Πρεμιέρα αξιώσεων για τον «Μακμπέθ» του Δημήτρη Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο

Πρεμιέρα αξιώσεων για τον «Μακμπέθ» του Δημήτρη Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μακμπέθ είναι στρατηγός στον στρατό του Σκωτσέζου βασιλιά Ντάνκαν. Επιστρέφει νικητής και διψασμένος για εξουσία. Υποκινείται από τη σύζυγό του αλλά και από το πεπρωμένο του. Τρεις μάγισσες του έχουν δώσει το στίγμα της μοίρας του: είναι γραφτό του να γίνει βασιλιάς. Η δίχως όρια φιλοδοξία του τον οδηγεί στα πιο αποτρόπαια εγκλήματα. Ο ένας φόνος οδηγεί σε έναν επόμενο. Η πτώση θα είναι εξίσου ηχηρή…

Στην αρχή οι τρεις μάγισσες, ντυμένες στα κόκκινα, έδωσαν το στίγμα του σκηνικού – εικαστικού τοπίου μιας ιστορίας βουτηγμένης στο αίμα και στα πιο μαύρα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής. Δύο ώρες μετά, η πλατεία του Κεντρικού Κτιρίου του Εθνικού φωτίστηκε για την υπόκλιση των συντελεστών του «Μακμπέθ». Ο Δημήτρης Λιγνάδης υποκλίθηκε για πρώτη φορά μπροστά σε θεσμικούς παράγοντες της Ελλάδας αλλά και σε θεατράνθρωπους, ως σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της παράστασης, αλλά και με την ιδιότητα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Πρεμιέρα αξιώσεων για τον «Μακμπέθ» του Δημήτρη Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο-1

O Δ. Λιγνάδης με τον Κ. Μαρκουλάκη, μετά την πρεμιέρα.

Η πρώτη του σκηνοθεσία ως καλλιτεχνικού διευθυντή έτυχε να είναι σε έργο που έως τώρα έχει εγγράψει μνημειώδεις παραστάσεις στο Εθνικό. Η πρώτη παρουσίασή του ήταν το 1967, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή, με τον ίδιο στον ομώνυμο ρόλο και την Κατίνα Παξινού ως Λαίδη Μακμπέθ. Η δεύτερη ήταν το 1981, σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού, με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και την Ελένη Χατζηαργύρη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η νέα παράσταση ακολουθεί την παράδοση του Εθνικού, υπό τη σύγχρονη οπτική του Δ. Λιγνάδη και των συνεργατών του (μετάφραση Δημήτρη Χατζόπουλου, σκηνικά – κουστούμια Εύας Νάθενα και μουσική Μίνωα Μάτσα). Ο Λιγνάδης ξεδίπλωσε με ευκρίνεια τις πτυχές του ρόλου έχοντας δίπλα του τη σημαντική Μαρία Κίτσου (ξεχωρίζει φέτος και ως πρωταγωνίστρια της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς «Αγριες μέλισσες») και μία πλειάδα έμπειρων ηθοποιών, με προεξέχοντες τη Ράνια Οικονομίδου και τον Γιώργο Μπινιάρη.

Πρεμιέρα αξιώσεων για τον «Μακμπέθ» του Δημήτρη Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο-2

Η Χαρούλα Αλεξίου με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης είχε τη δέουσα λάμψη. Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο ακαδημαϊκός κ. Μιχάλης Σταθόπουλος, την παρακολούθησαν μαζί με ανθρώπους του θεάτρου και των γραμμάτων. Ανάμεσά τους ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο Διονύσης Φωτόπουλος, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η Λυδία Κονιόρδου, η Μπέτυ Αρβανίτη με τον Βασίλη Πουλαντζά (που είναι και πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού) κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή