ΘΕΑΤΡΟ

Οι ταλαντούχοι εραστές του θεάτρου της Κέας

oi-talantoychoi-erastes-toy-theatroy-tis-keas-2392773

H πρόταση έγινε από μια φίλη που ζει χρόνια στην Τζια. «Πηγαίνετε να δείτε την παράσταση “Δάφνες και πικροδάφνες”, που ανεβάζει η Θεατρική Ομάδα Κέας. Θα περάσετε πολύ όμορφα δύο ώρες». Η παράσταση ήταν μια πραγματική αποκάλυψη. Δύσκολα πίστευε κανείς ότι οι ηθοποιοί είναι όλοι ερασιτέχνες, που η αγάπη τους για το θέατρο τους οδήγησε στη δημιουργία μιας θεατρικής ομάδας η οποία δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ταλαντούχους επαγγελματίες ηθοποιούς. «Είναι όλοι τους άνθρωποι που έχουν τις δουλειές τους, τις ασχολίες τους… Ο Παναγιώτης οδηγεί όλη μέρα τα βυτία που μεταφέρουν νερό στους κατοίκους του νησιού, ο Θοδωρής δουλεύει σε λατομείο, ο Πέτρος εργάζεται στο τοπικό κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, ο Ανδρέας έχει το κατάστημα των παραδοσιακών προϊόντων “Αρισταίος”. Εκείνο που τους χαρακτηρίζει όλους είναι το τεράστιο κέφι με το οποίο εργάζονται πραγματικά σκληρά για να βγει η κάθε παράσταση», εξηγεί ο Δημήτρης Μάνεσης, που έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία της ομάδας εδώ και τέσσερα χρόνια.

Επαγγελματίας ηθοποιός ο ίδιος –ο μόνος που έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με το θέατρο–, διατηρεί παράλληλα οικογενειακή ταβέρνα στο νησί, στο οποίο περνάει πλέον το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του. Η ομάδα αποτελείται από 15 άτομα, άνδρες και γυναίκες. Πέρα από το τεράστιο κέφι και το μεράκι τους, στηρίζουν οι ίδιοι οικονομικά την προσπάθεια, συνεισφέροντας ο καθένας ό,τι μπορεί για την αγορά εξοπλισμού που απαιτείται για τις θεατρικές παραστάσεις. «Πέρυσι αγοράσαμε μια κονσόλα φωτισμού, ενώ στη διάρκεια του χειμώνα, εκτός από τις πρόβες, όλοι κυκλοφορούμε με ένα κατσαβίδι σαν τα μυρμήγκια και φτιάχνουμε πράγματα», λέει γελώντας ο Δημήτρης. «Ετσι καταφέραμε να διαμορφώσουμε τον χώρο του Πνευματικού Κέντρου σε μικρό θέατρο, με σκηνή, καμαρίνια, όλα. Εκεί στεγαζόμαστε τον χειμώνα. Το καλοκαίρι οι παραστάσεις πραγματοποιούνται στο Κηποθεάτρο του Λαογραφικού Μουσείου της Κέας, στον Μυλοπόταμο». Ολοι οι συντελεστές της παράστασης, από τη σκηνογράφο και τον υπεύθυνο φωτισμού μέχρι τη βοηθό σκηνοθέτη, είναι επαγγελματίες του νησιού που συμβάλλουν εθελοντικά.

«Φέτος, το αρχικό σχέδιο ήταν να ανεβάσουμε δύο έργα, το “Δάφνες και πικροδάφνες”, το οποίο έχει μόνο ανδρικούς ρόλους, και το “Με δύναμη από την Κηφισιά”, που έχει μόνο γυναικείους. Κάποιες δυσκολίες που προέκυψαν λόγω κορωνοϊού, μας εμπόδισαν να προχωρήσουμε με το δεύτερο, όμως όλες οι κοπέλες της ομάδας, αν και δεν ανεβαίνουν στη σκηνή, βοηθούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην οργάνωση», εξηγεί ο Δημήτρης.

Η ομάδα έχει μεταφέρει ήδη το ταλέντο της στη Σύρο, με παραστάσεις στο θέατρο «Απόλλων», όπου αναμένεται να επιστρέψει και το φθινόπωρο, ενώ παλαιότερες παραστάσεις της έχουν φιλοξενηθεί και στο θέατρο «Ριάλτο», στην Αθήνα. Ευχή όλων είναι να συνεχιστεί η τόσο αξιόλογη προσπάθεια αυτών των ταλαντούχων ανθρώπων, που δίνουν μια διαφορετική νότα στο νησί της Κέας.