Ενα Εθνικό «ζωντανό» σε όλη την Ελλάδα

Ενα Εθνικό «ζωντανό» σε όλη την Ελλάδα

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν τον περασμένο Δεκέμβριο στους Φούρνους της Ικαρίας όταν μαθητής της Α’ Δημοτικού ρωτούσε ανυπόμονα «πότε θα ξεκινήσει η ταινία;». Στην πραγματικότητα δεν επρόκειτο για ταινία, αλλά για απευθείας σύνδεση με τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα, αφού σε λίγο θα ξεκινούσε η μετάδοση της «Χριστουγεννιάτικης ιστορίας» του Ντίκενς. Αλλά ο πιτσιρικάς που μεγαλώνει στο ακριτικό νησί δεν μπορούσε να κατανοήσει τη διαφορά της προβολής από την απευθείας μετάδοση. Ηταν ένα από τα παιδιά απομακρυσμένων περιοχών που δεν είχαν δει ποτέ θέατρο.

Το πρόγραμμα «Εθνικό Θέατρο απευθείας», μια συνεργασία με το Κανάλι της Βουλής, γεμίζει παντού δημοτικές αίθουσες. Είναι από τις δράσεις που καθιέρωσε ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός, θεωρώντας ότι το θέατρο πρέπει να αγκαλιάσει την κοινωνία. Δράσεις όπως το θεατρικό εργαστήρι σε σωφρονιστικά ιδρύματα, το θέατρο Express με τον ΟΑΣΑ, όπου ένα λεωφορείο-κινούμενη σκηνή, φέρνει το θέατρο στις γειτονιές της πρωτεύουσας κ.ά.

Ομως, η πρωτοβουλία «Εθνικό Θέατρο απευθείας» έχει ιδιαίτερη σημασία. Εστιάζει στην Περιφέρεια. Σε τόπους που δεν φτάνουν πολυπρόσωπα σχήματα, μεγάλοι θεατρικοί οργανισμοί, πλούσιες παραγωγές. Νησιά που βολεύονται με κάποιες συναυλίες το καλοκαίρι και δυστυχώς πολλές «αρπαχτές».

Στις 16/2 θα μεταδοθεί απευθείας ο «Τίμων ο Αθηναίος» στην Αμοργό, στην Ικαρία, στη Λέρο, στη Χίο, στην Κομοτηνή και στην Ορεστιάδα και έως τις 30 Μαΐου ακολουθούν οι παραστάσεις: «Απλή μετάβαση», «Ο πρίγκιπας και ο φτωχός», οι «Μικρές ιστορίες για αγρίους», «Ο Ανθρωπος που γελά», «Ο Μισάνθρωπος», «Τα μελίσσια». Να ένα καλό παράδειγμα που μπορούν να ακολουθήσουν κι άλλοι οργανισμοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή