Θέατρο: Προκρίθηκαν 64 προτάσεις για επιχορήγηση

Θέατρο: Προκρίθηκαν 64 προτάσεις για επιχορήγηση

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού έγινε γνωστό χθες ότι ολοκληρώθηκαν στις 20 Αυγούστου οι εργασίες της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Θεάτρου, η οποία ήταν αρμόδια για τις επιχορηγήσεις των επαγγελματικών θεατρικών σχημάτων του ελεύθερου θεάτρου, την καλλιτεχνική περίοδο 2019-2020.

Από τις 131 προτάσεις που κατατέθηκαν εμπρόθεσμα, η επιτροπή προέκρινε 64, με το σκεπτικό όχι της πλήρους κάλυψης του κόστους των παραγωγών, αλλά τη μερική τους στήριξη, κυρίως δε εκείνων χωρίς ιδιόκτητη στέγη. Για τη λήψη των τελικών αποφάσεων συνυπολογίστηκαν κριτήρια όπως η ολοκληρωμένη και σαφής παρουσίαση του καλλιτεχνικού σκεπτικού αλλά και του προτεινόμενου προϋπολογισμού, ο βαθμός καινοτομίας και το βάθος έρευνας που αντανακλάται στις προτάσεις, η καλλιτεχνική παρουσία και η κοινωνική δράση των σχημάτων στο πρόσφατο παρελθόν και η μεταξύ τους ανάπτυξη συμπράξεων και συνεργασιών, καθώς και η στήριξη της ελληνικής δραματουργίας. Το σύνολο του ποσού το οποίο διατέθηκε ήταν 1 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 315.000 ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη καλλιτεχνική περίοδο.

Ενδεικτικά, μερικές από τις θεατρικές ομάδες που περιλαμβάνονται στη λίστα: Επτάρχεια του Αργύρη Ξάφη, 23.000 ευρώ για την παράσταση «Ετσι πεθαίνουμε»· θίασος Κανιγκούντα της Μαρίας Μαγκανάρη, 21.000 ευρώ για την παράσταση «Η νύχτα της Ιγκουάνα»· Θέατρο Δωματίου της Αντζελας Μπρούσκου, 15.000 ευρώ για την παράσταση «Αμλετ»· Ubuntu του Αρη Λάσκου, 15.000 ευρώ για την παράσταση «Υπόθεση Λαράμι»· Δόλιχος του Δημήτρη Τάρλοου, 12.000 ευρώ για την παράσταση «Δόξα κοινή» κ.ά.

Την επιτροπή απαρτίζουν οι: Ειρήνη Μουντράκη, υπεύθυνη Δραματολογίου, Βιβλιοθήκης, Αρχείου και Διεθνών Σχέσεων του Εθνικού Θεάτρου, ως πρόεδρος· Γρηγόρης Ιωαννίδης, κριτικός θεάτρου, επίκουρος καθηγητής στο ΕΚΠΑ, ως σντιπρόεδρος· Αντώνης Βολανάκης, εικαστικός, Γιώργος Μητρόπουλος, δημοσιογράφος, Αντιγόνη Καράλη, δημοσιογράφος, Τάκης Τζαμαργιάς, σκηνοθέτης, και Σάββας Πατσαλίδης, καθηγητής Θεατρολογίας στο ΑΠΘ.

Η επιτροπή εργάστηκε αμισθί και υπό αντίξοες συνθήκες, καθώς μεσολάβησαν οι εκλογές του Ιουλίου. Συνειδητή επιλογή της πολιτικής ηγεσίας ήταν να συνεχίσει η επιτροπή το έργο της βάσει του πλαισίου που τέθηκε εξ αρχής για την καλλιτεχνική περίοδο 2019-2020. Ωστόσο, όπως εξάλλου σημειώνει και η ίδια η επιτροπή στο εισηγητικό της σημείωμα, στόχος είναι να εξεταστεί ένα νέο σχήμα για την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο, στο πλαίσιο ευρύτερης πολιτιστικής πολιτικής για το ελληνικό θέατρο.

Τα αναλυτικά στοιχεία είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, www.culture.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή