Πολιτικό μπρα ντε φερ στο κλειστό ΚΘΒΕ

Πολιτικό μπρα ντε φερ στο κλειστό ΚΘΒΕ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε ζημίες από χαμένα έσοδα ύψους 250.000 ευρώ το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παραμένει κλειστό για περίπου έναν μήνα από τις στάσεις εργασίας των ηθοποιών του, οι οποίοι ωστόσο επιμένουν σε κινητοποιήσεις εκ του ασφαλούς. Είναι γεγονός ότι οι στάσεις εργασίας συμπίπτουν με τις ώρες παραστάσεων και σε ορισμένες περιπτώσεις με τις ώρες προβών, με αποτέλεσμα να περικοπεί μέρος του μισθού τους (περίπου 30%-40%) σε σχέση με τη μισθολογικά επώδυνη απεργία – που έγινε μόνο χθες. Σήμερα θα γίνουν πρόβες στο ΚΘΒΕ και αύριο Πέμπτη παραστάσεις, στις οποίες οι ηθοποιοί θα προσπαθήσουν να εξηγήσουν στο κοινό τα αιτήματά τους και θα ξανακλείσουν μέχρι την Κυριακή 27 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, η χθεσινή συνάντηση του ΥΠΠΟ, του ΥΠΕΚΑΑ με το ΚΘΒΕ και τον Σύλλογο Ελλήνων Ηθοποιών έληξε χωρίς αποτέλεσμα και απ’ ό,τι φαίνεται θα επαναληφθεί την ερχόμενη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη.

Η διοίκηση του ΚΘΒΕ έχει υιοθετήσει μια ήπια, μέχρι τώρα, προσέγγιση στο κλείσιμο του θεάτρου έχοντας προτείνει αρκετές εναλλακτικές διατυπώσεις για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που όμως έχουν απορριφθεί από τους ηθοποιούς.

Το επίμαχο θέμα είναι η αναγραφή των νόμων 3833/2010 και 3845/2010 που αιτιολογούν τη μείωση των αποδοχών των ηθοποιών κατά 10%, μια περικοπή που εφαρμόζεται ήδη από το 2010. Αυτό δεν γίνεται δεκτό από τους ηθοποιούς (και δεν αναγραφόταν στην τελευταία τους σύμβαση) διότι υπάρχει ανοιχτή δικαστική διεκδίκηση των περικοπών και όπως λένε, η υπογραφή τους σε τέτοια σύμβαση θα σημαίνει και τη «συναίνεσή» τους και άρα το τέλος των δικαστικών τους διεκδικήσεων. Εξαιτίας όμως της νομικής διεκδίκησης, η διοίκηση του ΚΘΒΕ είναι υποχρεωμένη να αναγράψει τους σχετικούς νόμους, διαφορετικά θα θεωρηθεί ότι συνδράμει τους διάδικους ηθοποιούς και θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη. «Το τελευταίο που τους προτείναμε είναι υπογραφή νέας σύμβασης με διατυπωμένες επιφυλάξεις από εμάς και τις δικές τους ή την παράταση της υφιστάμενης σύμβασης», σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης.

Το ΣΕΗ ωστόσο δεν δέχεται παράταση, καθώς, όπως λένε, δεν έχει ισχύ νόμου και καταγγέλλουν τη χθεσινή ανοιχτή συνάντηση ως προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης του ζητήματος. Είναι γεγονός ωστόσο ότι οι «μνημονιακοί νόμοι» υπογράφηκαν στη σύμβαση του Εθνικού Θεάτρου και μάλιστα υπό την παρούσα διοίκηση του ΣΕΗ, η οποία πρόσκειται στο ΚΚΕ. Το ερώτημα βέβαια είναι αν η διοίκηση του ΚΘΒΕ θα παραμένει θεατής, ενώ το θέατρο θα μπει σε λίγες μέρες στον δεύτερο μήνα του 2019 με κατεβασμένη αυλαία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή