ΘΕΑΤΡΟ

Μια ματιά στα παρασκήνια μιας παράστασης

mia-matia-sta-paraskinia-mias-parastasis-2375963

Είναι μία εμπειρία που πολλοί θέλουν να ζήσουν από κοντά. Πώς φτιάχνεται μια θεατρική παράσταση, η διαδρομή της μέχρι να τη δούμε έτοιμη στη σκηνή. «Η δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο» ήταν μια έξυπνη ιδέα που είχε αμέσως ανταπόκριση στο κοινό, όταν ξεκίνησε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική 2014-2020» (συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης). Ενα από τα πιο επιτυχημένα ΕΣΠΑ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, το οποίο απασχόλησε πολλούς ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σκηνογράφους, φωτιστές, ενθαρρύνοντας την εμπλοκή των θεατών στη διαδικασία της θεατρικής πράξης. Το κοινό μπορούσε να κατανοήσει μέσα από ανοιχτές πρόβες, την οργάνωση μιας παράστασης, να μπει στα άδυτα του θεάτρου να μάθει ακόμη και τεχνικές λεπτομέρειες, συνομιλώντας με τους σκηνοθέτες. Κι όλα αυτά με έμφαση στον λόγο σύγχρονων Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων.

Με λίγα λόγια, το ΔΘΠ επί τρία χρόνια (επί θητείας του Ν. Διαμαντή), ενθάρρυνε μέσω ενός φεστιβάλ τη δημιουργική εμπλοκή των θεατών στην προετοιμασία μιας παράστασης. Παράλληλα, μέσα από ξεναγήσεις στο θέατρο, μπορούσαν να γνωρίσουν τις γωνίες του και να μάθουν για τους μηχανισμούς της σκηνής, τα τραμπουκέτα (ασανσέρ), τα σταγκόνια (τα οριζόντια δοκάρια στη σκηνή που ανεβοκατεβάζουν σκηνικά και προβολείς), τις αυλαίες…

Λίγο πριν από την ολοκλήρωσή του τον Ιούνιο, το φεστιβάλ, θύμα κι αυτό του κορωνοϊού, κατέφυγε στο Διαδίκτυο. Γι’ αυτό το φετινό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει τη «Φαύστα» του Μποστ, την «Πόλη» της Λούλας Αναγνωστάκη και το έργο της Χρύσας Σπηλιώτη «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;», που σκηνοθετούν αντίστοιχα οι: Αλέξανδρος Κοέν, Κοραής Δαμάτης, Κωνσταντίνος Κυριακού, θα παρουσιαστεί από την ιστοσελίδα του ΔΘΠ – www.dithepi.gr.

Θα δούμε πρόβες και παραστάσεις από τις 5 Μαΐου έως τις 7 Ιουνίου. Συνολικά 13 εικοσάλεπτα επεισόδια στα οποία συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Μαρία Καβουκίδου, Στέλιος Καλαϊτζής, Περικλής Μοσχολιδάκης, Μιχαηλία Μουσάκου, Δανάη Μπερή, Χριστίνα Μωρόγιαννη, Λευτέρης Παπακώστας, Κατερίνα Παρισινού, Γιώργος Πασσάκος, Κωνσταντίνος Πασσάς. Οσο για το κοινό, θέτει τα ερωτήματά του, μέσω σχεδιασμένης φόρμας, ανοιχτής για 24 ώρες, και εκεί θα δίνονται οι απαντήσεις. Οι πρόβες θα διαρκέσουν έως τις 25/5, θα ακολουθήσουν τρεις τεχνικές δοκιμές και στις 5, 6, 7 Ιουνίου οι παραστάσεις έτοιμες.