ΘΕΑΤΡΟ

Πρόβες με αποστάσεις και πλαστικές ασπίδες

proves-me-apostaseis-kai-plastikes-aspides-2382719

Οι πρόβες των θεάτρων για τις καλοκαιρινές παραστάσεις μπορεί να μη θυμίζουν τις εικόνες από τις δοκιμές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, με τις πλαστικές ασπίδες προστασίας που φορούν οι ηθοποιοί, όμως όσο δύσκολο κι αν είναι, τηρούνται οι αποστάσεις, συχνά και με το παραπάνω. Σε κάποια σχήματα, ορισμένοι ηθοποιοί, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, φορούν μάσκες από την πρώτη ημέρα των αναγνώσεων. Οι περισσότεροι πάντως συμφωνούν ότι η πανδημία, ο περιορισμός, τα μέτρα, τους έκαναν διστακτικούς στο άγγιγμα μεταξύ τους και λιγότερο παρορμητικούς, τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες των προβών που άρχισαν στις 18 Μαΐου. Ωστόσο ακολουθούν τους κανόνες: απολυμάνσεις και χρήση αντισηπτικών.

Στο Εθνικό Θέατρο οι ηθοποιοί κάνουν πρόβα χωρίς ιατρικές μάσκες για τους «Πέρσες» που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Λιγνάδης στην Επίδαυρο. Οι δοκιμές πραγματοποιούνται στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού κι αργότερα θα μετακινηθούν στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής. Εδώ τηρούνται όλοι οι κανόνες, αποστάσεις 2-2,5 μέτρων και συγχρόνως γίνονται τακτικοί έλεγχοι. Οσο για τον 93χρονο αγαπητό ηθοποιό Γιάννη Βογιατζή που ήταν στην αρχική διανομή, τον αντικατέστησε ο Νίκος Καραθάνος στον ρόλο στου Δαρείου, κι αυτό για λόγους προστασίας.

Στη «Λυσιστράτη», που ανέλαβε ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, επίσης για το αργολικό θέατρο, οι δοκιμές πραγματοποιούνται στο υπαίθριο θέατρο της σχολής του Εθνικού με όσα ορίζει το πρωτόκολλο υγιεινής. Και η μάσκα –σύμφωνα με πληροφορίες– είναι το εύρημα της παράστασης και βέβαια δεν είναι η νοσοκομειακή.

Στο ΚΘΒΕ ο Γιάννης Ρήγας προτιμά τις ασπίδες προσώπου για τις πρόβες των «Ορνίθων» του Αριστοφάνη, που ετοιμάζει για την Επίδαυρο. Τα ίδια μέτρα ακολουθούν για την προετοιμασία της «Γκόλφως» του Σπυρίδωνα Περεσιάδη ο σκηνοθέτης Χρήστος Παπαδημητρίου και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος για τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, που θα παρουσιάσει το ΚΘΒΕ σε συμπαραγωγή με το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας.

Εχει ενδιαφέρον ότι οι αποστάσεις ασφαλείας τηρούνται μέχρι στιγμής και στις προβολές, στα θερινά σινεμά. Μάσκες από το προσωπικό και άνεση, πρώτη φορά τόση άπλα ανάμεσα στα καθίσματα των θεατών, αφού, σε πολλές περιπτώσεις, αφαιρέθηκαν πολλά. Αλλού καλύφθηκαν με ταινίες. Να όμως και μια ευχάριστη έκπληξη: πρώτη φορά ακούστηκαν τόσα «ευχαριστώ» από καρδιάς, στους θεατές, στην είσοδο και στην έξοδο.