«Οργή» με πιάνο, τρίο εγχόρδων και πολλά ηλεκτρονικά κρουστά

«Οργή» με πιάνο, τρίο εγχόρδων και πολλά ηλεκτρονικά κρουστά

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι χρώμα έχει η οργή; Οι περισσότεροι τη φανταζόμαστε κόκκινη, όπως το αίμα που φουντώνει το πρόσωπό μας όταν θυμώνουμε και βουίζει στο κεφάλι σαν σμήνος μέλισσες. Ο συνθέτης Σταύρος Γασπαράτος γνωρίζει καλά αυτό το συναίσθημα. Η σκέψη του, όταν πρότεινε στο Φεστιβάλ Αθηνών την ιδέα ενός έργου με θέμα την οργή, ήταν να επιστρέψει στα προηγούμενα βιώματά του και να ψηλαφίσει τον σκοτεινό κόσμο των βίαιων συναισθημάτων. «Ηθελα να μιλήσω για την οργή με έναν δικό μου τρόπο, επειδή με είχε βασανίσει πολύ από την εφηβεία ακόμη», μας είπε. «Πώς ξεκινά αυτό το συναίσθημα, αναρωτήθηκα, πώς εξελίσσεται και ποια στιγμή φτάνει κανείς πραγματικά να βρίσκεται εκτός εαυτού;

Και το σημαντικότερο, τι σημαίνει για μένα ο θυμός: είναι άρνηση των άλλων ή μήπως προσπάθεια επικοινωνίας μαζί τους έστω και με λάθος τρόπο;».

Δουλεύοντας πάνω σε αυτά τα ερωτήματα και με άξονα το προσωπικό βίωμα, την πληγή που έπρεπε να γιατρευτεί, δημιουργήθηκε η παράσταση «Rage Park» που παρουσιάζεται τις προσεχείς ημέρες. Ο τίτλος της δηλώνει σαφώς την πρόθεση του καλλιτέχνη να ψηλαφίσει τα ίχνη της βίας και ταυτόχρονα να περάσει μέσα από τη σπείρα που τη δημιουργεί με σκοπό να αναδυθεί. Για να συμβεί όμως αυτό, πρέπει να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί εκείνο που ο ίδιος ονομάζει «κύκλο της οργής». Το νέο μουσικό έργο που συνέθεσε για τη συγκεκριμένη παράσταση έχει μέρη που σχετίζονται με αυτό τον κύκλο – συναισθηματική φόρτιση, απόρριψη, μοναξιά, θυμός, έκρηξη, ντροπή. Οι 3 χορευτές-περφόρμερ «συνομιλούν» μέσω της κίνησης των σωμάτων τους με τη μουσική, που αναπαράγεται ζωντανά στη σκηνή από τους 5 μουσικούς, και με τους ήχους που δημιουργεί η σκηνική εγκατάσταση. Αντλούν υλικό από τις δικές τους εμπειρίες και αντιδρούν ανάλογα με τον χαρακτήρα τους. «Αφού το θέμα μου ήταν η οργή, το ξέσπασμα, θέλησα και μουσικά να ξεπεράσω τα όριά μου», λέει ο συνθέτης. «Ετσι περισσότερο από κάθε άλλη φορά υπήρξα τολμηρός στη συνομιλία μου μεταξύ του κλασικού ήχου –στη σκηνή έχουμε ένα τρίο εγχόρδων και ένα πιάνο– και του σύγχρονου ψηφιακού με πολλά ηλεκτρονικά κρουστά. Είναι μια σύγκρουση και μια σύνθεση συναισθηματικής μουσικής φόρμας και επιθετικών ήχων, όλα φτάνουν στα άκρα προκειμένου στο τέλος να εκτονωθούν». Το «Rage Park» δεν θέλει να τα «σπάσει», λέει ο δημιουργός του. Θέλει να μας κάνει όλους να νιώσουμε καλύτερα. Ο Σταύρος Γασπαράτος με την παράστασή του στήνει ένα «πάρκο» για ενηλίκους που δεν φοβούνται τα συναισθήματά τους και είναι διατεθειμένοι να τα αναγνωρίσουν, να τα ζήσουν και να τα εκτονώσουν. Ας σημειώσουμε επίσης, μιλώντας για τη δουλειά του συνθέτη, ότι το νέο του άλμπουμ «Experimentalism», που ηχογράφησε με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Κρακοβίας, θα κυκλοφορήσει στο τέλος του μήνα από τη Westone Music.

​​Εγκατάσταση-περφόρμανς «Rage Park», 17-19/7. Στις 9 μ.μ. Πειραιώς 260 (Β).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή