Βαλκανικές σκηνές στη Στέγη

Βαλκανικές σκηνές στη Στέγη

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΕΣΤΙΒΑΛ. Εντονα πολιτικοποιημένο θέατρο, προκλητικές περφόρμανς, πειραματική μουσική και ριζοσπαστικές χορογραφίες από την αφρόκρεμα της ανεξάρτητης σκηνής των Βαλκανίων: στις αρχές του επόμενου μήνα, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μετατρέπεται σε τόπο συνάντησης αναγνωρισμένων, ριζοσπαστικών καλλιτεχνών της νεότερης γενιάς από τη Σερβία, την Κροατία, τη Σλοβενία, το Μαυροβούνιο, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία.

Μεταξύ άλλων, η παράσταση «Clear History» της Μολδαβής Nicoleta Esinencu περιστρέφεται γύρω από τις αντισημιτικές ενέργειες του δικτάτορα Αντονέσκου και τη δημιουργία του στρατοπέδου συγκέντρωσης των Ναζί στην Τρανσνίστρια. Ενα σόλο «stand-up tragedy» για τη φαινομενολογία του πένθους παρουσιάζει η Sanja Mitrovic από τη Σερβία, η κολλεκτίβα BADco. από την Κροατία αντλεί έμπνευση από το πρώτο φιλμ στην ιστορία του κινηματογράφου και ο Ρουμάνος καλλιτέχνης Νταν Περζόφσκι δίνει μία διάλεξη-περφόρμανς με τίτλο «Από τον τοίχο του Μουσείου στον τοίχο του Facebook».

Ακόμα, ο σκηνοθέτης Ολιβερ Φραλίτς, γεννημένος στη Βοσνία από Σερβο-Κροάτες γονείς, συνεργάζεται με το Mladinsko Theatre της Σλοβενίας σε μια προκλητική παράσταση για τον εθνικισμό και το εμφύλιο μίσος με τίτλο «Καταραμένος να είναι ο προδότης της πατρίδας του!», μια φράση δανεισμένη από τον εθνικό ύμνο της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Εξι καλλιτέχνες συμμετέχουν στη «Νύχτα των Περφόρμανς», το πρωτότυπο πρότζεκτ του Ζβόνιμιρ Ντομπρόβιτς που θα φιλοξενηθεί σε διάφορους χώρους της Στέγης, το φιλμ του Ελβετού Μίλο Ράου παρακολουθεί τις «τελευταίες ημέρες του Τσαουσέσκου» και η Μαρίνα Αμπράμοβιτς αναπτύσσει τη μέθοδό της για την «εκπαίδευση» των θεατών στην παρακολούθηση περφόρμανς. Το «παρών» θα δώσουν επίσης, το μουσικό σύνολο Hyperion, που ιδρύθηκε το 1976 από τον Ρουμάνο Iancu Dumitrescu, ο περφόρμερ Ιβο Ντίμτσεφ με το αυτοβιογραφικό έργο «Som Faves», ο Σλοβένος Γιάνεζ Γιάνσα με τη διαδραστική περφόρμανς «Who is Next? » για την κοινοβουλευτική δημοκρατία και την ευθύνη του πολίτη και ο βραβευμένος Κροάτης χορογράφος και χορευτής Matija Ferlin, που αποτίει φόρο τιμής στον εξπρεσιονιστή ποιητή Σρέτσκο Κοσοβέλ. Τέλος, ένα εκπαιδευτικό δείπνο για τα «ξενικά είδη-εισβολείς» με τη συμμετοχή επιστημόνων και ΜΚΟ, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι επισκέπτες στο Εστιατόριο «Χύτρα» της Στέγης.

Σε περιοχές, όπου συντελούνται ραγδαίες κοινωνικοπολιτικές αλλαγές, θα εστιάζει το νέο Φεστιβάλ της Στέγης με τίτλο «Τransitions», η πρώτη εκδοχή του οποίου θα πραγματοποιηθεί από τις 5 ώς τις 16 Μαρτίου και θα εστιάζει στα Βαλκάνια. Την επόμενη χρονιά, σειρά έχει η Λατινική Αμερική. Περισσότερες πληροφορίες και προπώληση στο www.sgt.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή