Αρχισε το ελληνοαυστριακό μουσικό καλοκαίρι

Αρχισε το ελληνοαυστριακό μουσικό καλοκαίρι

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ιδιαίτερης αισθητικής μουσική σύμπραξη θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρεθούν αύριο, 1η Ιουλίου, στο Βουλευτικό του Ναυπλίου: η Δανάη Παπαματθαίου-Matchke στο βιολί και η Kerstin Feltz στο τσέλο, πλαισιωμένες με το πιάνο του Uwe Matchke θα υπενθυμίσουν –μουσικά– ότι ζητούμενο για τη λειτουργία της Ε.Ε. είναι «ο πόλεμος να καταστεί όχι μόνο αδιανόητος αλλά και πρακτικά αδύνατος» όπως ήταν το όραμα του Robert Schuman (Διακήρυξη Schuman, 9/5/1950).

«Με στόχο να αποτελέσει μία ξεχωριστή μουσική εμπειρία για το κοινό», όπως εξηγεί η πρέσβειρα της Αυστρίας κ. Andrea Ikic-Bohm, το «Αυστρο-Ελληνικό Μουσικό Καλοκαίρι» ήδη τρέχει για τρίτη χρονιά φέτος, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. Το πρόγραμμα, βασισμένο σε μία κοινή έμπνευση της πρέσβειρας και του επιτετραμμένου Dr Alexander Wojda, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, αφού από αύριο και έως την 31η Δεκεμβρίου, η Αυστρία θα κατέχει την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. Το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί; Η δέσμευση για μία ενωμένη, ισχυρή, ειρηνική και προοδευτική Ευρώπη μέσα από την ενότητα στην πολυμορφία σε περιόδους μεγάλων προκλήσεων για το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα – διόλου τυχαίο που η εναρκτήρια συναυλία έλαβε χώρα την «Ημέρα της Ευρώπης», στις 9/5. Εως και 30/8, περισσότεροι από 100 μουσικοί από την Ελλάδα, την Αυστρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δίνουν 20 συναυλίες σε 12 ελληνικούς χώρους – εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, σε Πρέβεζα, Ναύπλιο, Κορώνη, Μάνη, Αρχαία Μεσσήνη, Καλαμάτα, Τήνο, Πάρο, Σκόπελο, Σκιάθο. Οσο για το φάσμα της μουσικής; Εκτείνεται από την κλασική και την τζαζ έως την ηλεκτρονική μουσική.

Αρχισε το ελληνοαυστριακό μουσικό καλοκαίρι-1

Περισσότεροι από 100 Ευρωπαίοι μουσικοί δίνουν 20 συναυλίες σε 12 ελληνικούς τόπους – Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πρέβεζα, Ναύπλιο, Κορώνη κ.α.

Το πρόγραμμα προωθεί την ιδέα της ενότητας στην Ευρώπη, μέσα από την «καλλιέργεια του διαλόγου και της φιλίας μεταξύ Αυστριακών και Ελλήνων καλλιτεχνών. Εκφράζοντας τη διαφορετικότητα μέσα από ποικίλα μουσικά είδη. Φέρνοντας κοντά ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων και προελεύσεων. Οι πολιτιστικές ανταλλαγές ως ενωτική δύναμη, άλλωστε, αποτελούν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του παραδοσιακού ρόλου της Αυστρίας ως εκείνου που οικοδομεί γέφυρες. Η μουσική είναι η διεθνής γλώσσα. Η ευρωπαϊκή ιδέα ενδυναμώνεται».

Και η κ. Andrea Ikic-Bohm συνεχίζει, «η αυστριακή προεδρία έρχεται σε μια περίοδο που η Ε.Ε. αντιμετωπίζει μία πληθώρα προκλήσεων: παγκόσμια μεταναστευτικά ρεύματα, έντονο οικονομικό ανταγωνισμό λόγω της παγκοσμιοποίησης, διασφάλιση σταθερότητας στη “γειτονιά” μας, τρομοκρατικές απειλές και ριζοσπαστικοποίηση καθώς και την ανάγκη για προστασία του κλίματος. Ολα θέματα για τα οποία πρέπει να επιληφθούμε άμεσα και όλα τα κράτη-μέλη από κοινού, αν θέλει η Ευρώπη να διασφαλίσει τα επιτεύγματά της. Οι εσωτερικές προκλήσεις αφορούν τις διαπραγματεύσεις της απομάκρυνσης του Ην. Βασιλείου από την Ε.Ε. και από το Multiannual Financial Framework μετά το 2020».

Οι αποτελεσματικές λύσεις εξαρτώνται από τη στενή ευρωπαϊκή συνεργασία, καθώς η Ευρώπη γίνεται πιο ισχυρή και ανταγωνιστική όταν όλες οι χώρες συνεργάζονται. Σημαντικό, να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών αλλά και μεταξύ των κρατών-μελών. Το πρόγραμμα της αυστριακής προεδρίας της Ε.Ε. είναι σχεδιασμένο με βάση το μότο: «Μία Ευρώπη που προστατεύει». Θα εστιάσει «στην ασφάλεια και στο μεταναστευτικό, στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας μέσω της ψηφιοποίησης, στη σταθερότητα στη γειτονιά μας, στην προοπτική να αποτελέσουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων μέρος της Ε.Ε.». Η Ε.Ε. δεν αποτελεί μόνο μία σύνθεση κρατών.

«Η ενότητα στη διαφορετικότητα αποτυπώνει το πνεύμα που διαπνέει τη σημερινή Ευρώπη», θα πει η κ. Πρέσβειρα.

Αλλες πρωτοβουλίες

Εκτός από τη μουσική, η αυστριακή πρεσβεία έχει αναλάβει και άλλες πολιτιστικές πρωτοβουλίες, οι οποίες προάγουν την ιδέα της ενότητας στην Ευρώπη. Παραδείγματα: «Στο πλαίσιο της documenta14 το 2017, 48 Αυστριακοί καλλιτέχνες παρουσίασαν πόσο ζωντανή, ελκυστική και γεμάτη έμπνευση είναι η ελληνική πρωτεύουσα για τη σύγχρονη τέχνη. Η αυστριακή βιβλιοθήκη στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί ως σταθμός διαπολιτισμικής αλληλεπίδρασης και ανταλλαγής. Εκθεση αρχιτεκτονικής –Aus dem Archiv von Dimitris Manikas (Μάρτιος-Μάιος 2018)– πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη. Στο πλαίσιο του Αυστρο-Ελληνικού Μουσικού Καλοκαιριού, η αυστριακή πρεσβεία στηρίζει εκ νέου την Ακαδημία Μουσικής Δωματίου Εγχόρδων του καθ. Χρήστου Κανέττη, με ελληνικές ρίζες, που διδάσκει βιολί στο Mozarteum Salzburg. Επίσης, η Ariadne Basili, ελληνικής καταγωγής, που εργάζεται ως δασκάλα μουσικής στο Klosterneuburg, έφερε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την ορχήστρα νέων Danube Symphonic Winds. H πρεσβεία δημιουργεί χώρους, fora, ευκαιρίες προς αξιοποίηση. Η Ε.Ε. είναι ο θησαυρός μας», λέει η πρέσβειρα, «η μεγαλύτερη ευκαιρία μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή