην Αθήνα. Aφού συναντήθηκαν και άκουσαν τα επιχειρήματα όλων των πλευρών, κατέληξαν λοιπόν ότι η πιο «βιώσιμη» λύση είναι η ενίσχυση, σε τεχνογνωσία και στελέχωση, του μοναδικού μέλους της CISAC στην Ελλάδα, της «Αυτοδιαχείρισης». Αφού υπάρχει, λένε, «είναι πολύ πιο λογικό να επικεντρωθούν οι προσπάθειες προς αυτή, από τη δημιουργία μιας επιπλέον (σ.σ. νομικής) οντότητας» από την κυβέρνηση, για την οποία εκφράζουν «σοβαρές επιφυλάξεις» σχετικά με τη συμμόρφωση με τους κανόνες της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα.

Οπως μαθαίνουμε, υπάρχει αυτές τις μέρες έντονη κινητικότητα και αναβρασμός καθώς η ανάκληση αδείας της ΑΕΠΙ δεν έχει προχωρήσει και η ίδρυση της κρατικής υπηρεσίας υπό τον ΟΠΙ παραμένει στάσιμη. Τις επόμενες μέρες θα φανεί κατά πόσον τα ελληνικά και ξένα ρεπερτόρια είναι διατεθειμένα να κάνουν ένα «άλμα πίστης» προς την «Αυτοδιαχείριση»  –ορισμένοι ξένοι οργανισμοί έχουν ήδη υπογράψει συμβάσεις– που θα κάνει την «προσωρινή ειδική υπηρεσία» του ΥΠΠΟ την πιο προσωρινή όλων των εποχών και θα στρέψει την προσοχή στον οργανισμό του κ. Γιάννη Γλέζου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή