Αντίο αλλά δεν φεύγω, από τον Στάθη Λιβαθηνό

Αντίο αλλά δεν φεύγω, από τον Στάθη Λιβαθηνό

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποχαιρετιστήρια αλλά όχι και τόσο ήταν η χθεσινή παρουσίαση των πεπραγμένων του Στάθη Λιβαθινού και των παραστάσεων «Ορέστεια» και «Ικέτιδες», με τις οποίες το Εθνικό Θέατρο κατεβαίνει στην Επίδαυρο.

Η θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή, που τυπικά έχει λήξει, παρατάθηκε μέχρι τα τέλη Αυγούστου για να γίνει ομαλά η διαδοχή. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες γνωρίζαμε ότι ο νέος διευθυντής θα προέκυπτε μέσα από δημόσιο διαγωνισμό στον οποίο θα συμμετείχε και ο Στάθης Λιβαθινός. «Είχα ετοιμάσει τα χαρτιά μου, στην ανάγκη θα ετοίμαζα και ένα μονόλογο», είπε σκωπτικά. Το ΥΠΠΟ, όμως, δεν δημοσίευσε τη σχετική πρόσκληση, προκηρύχθηκαν εκλογές και τα δεδομένα άλλαξαν. «Δεν ολοκληρώθηκε η δουλειά που ήθελα να κάνω, η θητεία ολοκληρώθηκε», σημείωσε ο ίδιος, ευχαριστώντας (αρκετές φορές) τους ηθοποιούς και τους εργαζομένους του θεάτρου. Πρόσθεσε, όμως, ότι «αν μου προταθεί (σ.σ. μετά τις εκλογές) να συνεχίσω, θα το κάνω, αν όχι, θα σταθώ δίπλα στον επόμενο για να τον βοηθήσω».

Ο κ. Λιβαθινός αποκάλυψε ότι η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά τον ενημέρωσε τηλεφωνικά για την ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και μάλιστα τον ρώτησε εάν θα ήθελε μια δεύτερη παράταση, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε. Σε ερώτηση της «Κ» για την προετοιμασία του θεάτρου, απάντησε ότι το πρόγραμμα της επόμενης σεζόν είναι έτοιμο. «Δεν θα μπορούσα να αφήσω το θέατρο χωρίς πρόγραμμα. Να θυμίσω πως όταν ξεκινούσα και εγώ, υπηρέτησα τον προγραμματισμό που είχε ετοιμάσει ο προηγούμενος διευθυντής».

Η «Ορέστεια» του Αισχύλου ξεκινάει πρώτη στην Επίδαυρο, που κρύβει μέσα της τρεις παραστάσεις καθώς ο «Αγαμέμνων», οι «Χοηφόροι» και οι «Ευμενίδες» θα παρουσιαστούν (28-29/6) από τρεις διαφορετικές σκηνοθέτιδες σε ένα ενιαίο τετράωρο θέαμα. Η Ιώ Βουλγαράκη, η Λίλλυ Μελεμέ και η Σοφία Μαυραγάνη θα προσπαθήσουν να συγκεράσουν τρεις διαφορετικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις και να συντονίσουν 41 ηθοποιούς και δεκάδες συντελεστές. «Είναι ένα τόσο πολύπλοκο εγχείρημα, που απαιτεί μεγάλη πίστη και αλληλεγγύη, αυτή είναι μια θέση του θεάτρου και δική μας», σημείωσε η κ. Βουλγαράκη.

Πολιτική πράξη

Οι «Ικέτιδες» (5-6/7), που συμπίπτουν με τις ημέρες των εκλογών, είναι μια συμπαραγωγή με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και τη σκηνοθεσία θα αναλάβει ο Στάθης Λιβαθινός. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΘΟΚ, Σάββας Κυριακίδης, προτρέποντας τους εν δυνάμει ψηφοφόρους να έρθουν στην Επίδαυρο, σημείωσε πως η συνάντηση με τον λόγο του Ευριπίδη είναι και αυτή μια ύψιστη πολιτική πράξη, ειδικά για ένα έργο που μιλάει για τη δημοκρατία και τα γνωρίσματα των χρηστών ηγετών και πολιτών.

Η παρουσίαση των παραστάσεων και ο απολογισμός της τετραετίας έγινε στο ανακαινισμένο «Σχολείον» της Ειρήνης Παπά, που στεγάζει το νεοσύστατο τμήμα σκηνοθεσίας της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ένα προσωπικό όραμα του κ. Λιβαθινού που έγινε πράξη και σε δύο χρόνια θα βγουν οι πρώτοι απόφοιτοι. Δημιουργήθηκαν επίσης νέες υποδομές για την επαναλειτουργία της Πειραματικής Σκηνής στο Rex, ενώ διαμορφώθηκε κατάλληλα το ισόγειό του για να στεγαστεί η παιδική σκηνή.

Το θέατρο παρουσίασε έντονη κοινωνική δραστηριότητα με δράσεις σε νοσοκομεία, φυλακές, εργαστήρια για πρόσφυγες, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σε νησιά, απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές.

Αυτό που δεν άλλαξε από το 2016 είναι η κρατική επιχορήγηση του θεάτρου (6 εκατομμύρια ευρώ), που αντιστοιχεί στη μισθοδοσία του προσωπικού και προκαλεί την «εφευρετικότητά μας», όπως σημείωσε ο κ. Λιβαθινός. Καλλιτεχνικά, ο ίδιος προσπάθησε να αναδείξει το θέατρο συνόλου, νέους δημιουργούς, έδωσε χώρο στο ελληνικό έργο και στο μουσικό θέατρο, έφερε διεθνείς συνεργασίες και ανέβασε παραστάσεις που προκάλεσαν συζητήσεις, αντιδράσεις και πολλά χειροκροτήματα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή