Πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάμεσα στα ηχηρά και αναγνωρισμένα ονόματα μαέστρων και σολιστών που θα συμπράξουν φέτος με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φιγουράρει και το όνομα του νεαρού συνθέτη Ορέστη Παπαϊωάννου. Ο 25χρονος, νικητής προ τριετίας στον διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης «Αντονιν Ντβόρζακ», έγραψε κατά παραγγελία της ΚΟΑ ένα έργο-φόρο τιμής στη μνήμη του Νίκου Σκαλκώτα. Το «Un hommage» θα ακουστεί στο πλαίσιο των συναυλιών «Ο Σκαλκώτας και οι σύγχρονοί του», που ετοιμάζει η ΚΟΑ για την επέτειο των 70 χρόνων από τον θάνατο του συνθέτη, για του οποίου το έργο εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον τελευταίως. Στις συναυλίες που έχει προγραμματίσει η ορχήστρα για τον Σκαλκώτα συμπράττουν αναγνωρισμένοι σολίστες, όπως η τσελίστρια Νατάλια Γκούτμαν και ο πιανίστας Νέλσον Φρέιρα, οι οποίοι όμως θα ερμηνεύσουν έργα ρεπερτορίου που πλαισιώνουν τις συναυλίες, όπως των Ντβόρζακ και Μπραμς.

Στον συναυλιακό προγραμματισμό που παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Στέφανος Τσιαλής, διανύοντας την 5η θητεία του στο τιμόνι της ΚΟΑ, ξεχωρίζει η σύμπραξη της ορχήστρας με τους σολίστες Λεωνίδα Καβάκο, Σίμο Παπάνα, Γιώργο Εμμανουήλ Λαζαρίδη, τον ανερχόμενο Γιαν Μράτσεκ και τους αρχιμουσικούς Βασίλη Χριστόπουλο, Γιόαβ Τάλμι και Βλαντιμίρ Ασκενάζι για τον Ιούνιο του 2019, σε μια συνεργασία που φαίνεται ότι αποκτά σταθερές βάσεις με τον θρυλικό μαέστρο και πιανίστα. Νέα έργα θα ακούσουμε επίσης από τους Δημήτρη Παπαδημητρίου («Παιδική Σταυροφορία») και Χρίστο Παπαγεωργίου («Το ταξίδι του Ιωνάθαν») ύστερα από παραγγελία της ΚΟΑ. Στο πρόγραμμα οι ακροατές θα βρουν από διασκευές ροκ μουσικής μέχρι κινηματογραφική και κλασική διαφόρων εποχών, ρευμάτων και τεχνοτροπιών, όπως η σύμπραξη με τον Ρισάρ Γκαλιανό, σολίστ του μπαντονεόν. Τα Χριστούγεννα η ΚΟΑ θα παρουσιάσει τον «Χριστουγεννιάτικο εφιάλτη» του Τιμ Μπάρτον με ζωντανή μουσική και η νέα χρονιά θα μπει για την ορχήστρα με το βραβευμένο με Grammy σύνολο χάλκινων πνευστών Canadian Brass.

Η ορχήστρα συνεχίζει τα εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και την Ακαδημία Νέων Μουσικών, η οποία ετοιμάζεται να υποδεχθεί 18 μουσικούς σε ξύλινα και χάλκινα πνευστά. Εξαιρετικά σημαντική ήταν η πλήρωση κενών οργανικών θέσεων μουσικών, ενώ τώρα η ορχήστρα προχωρεί στην αντικατάσταση φθαρμένων οργάνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή