Τα «όπλα» του Θεάτρου Τέχνης

Τα «όπλα» του Θεάτρου Τέχνης

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον «Μάκμπεθ» α λα ιταλικά εγκαινιάζει το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» την τριετή ελληνοϊταλική συνεργασία του «Italian Focus» με κεντρική θεματική την «Επανάσταση». Ο «Macbettu» σε σκηνοθεσία και κείμενο του Αλεσάντρο Σέρα μεταφέρεται στη Σαρδηνία, ενώ οι ρόλοι ερμηνεύονται όλοι από άνδρες ηθοποιούς στο πνεύμα του ελισαβετιανού θεάτρου. Η παράσταση θα ανεβεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στο πλαίσιο της ιταλικής συνεργασίας θα παρουσιαστούν ακόμη τρεις παραστάσεις («Povere», «Miracolo», «Penelope»), ενώ οι «Δούλες» και ο «Ιούλιος Καίσαρ» του Τέχνης θα ταξιδέψουν στην Ιταλία.

Το φετινό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε, χθες, συνοψίζεται στον στίχο του Ελύτη «ο καθείς με τα όπλα του» και στηρίζεται κατά βάση σε συνεργασίες με φορείς όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή, συμπαραγωγές με εταιρείες και θέατρα, «ανταλλαγές» με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και μια νέα συνεργασία με το Θέατρο «Αμαλία» στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα φιλοξενεί παραστάσεις του Τέχνης. Εκτός από τις ιταλικές μετακλήσεις τον Ιούνιο θα έρθει από τη Νέα Υόρκη και το θέατρο «THE TANK», η παράσταση «When we went electronic» της Κέιτλιν Σέιλορ Στέφενς σε σκηνοθεσία Μέγκαν Φιν.

Στις νέες παραγωγές περιλαμβάνονται «Ο Γλάρος» του Τσέχωφ σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου και το «Ρίτερ, Ντένε, Φος» του Μπέρνχαρντ σε σκηνοθεσία Μαρίας Πρωτόπαππα, δύο παραστάσεις σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Νέου Κόσμου. Ο Βασίλης Παπαβασιλείου θα παρουσιάσει τα «Προεόρτια», ενώ ο Αρης Μπινιάρης θα εφαρμόσει την ιδιαίτερη, μουσική, προσέγγισή του στον μύθο της «Ηλέκτρας» του Σοφοκλή με την Εβελίνα Παπούλια στον θίασο. Η Μαριάννα Κάλμπαρη θα σκηνοθετήσει τον «Εντμοντ» του Ντέιβιντ Μάμετ με τον Γιάννο Περλέγκα στον ομώνυμο ρόλο, ενώ η Νατάσα Τριανταφύλλη θα επιχειρήσει να μεταφέρει στη σκηνή την ποιητική πλευρά από το διάσημο βιβλίο «Το χρονικό του χρόνου» του Στίβεν Χόκινγκ. Ο Γιώργος Βαλαής θα παρουσιάσει το «Everybody dies young» και ο Ακύλλας Καραζήσης «Το σύντομο καλοκαίρι της αναρχίας», έργο βασισμένο σε κείμενα των Χανς Μάγκνους Εντσεσμπέργκερ και Τζορτζ Οργουελ.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του θεάτρου με την ΕΛΣ, η λαϊκή οπερέτα των Κραουνάκη – Κάλμπαρη «Εκκλησιάζουσες – Αριστοφάνη» ανεβαίνει σε επανάληψη για τέσσερις παραστάσεις τον Σεπτέμβριο, ενώ τον Μάιο ο Θέμελης Γλυνάτσης θα παρουσιάσει «Το νεκρό νερό», μια παράσταση βασισμένη στον κύκλο τραγουδιών «Η ωραία μυλωνού» του Σούμπερτ. Από την Κοζάνη θα έρθει το «Τριαντάφυλλο στο στήθος» του Τένεσι Ουίλιαμς και το Τέχνης θα στείλει στη Δυτική Μακεδονία τους «Ανθρωποφύλακες» του Περικλή Κοροβέση μετά τις επαναληπτικές τους παραστάσεις. Σε επανάληψη θα παίξουν επίσης «Η φαλακρή τραγουδίστρια» του Ιονέσκο, οι «Δούλες» του Ζαν Ζενέ και ο «Οθέλλος» του Σαίξπηρ. Η παιδική σκηνή θα ανεβάσει το έργο «Χωρίς Οικογένεια» του Εκτορ Μαλό και η εφηβική τα «Μια μέρα χωρίς» της Εύα Οικονόμου-Βαμβακά και «Να βγω λιγάκι στον αέρα» του Ηλία Κουνέλα. Συνεχίζεται το καλλιτεχνικό και επιστημονικό αφιέρωμα «Ποια είναι η σύγχρονη Ελλάδα» με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή