Ένα avatar να πάρει τη θέση μου!

Ένα avatar να πάρει τη θέση μου!

Το «Garamond 12» της Μαρίας Δριμή, που πήρε τον τίτλο του από μια… γραμματοσειρά, είναι η νέα παράσταση στο θέατρο Πορεία

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά το «Νυχιάνγκ» και το «Labor» που εντυπωσίασαν το κοινό, ένα ακόμη νέο έργο, ένα δείγμα της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας, παρουσιάζεται στη σκηνή του θεάτρου Πορεία. Το «Garamond 12» της Μαρίας Δριμή, που πήρε τον τίτλο του από μια… γραμματοσειρά, προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του θεάτρου Πορεία.

«Το “Garamond 12” γράφτηκε πάνω στον πυροδοτικό άξονα του ψεύδους. “Η υψηλή τέχνη του ψεύδεσθαι” ήταν η ακριβής διατύπωση από τον Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη στην αρχή του δεύτερου κύκλου μαθημάτων της σχολής πυροδότησης Θεατρικής Γραφής. Στον πυρήνα του έργου υπάρχει η ψευδοπροσωπία. Ένας αγοραφοβικός συγγραφέας, ο Μαρκ Χάντερ, ζει κλεισμένος για δεκαετίες στο σπίτι του μαζί με τη μητέρα του. Καθώς η φήμη του μεγαλώνει και τα βιβλία του γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία, είναι αναγκασμένος να έχει επαφές με το κοινό, τους δημοσιογράφους και τους εκδότες. Ψάχνει απεγνωσμένα κάποιον που θα τον υποδύεται σε όλες αυτές τις περιστάσεις, ένα avatar για τον έξω κόσμο. Η άφιξη αυτού του ανθρώπου, του Τζέικ, τον οποίο σκόπιμα άφησα χωρίς επώνυμο, ανατρέπει τη ζωή του Μαρκ και φέρνει στο φως ένα βαθύ τραύμα, χρονολογούμενο από την παιδική του ηλικία. Τα τέσσερα πρόσωπα του έργου αλληλεπιδρούν με κέντρο την περίκλειστη οικία των Χάντερ, στοιχειωμένη από μνήμες με λογοτεχνική επίπαση. Ο Μαρκ Χάντερ, ο οποίος ζει φυλακισμένος στη στοργική φωλιά που έχει φτιάξει γι’ αυτόν η κυριαρχική μητέρα του,  συνειδητοποιεί ότι έγινε συγγραφέας από τη δυστυχία του. Η επαφή του με τον Τζέικ είναι καταλυτική, μια σπίθα που βάζει φωτιά σε μισοσβησμένα κάρβουνα. Η ψυχή του Μαρκ γεμίζει από ένα τεράστιο ερωτηματικό. Μπορεί η λογοτεχνία να υποκαταστήσει την πραγματική ζωή; Τι περιθώρια διαφυγής αφήνει μια τόσο μακροχρόνια στέρηση των απλών καθημερινών πραγμάτων; “Να με δει ο ήλιος, να με φυσήξει ο αέρας, να μυρίσω τη φύση. Όλα όσα κάνουν οι συνηθισμένοι άνθρωποι”. Πόσο δύσκολο είναι να γίνει ο Μαρκ Χάντερ ένας συνηθισμένος άνθρωπος; Όλα αυτά προσπάθησα να απαντήσω μέσα στο έργο» λέει στην «Κ» η κ. Δριμή

«Όπως με την Έμιλυ Λουΐζου για το Labor, έτσι και τώρα το θέατρο Πορεία απευθύνθηκε σε έναν νεαρό σκηνοθέτη, τον Ρώσο Sergei Okunev, απόφοιτο της περίφημης σχολής GITIS, που υπογράφει την πρώτη σκηνοθεσία του στην Ελλάδα» τονίζει από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Πορεία Δημήτρης Τάρλοου. 

«Το θέατρο είναι μία μορφή τέχνης που περιλαμβάνει την ζωντανή επικοινωνία. Μετά από μία μακρύ΄’α περίοδο που λόγω της πανδημίας η κατάσταση ήταν δύσκολο, είναι λογικό τώρα ο κόσμος να στραφεί στο θέατρο» παρατηρεί ο κ. Τάρλοου. «Το ευχάριστο είναι ότι ένα πολύ νεανικό κοινό έρχεται στο θέατρο και το γνωρίζει μέσα από νέες προσεγγίσεις. Κάθε παραγωγή μας θέλουμε να είναι μία καινούργια πρόταση» προσθέτει ο ίδιος.

Στο έργο παίζουν οι Μαρία Ζορμπά, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Χάρης Τζωρτζάκης και Σίλια Μπισιώτη. Στη δραματουργία συνεργάστηκε η Ελένη Κουτσιούμπα, τα σκηνικά – κοστούμια φιλοτέχνησε η Αλέγια Παπαγεωργίου, η μουσική/ηχητικός σχεδιασμός  έγινε από τον Panú, τη χορογραφία έκανε η Κατερίνα Φώτη, τους φωτισμούς η Ναυσικά Χριστοδουλάκου.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κυριακή, Δευτέρα & Τρίτη 21:00 Διάρκεια: 90 λεπτά, χωρίς διάλειμμα. 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή