Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι από την Εθνική Λυρική Σκηνή

Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι από την Εθνική Λυρική Σκηνή

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συνεχίζει τον κύκλο-αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι με την παρουσίαση των έργων «15 Εσπερινοί» και «Μυθολογία» στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στους «15 Εσπερινούς» ο Χατζιδάκις διασκευάζει ισάριθμα δημοφιλή τραγούδια του και ορχηστρικά θέματα για μικρό σύνολο οργάνων. Ο ίδιος σημείωνε στην πρώτη έκδοση του δίσκου: «Εσπερινός σημαίνει ευλάβεια Ηλιου, καθώς γυρίζει ευαίσθητος μέσα στην πόλη, γεμάτος από τις αναμνήσεις ετών, που τέλος γέρνει στο πλάι ν’ αποκοιμηθεί, αφήνοντας τριγύρω του ηχώ φωτός, αποκαλυπτικές διαθέσεις και μια λεπτότατη ευωδιά αγάπης. Με Δεκαπέντε Εσπερινούς συλλέγω τη σκορπισμένη ευαισθησία μου και σας την παραδίδω έτσι όπως γεννήθηκε, στ’ αληθινό της βάθρο, εκεί που οι έμποροι δε θα μπορούν να της χαλάν την όψη. Ολοι οι Εσπερινοί χαρίζονται στον γιο μου, που αρχίζει τώρα να μετράει τον κόσμο».

Οσο για τη «Μυθολογία», πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους κύκλους τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι, καθώς φέρει τη σφραγίδα της εμβληματικής συνεργασίας του συνθέτη με τον στιχουργό και ποιητή Νίκο Γκάτσο. Τη «Μυθολογία» θα ερμηνεύσει η Δήμητρα Σελεμίδου. Ο δημιουργός από τη μεριά του αναφέρει: «Σαν γνήσιος στρατηγός το ’65 θέλησα να κάνω στην Ελλάδα μια επανάσταση. Αντί για τανκ, πήρα ένα παιδί-έφηβο μελαχρινό και όμορφο από την παιδική χορωδία των ανακτόρων και του είπα να τραγουδήσει. Μου λέει “για να τραγουδήσω χρειάζομαι καινούριους μύθους”. Και με τον Γκάτσο αρχίσαμε να κατασκευάζουμε μύθους. […] Κι ο ένας μύθος έμπαινε πάνω στον άλλο κι έγιναν τόσοι πολλοί και τόσοι δυνατοί που τρόμαξε το παιδί, τρόμαξε ο κόσμος, τρόμαξε και η εταιρία που θα έβγαζε τον δίσκο. Ολοι τρομάξανε εκτός από τον Γκάτσο κι εμένα που εξακολουθήσαμε με περισσότερο πάθος την κατασκευή και σύνθεση των μύθων, ξεχνώντας εντελώς την επανάσταση που είχα προγραμματίσει». Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στις 16, 18, 19 Μαΐου, στις 8.30 μ.μ. Η καλλιτεχνική επιμέλεια ανήκει στον Γιώργο Χατζιδάκι ενώ στις ερμηνείες είναι οι Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης (πιάνο), Χρήστος Κομισόπουλος (κοντραμπάσο), Γιώργος Μουλουδάκης, Χάρης Κανελλίδης (κιθάρα) και η Γωγώ Ξαγαρά (άρπα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή