Νέα πορεία με όλες τις γενιές σ’ ένα ιστορικό θέατρο

Νέα πορεία με όλες τις γενιές σ’ ένα ιστορικό θέατρο

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεσολάβησαν κάποιοι μήνες σιωπής. Κι απ’ ό,τι φάνηκε και προετοιμασίας. Και χθες το μεσημέρι, το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων του Λευτέρη Βογιατζή άνοιξε ξανά τις πόρτες του. Οχι για κάποια εκδήλωση μνήμης, αλλά για ανακοινώσεις μελλοντικών δράσεων.

Στο κέντρο της σκηνής που φιλοξένησε την τελευταία παράσταση που σκηνοθέτησε ο Λευτέρης Βογιατζής, το «Θερμοκήπιο», στεκόταν μόνη η σύντροφός του, Ειρήνη Λεβίδη. Στα καθίσματα του θεάτρου, συνεργάτες, ηθοποιοί, φίλοι, τους οποίους καλωσόρισε με συγκίνηση η Ειρήνη Λεβίδη: Δημ. Μαρωνίτης, Δημ. Κυρτάτας, Ελένη Βαροπούλου, Ελένη Χαβιαρά, Μελίνα Τανάγρη κ.ά.

Το πνεύμα της χθεσινής εκδήλωσης και το πνεύμα των στόχων της φάνηκε από την επιστολή του προέδρου της Εταιρείας των Φίλων της Τέχνης του Θεάτρου, Μένη Κουμανταρέα, που δεν μπόρεσε να είναι παρών: «…το θέατρο αυτό να μη μείνει απλά ως μουσειακό είδος ούτε να ευτελιστεί από τυχάρπαστους θιάσους, αλλά να γίνει κοιτίδα ζωντανής παρουσίας ταλαντούχων παλαιών και κυρίως νέων καλλιτεχνών του τόπου», έλεγε.

Παράδοση – νεωτερικότητα

Η Ειρήνη Λεβίδη τόνισε ότι «ο προγραμματισμός του θεάτρου στηρίζεται στη συνεργασία με ανθρώπους που δούλεψαν με τον Λευτέρη, με ανθρώπους που ξεχώρισε και τον ενδιέφεραν, που παρακολουθούσε από κοντά τη δουλειά τους με περιέργεια και ελπίδα, με σχέδια να δουλέψει κάποτε μαζί τους». Ενα πρόγραμμα που χαρακτηρίζεται από «τη σύνδεση της παράδοσης με τη νεωτερικότητα» και στις συνεργασίες περιλαμβάνονται οι καλλιτέχνες: Σίμος Κακκάλας, Δημήτρης Καρατζάς, Εκτορας Λυγίζος, Ηρώ Μπέζου, Αργύρης Πανταζάρας, Χάρης Φραγκούλης, Νίκος Καραθάνος, Νίκος Μαστοράκης, Δημήτρης Μαυρίκιος, Βασίλης Παπαβασιλείου, Ρένη Πιττακή.

Η νέα φάση της ιστορίας του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων ξεκινάει πολύ σύντομα, στα τέλη Φεβρουαρίου, με «Το τάβλι» του Δημ. Κεχαΐδη κάθε Δευτέρα και Τρίτη με τους Νίκο Κουρή και Μάκη Παπαδημητρίου. Την παράσταση θα πλαισιώσει έκθεση φωτογραφίας και ψηφιακού υλικού για το «Με δύναμη από την Κηφισιά» μια μεγάλη επιτυχία του Λευτέρη Βογιατζή.

Τις υπόλοιπες μέρες θα παίζεται «Το κορίτσι που έπεσε στο πηγάδι», της ομάδας Kursk, με την οποία ήθελε να ανεβάσει τον «Οιδίποδα» στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δύο σημαντικές δράσεις αυτής της σεζόν είναι η θέσπιση του Βραβείου Σκηνοθεσίας «Λευτ. Βογιατζής» που θα απονέμεται κάθε 2 χρόνια στον καλύτερο νέο Ευρωπαίο σκηνοθέτη, με έπαθλο 30 χιλ. ευρώ. Το βραβείο είναι με τη σύμπραξη του Δήμου Αθηναίων και μέλη της Επιτροπής είναι οι: George Banu, Ελένη Βαροπούλου, Stephanie Carp, Ties Lehman, Γιώργος Λούκος, Χλόη Ομπολένσκι, Γιάννης Χουβαρδάς. Η σεζόν θα ολοκληρωθεί με μια διημερίδα που διοργανώνει η καθηγήτρια Θεατρολογίας και Ιστορίας του Θεάτρου, Αννα Ταμβάκη.

Η σεζόν 2014-2015 θα ξεκινήσει στις 12 Οκτωβρίου, γενέθλια ημέρα του Λευτέρη Βογιατζή, μ’ ένα «θεατρικό κουτί» που θα κατασκευάσει ο Γιάννης Κόκκος στο θέατρο. Η συνέχεια περιλαμβάνει: τη Γαλλίδα ηθοποιό Valerie Dreville, τον «Ακατανόμαστο» του Μπέκετ από τον Αργύρη Πανταζάρα, ίσως το «Σύσσημον» του Ν. Παναγιωτόπουλου, το «Ο ουρανός κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη με τη Ρένη Πιττακή. Το 2015 θα ξεκινήσει με τον «Φαέθονα» του Δημ. Δημητριάδη και θα συνεχιστεί με Βασίλη Παπαβασιλείου, Νίκο Καραθάνο, Γιώργο Διαλεγμένο, Νίκο Μαστοράκη, Δημήτρη Μαυρίκιο. Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων θα φιλοξενηθούν εκθέσεις από σχέδια, προσχέδια και σκηνικά των παραστάσεων του Λευτέρη Βογιατζή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή