Στην προσπάθειά του να κατευνάσει λίγο τα οξυμένα πνεύματα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Ηλίας Σακαλάκ, ένας από τους 8 εναπομείναντες μόνιμους μουσικούς της Ορχήστρας Καμεράτα, έκανε μια παρομοίωση από τον χώρο της μουσικής που γνωρίζει καλά. Ζήτησε από τους παρευρισκομένους, από όποια πλευρά αυτού του προβλήματος κι αν στέκονται, να κουρδίσουν τα όργανά τους στην ίδια συχνότητα, γιατί διαφορετικά υπάρχει χασμωδία ακόμη κι αν παίζουν την ίδια νότα.
Ηταν μια έκκληση για συνεργασία όλων των εμπλεκομένων πλευρών μπροστά σε ένα φλέγον θέμα που χρονίζει: Η Καμεράτα – Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής βρίσκεται σε αδιέξοδο, και παρά την προσπάθεια των λίγων πια μουσικών της και του καλλιτεχνικού διευθυντή της Γιώργου Πέτρου αδυνατεί να συνεχίσει τις εμφανίσεις της. Οι εργαζόμενοι –κατ’ ευφημισμόν ονομάζονται έτσι, μια και μολονότι δουλεύουν δεν εισπράττουν τον μισθό τους εδώ και χρόνια, ούτε έχουν πλέον ιατροφαρμακευτική περίθαλψη– απευθύνονται στην κοινή γνώμη, αλλά και εγγράφως με επιστολή στον πρωθυπουργό για να ζητήσουν βοήθεια. Ενας από τους πιο δραστήριους φορείς του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, με πλούσια δραστηριότητα και φήμη εντός και εκτός της χώρας, μια ορχήστρα που έχει υπάρξει παράδειγμα καλλιτεχνικής λειτουργίας κινδυνεύει να μην καταφέρει να γιορτάσει τα 28α γενέθλιά της, γράφουν οι ίδιοι στην επιστολή τους.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Γιώργος Πέτρου τόνισε την επιθυμία όλων όσοι είναι συνδεδεμένοι με την Καμεράτα –μουσικοί, τα μέλη του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής, ο οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών– να υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση από το υπουργείο Πολιτισμού ώστε να βρεθεί λύση. Από την ένταση της συζήτησης είναι προφανές ότι οι καθυστερήσεις εκ μέρους της πολιτείας και η απουσία σαφούς πλαισίου για την εύρυθμη λειτουργία της Καμεράτα έχει φτιάξει έναν γόρδιο δεσμό. Αν προτεραιότητα εκ μέρους των αρμοδίων του υπουργείου είναι να εκκαθαριστούν οι οφειλές και όποιες οικονομικές εκκρεμότητες προηγούμενων ετών, ας προχωρήσει ταχύτερα το έργο των ορκωτών λογιστών συγκεντρώνοντας τα απαραίτητα στοιχεία. Αν το επόμενο βήμα –ή το προηγούμενο κατ’ άλλους, αλλά αυτό δεν έχει σημασία– είναι ο ορισμός νέου διοικητικού συμβουλίου ώστε να μπορεί η ορχήστρα να λαμβάνει κρατική επιχορήγηση και χορηγίες από ιδιώτες, ας επιταχυνθεί η διαδικασία. Είναι κρίμα για τη χώρα και για τη μουσική να κινδυνεύει μια ορχήστρα-θεσμός και να θαμπώνει τη διεθνή της λάμψη η αβουλία.