ΘΕΑΤΡΟ

Προκλήσεις

shutterstock_128775014-thumb-large

«Ξεκινάμε με μια γερή οικονομική γροθιά στο στομάχι», έλεγε στην Κ», αρχές καλοκαιριού, ο Δημήτρης Λιγνάδης με αφορμή τους «Πέρσες» που σκηνοθέτησε για την Επίδαυρο. «Το καλοκαίρι θα είναι μάλλον δυσάρεστο, με λίγα έσοδα. Θα είναι οδυνηρό, αλλά και μια πρόκληση».

Οπως φάνηκε, ήταν πρόκληση. Και εκείνος, ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, όχι μόνο δεν μπήκε μέσα, αλλά κατάφερε με συνετή διαχείριση να έχει και στις δύο παραγωγές του ένα οριακό κέρδος. Μικρό, όπως μαθαίνουμε, αλλά κέρδος. Σε ένα καλοκαίρι ανεπανόρθωτων ζημιών στην τέχνη γενικότερα. Με 40% πληρότητα στο θέατρο της Επιδαύρου, λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς της COVID-19, η πρώτη κρατική σκηνή γέμισε και τις τρεις ημέρες των παραστάσεων και στις δύο παραγωγές. Από 12.000 θεατές κάθε τριήμερο, τόσο στους «Πέρσες» που σκηνοθέτης ο ίδιος όσο και στη «Λυσιστράτη» που σκηνοθέτησε ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος. Οταν σε καλούς καιρούς το θέατρο γεμίζει με 19.000 θεατές στο διήμερο των παραστάσεων.

Ο Δ. Λιγνάδης μείωσε, όσο ήταν δυνατόν, τα έξοδα παραγωγής, αλλά χωρίς έκπτωση στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Με 135.000 ευρώ η παραγωγή των «Περσών» και άλλες 140.000 ευρώ η «Λυσιστράτη», κατάφερε να μην επιβαρύνει με άλλα βαρίδια το Εθνικό, του οποίου συνήθως οι παραγωγές του καλοκαιριού κοστίζουν γύρω στις 250.000 ευρώ. Ικανοποιητική ήταν και η περιοδεία. Ενδεικτικά, στους Φιλίππους, που με τα μέτρα προστασίας γεμίζουν με 1.000 θεατές, οι «Πέρσες» συγκέντρωσαν 800 άτομα. Ετσι συνεχίζει για τον χειμώνα, που όλα δείχνουν ότι θα είναι πολύ σκληρός για όλο το θέατρο.

Προγραμματίζει 13 παραγωγές: 3 στην Κεντρική Σκηνή, 2 στη σκηνή «Ν. Κούρκουλος», 2 στη σκηνή «Μ. Κοτοπούλη», 3 στην «Κατίνα Παξινού» (πρώην Πειραματική), 2 στη σκηνή «Ελένη Παπαδάκη», στο ισόγειο του Ρεξ. Οι μεγάλες παραγωγές θα είναι η «Κυρία του Μαξίμ» του Ζορζ Φεντό, ο «Μολιέρος» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, η «Βαβυλωνία» του Δημήτριου Βυζάντιου. Και θα σκηνοθετήσουν στο Εθνικό οι: Θωμάς Μοσχόπουλος, Στάθης Λιβαθινός, Γιάννης Κακλέας, Δημήτρης Τάρλοου, Αλέξανδρος Αβρανάς, Γιώργος Νανούρης, Γιάννος Περλέγκας, Θάνος Παπακωνσταντίνου. Τραυματισμένες οι κρατικές σκηνές, ακόμη περισσότερο το ελεύθερο θέατρο, συνεχίζουν σε ένα χειμώνα που έχουμε ανάγκη το θέατρο, όπως σε κάθε μεγάλη κρίση.