ΘΕΑΤΡΟ

Δίκτυο για το «θέατρο του πραγματικού»

Δίκτυο για το «θέατρο του πραγματικού»

Θεατρικές παραστάσεις που δεν ξεκινούν με πρόβες. Που βασίζονται στην έρευνα αρχειακού υλικού, που συγκεντρώνουν μαρτυρίες, που αντλούν το δραματουργικό υλικό τους από συνεντεύξεις πραγματικών ανθρώπων και συχνά η μορφή τους σχηματοποιείται μήνες μετά τη σύλληψη της αρχικής ιδέας. Χωρίς έτοιμο θεατρικό κείμενο, χωρίς –αρκετά συχνά– επαγγελματίες ηθοποιούς, με αφετηρία την πραγματικότητα, το θέατρο – ντοκιμαντέρ βλέπει την αληθινή ζωή κατάματα.

«Ισως αυτό το είδος είναι ευρύτερα γνωστό ως “θέατρο του πραγματικού”», μας λέει η σκηνοθέτις, δραματουργός και ανθρωπολόγος Μάρθα Μπουζιούρη, «και αποτελεί μια κριτική ματιά πάνω σε σύγχρονα θέματα, αποσκοπώντας κυρίως στον αναστοχασμό. Επιθυμούμε να δώσουμε στον θεατή υλικό για σκέψη, εκθέτοντας επάνω στη σκηνή τις αλήθειες των προσώπων/πρωταγωνιστών, μιας που προσεγγίζουμε πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, έχοντας όμως τον άνθρωπο στο επίκεντρο», προσθέτει.

Η δημιουργός, την οποία γνωρίσαμε στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2018 από την παράσταση «Αμάρυνθος» –ένα έργο καταγραφή και σχόλιο πάνω σε μια υπόθεση ομαδικού βιασμού που καταγγέλθηκε στη επαρχιακή κωμόπολη της Εύβοιας– είναι η διευθύντρια του νεοσυσταθέντος Διεθνούς Δικτύου Θεάτρου Ντοκιμαντέρ, που στις αρχές Σεπτεμβρίου διοργανώνει το πρώτο meeting event του (11-13/9). «Πιστεύω», σχολιάζει, «ότι αυτό το είδος θεάτρου γνωρίζει μια νέα άνθηση τα τελευταία δέκα χρόνια, με ενδιαφέροντες εκπροσώπους στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη τη Μεσόγειο και τον κόσμο. Μας ενδιαφέρει, λοιπόν, να αναδείξουμε και να συνομιλήσουμε δημιουργικά με δραματουργίες από διαφορετικά πολιτιστικά περιβάλλοντα. Αυτό επιδιώκουμε μέσω του τριημέρου που προγραμματίζουμε, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων. Η διοργάνωση ολοκληρώνεται με συμπόσιο που περιλαμβάνει τέσσερα στρογγυλά τραπέζια με συγκεκριμένες θεματικές, όπου συμμετέχουν ερευνητές, κριτικοί θεάτρου, καλλιτέχνες, αλλά και μη επαγγελματίες που πήραν μέρος σε παραστάσεις».

Πιο συγκεκριμένα, το Διεθνές Δίκτυο Θεάτρου Ντοκιμαντέρ θέλει να δημιουργήσει έναν δυναμικό πόλο έρευνας, καλλιτεχνικής δημιουργίας και ανάδειξης του θεάτρου ντοκιμαντέρ εντός και εκτός Ελλάδας. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων. Εκεί θα έρθουν σε επαφή δημιουργοί του είδους, σπουδαστές, μελετητές, θεωρητικοί, για να συμμετάσχουν σε εργαστήρια, συζητήσεις και παρουσιάσεις. Ετσι, θα δοθεί η ευκαιρία σε ήδη γνωστούς αλλά και νεότερους Ελληνες σκηνοθέτες να παρουσιάσουν πτυχές της δουλειάς τους, ενώ μετά το τέλος των εργαστηρίων, ο προαύλιος χώρος του Σεραφείου θα μετατραπεί σε θερινό σινεμά, με την προβολή δύο ξεχωριστών μαγνητοσκοπημένων παραστάσεων θεάτρου – ντοκιμαντέρ, που διέγραψαν λαμπρή πορεία εντός και εκτός της χώρας: «Ορυχείο Ιψεν» και «Καθαρή πόλη».