Παραμύθια για πολύ μικρά παιδιά

Παραμύθια για πολύ μικρά παιδιά

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια από τις πιο αξιόλογες Ελληνίδες αφηγήτριες, μια αληθινή κυρία των παραμυθιών, η Αγνή Στρουμπούλη, δίνει αυτές τις μέρες παραστάσεις στην Αθήνα. Για δύο ακόμη απογεύματα στο Εργαστήρι Μαιρηβή (απόψε και στις 25/1, 5 μ.μ., Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή) η γνωστή παραμυθού θα πει παραμύθια ελληνικά για μικρά παιδιά στη βραδιά «Το κουντουνάκι», τίτλος και του βιβλίου της που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Καλειδοσκόπιο». Μαζί της στις αφηγήσεις είναι ο μουσικός Γιάννης Ψαριώτης με κιθάρα, κρουστά και πνευστά.

«Το κουντουνάκι. Μια λέξη στρογγυλή σαν κουλουράκι που έχει μια παραξενιά και σε προσκαλεί να καταλάβεις, γι’ αυτό προτίμησα αυτήν την παραλλαγή από την Κύθνο και λέγοντάς την κουδουνίζει κιόλας στο αυτί σου ένα ντιν, ντιν», εξηγεί η Αγνή Στρουμπούλη σε συνέντευξή της στην «Κ». Στα δεκαοκτώ χρόνια που αφηγείται παραμύθια της προφορικής παράδοσης, πρώτη φορά οργάνωσε ένα πρόγραμμα ειδικά για πολύ μικρά παιδιά 3-7 ετών. Την αφορμή, όπως λέει, «μου την έδωσε η εγγονούλα μου η Αγνή, που καθισμένη στην αγκαλιά μου με ακούει με ορθάνοιχτα μάτια και αυτιά και κορμάκι πρόθυμο να μιμηθεί τις κινήσεις μου, και στο τέλος η ευφροσύνη στο πρόσωπό της με το “και ζήσαν αυτοί καλά και μεις καλύτερα”. Βέβαια σ’ αυτήν τη μικρή ηλικία και ο λόγος και η κατανόηση γίνονται αφή».

Επτά παραμύθια της προφορικής μας παράδοσης, μικρά σε διάρκεια με τη δυνατότητα να επαναλάβουν τα παιδιά φράσεις, λέξεις, κινήσεις σε ένα θεατράκι μικρών διαστάσεων όπως το Εργαστήρι Μαιρηβή, που φέρνει τα παιδιά κοντά στον αφηγητή. Η Αγνή Στρουμπούλη έχει ετοιμάσει μια έκπληξη που τα περιμένει στο φουαγιέ «ξεκινώντας με το καθένα ξεχωριστά μια σχέση επικοινωνίας».

«Δεν πάω να εντυπωσιάσω τα παιδιά ούτε με το μέγεθος ούτε με την ένταση ούτε με τη λαμπρότητα. Τον άκρατο εντυπωσιασμό σ’ αυτήν την ηλικία τον θεωρώ επιθετικότητα και παραπλάνηση. Πιστεύω ότι τα παιδιά φέρουν μέσα τους όλα τα ρεύματα της ζωής κι είναι ανοιχτά να συμμετάσχουν στον κόσμο μας, να μπουν στην κοινότητα των μεγάλων».

Λαϊκά παραμύθια

Για να διαλέξει τα παραμύθια της παράστασης, η Αγνή Στρουμπούλη φυλλομέτρησε αρκετές συλλογές και αντέγραψε πολλά παραμύθια. Μετά σκέφτηκε την έκδοσή τους, «μιας και λείπει ένα βιβλίο με λαϊκά παραμύθια για την πολύ μικρή ηλικία». «Το κουντουνάκι» περιέχει τριάντα παραμύθια από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και την Κάτω Ιταλία, τον Πόντο, τη Μ. Ασία. Στο αισθητικό μέρος του βιβλίου κυριαρχεί μια αντίληψη παιχνιδιού, χαράς, απλότητας, ανάλογη με τα παραμύθια και την ηλικία στην οποία απευθύνονται.

Τη ρώτησα να μου πει ποιος είναι ο ρόλος, η θέση του σύγχρονου αφηγητή παραμυθιών… «Με λόγο συμβολικό, άρα ποιητικό, το παραμύθι μπορεί να δρασκελίσει τις συμβάσεις της λογικής, τα εμπόδια της καθημερινότητας, να λυτρωθεί από το τρέχον και να κολυμπήσει στη διαχρονική απορία του ανθρώπου απέναντι στο θαύμα “ζωή”. Αυτό είναι το παραμύθι και εξ αυτού η παραμυθία, δηλαδή η παρηγορία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή