ΘΕΑΤΡΟ

Ι. Παππά: «Η πανδημία μάς συσπείρωσε»

Ι. Παππά: «Η πανδημία μάς συσπείρωσε»

Με νέα διανομή και μικρότερο σχήμα, η Ιωάννα Παππά θα υποδυθεί και πάλι την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, μια επιτυχία της από το καλοκαίρι του 2015, που επανέλαβε και το 2016. Κι ενώ με τον σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη συζητούσαν πώς θα μπορούσαν να τη μεταφέρουν σε κλειστό χώρο, η τραγωδία παρουσιάζεται σε καινούργια επεξεργασία, με 6 αντί για 12 ηθοποιούς, νεότερους σε ηλικία, σε μια περιοδεία 30 σταθμών, με πρώτους το Βεάκειο του Πειραιά στις 15 του μηνός και ακολούθως το Κηποθέατρο Παπάγου στις 19/7.

«Δεν μπορούμε να αποφύγουμε στοιχεία της προηγούμενης παράστασης, κι αυτό γιατί ήταν μια ανάγνωση που είχε μια καθαρότητα με τον λόγο και το στήσιμό της. Αυτή ακριβώς ήταν η επιτυχία της. Εκεί βασίζεται και η καινούργια της ματιά. Οι αλλαγές του σκηνοθέτη πραγματοποιούνται μέχρι τη μέση της παράστασης, ενώ θα κρατηθούν όπως είχαν κάποιες σκηνές προς το τέλος». Ολοι οι ηθοποιοί καλούνται να ερμηνεύουν επιπλέον ρόλους, εκτός από την ίδια, που κρατάει πάλι το κεντρικό πρόσωπο, έχοντας μικρή συμμετοχή στον χορό. Η Λουκία Μιχαλοπούλου και ο Μάνος Καρατζογιάννης ήταν και στην παλιά διανομή, ενώ τα νέα πρόσωπα είναι ο Γιώργος Χρυσοστόμου, που υποδύεται τον Κρέοντα, η Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, ο Δημήτρης Σαμόλης.

Η Αντιγόνη στο διάστημα αυτής της πενταετίας καταστάλαξε μέσα της ερμηνευτικά, λέει στην «Κ» η Ιωάννα Παππά. «Με την εμπειρία των προηγούμενων παραστάσεων, κρατώντας τα καλά και εξετάζοντας κάποια λάθη, θεωρώ ότι θα είναι μια πιο ώριμη ερμηνεία και προσέγγιση όσον αφορά τα τεχνικά μου μέσα πάνω στη σκηνή. Τα τελευταία χρόνια νιώθω όλο και πιο έντονα ότι η ηλικία μου με συνοδεύει ερμηνευτικά, χωρίς να είναι απόλυτα κάτι που κάνω συνειδητά». Αλλαγές θα υπάρχουν έτσι κι αλλιώς. Τώρα απέναντί της θα έχει τον Γιώργο Χρυσοστόμου στον ρόλο του Κρέοντα, όταν την προηγούμενη φορά είχε τον Νικήτα Τσακίρογλου. «Μου αρέσει το έργο στο σύνολό του, δεν στέκομαι αποκλειστικά στην ηρωίδα που υποδύομαι. Η Αντιγόνη και ο Κρέων είναι δύο ήρωες που πηγαίνουν παράλληλα, πατώντας σε τεντωμένο σκοινί, ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Υποστηρίζουν σθεναρά τις θέσεις τους, έχοντας με έναν τρόπο και οι δύο δίκιο. Πέφτουν, όμως, σε μια παγίδα. Είναι και οι δύο άκαμπτοι. Ετσι, η σύγκρουση μεταξύ τους είναι μεγάλη. Οι κόσμοι τους, πολιτικά, είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι».

Ι. Παππά: «Η πανδημία μάς συσπείρωσε»-1
Εξι ηθοποιοί παίζουν στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, που παρουσιάζεται σε περιοδεία, με τους Δημήτρη Σαμόλη (αριστερά), Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Γιώργο Χρυσοστόμου, Ιωάννα Παππά, Μάνο Καρατζογιάννη, Λουκία Μιχαλοπούλου.

Βέβαια, το φετινό καλοκαίρι είναι ιδιαίτερο. «Κάθε φορά, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη μιας περιοδείας, ξεκινούσαμε με μεγάλη όρεξη και ήμασταν σχεδόν σίγουροι ότι ο κόσμος θα μας εμπιστευθεί, ότι θα είναι εκεί. Αλλά φέτος έχουμε πολύ μεγάλο άγχος, γιατί δεν γνωρίζουμε πώς θα αντιμετωπίσει το κοινό την υπάρχουσα κατάσταση μετά την καραντίνα».

Ηδη το σοκ από όσα έφερε το lockdown είναι μεγάλο. Πέντε εβδομάδες πρόλαβε να παίξει την «Εντα Γκάμπλερ» στο θέατρο Αλμα η Ιωάννα Παππά. Οι «Βάκχες», που ετοίμαζε για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου η Νικαίτη Κοντούρη και θα συμμετείχε η ηθοποιός με άλλους συναδέλφους της, μετατέθηκαν για του χρόνου. Εχασε και τον «Χορό της φωτιάς» του Αρη Μπινιάρη που επρόκειτο να παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη. «Επρεπε σε σύντομο διάστημα να διαχειριστώ μια ματαίωση ενάμιση χρόνου. Είναι μεγάλο πλήγμα να χάνεις τη δουλειά σου, κι εγώ βασίζομαι σε αυτή. Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας που βρίσκεται σε ανάλογη κατάσταση».

Για τον χειμώνα έκλεισε με τον Νικορέστη Χανιωτάκη να παίξει στις «Μάγισσες του Σάλεμ». Η «Εντα Γκάμπλερ», που αναγκάστηκε να διακόψει τον περασμένο Μάρτιο, μάλλον θα συνεχίσει, ενώ στο θέατρο Πορεία η Ιωάννα θα παίξει σε ένα καινούργιο νεοελληνικό έργο (αποτέλεσμα της σχολής θεατρικής γραφής των Β. Χατζηγιαννίδη και Θ. Τριαρίδη), σε σκηνοθεσία της Εμιλυς Λοΐζου. Αλλά ποιος μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για τον θεατρικό χειμώνα; «Οσο αντιλαμβάνεται ο καθένας τι του αναλογεί, πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε και το κράτος να αναλάβει την ευθύνη του: να κάνει ό,τι χρειάζεται για να μην βρεθούμε ανίσχυροι απέναντι σε ένα νέο κύμα. Πάμε βήμα βήμα…»

Στέκεται, όμως, στο «θετικό κομμάτι» που δημιούργησε η πανδημία στον χώρο της: «Προκάλεσε ζυμώσεις και συσπείρωση. Ο χώρος μας με την πανδημία συσπειρώθηκε, όχι κομματικά. Σίγουρα υπάρχουν και παλιές αντιλήψεις, αλλά θα προσπαθήσουμε να τις αποφύγουμε».