Η «Πρόβα νυφικού» ζωντανεύει στη θεατρική σκηνή του Rex

Η «Πρόβα νυφικού» ζωντανεύει στη θεατρική σκηνή του Rex

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν το 1993, όταν η Ντόρα Γιαννακοπούλου αποφάσισε να καταπιαστεί με κάτι διαφορετικό: με το γράψιμο. Το πρώτο της βιβλίο είχε τίτλο «Η πρόβα του νυφικού» (εκδ. Καστανιώτης) και έσπασε τα ταμεία. Μέχρι σήμερα, η ιστορία της Αγγελικής Δελή, της οικογένειάς της και του αγαπημένου της Απόστολου, στην επαρχιακή πόλη όπου ζούσαν λίγο πριν ξεσπάσει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, έχει πουλήσει 145.000 αντίτυπα.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1995, αυτό το αγαπημένο βιβλίο των χιλιάδων αναγνωστών έγινε τηλεοπτική σειρά με τη σκηνοθετική υπογραφή του Κώστα Κουτσομύτη. Και τότε καθήλωσε πολλούς μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες τους, ενώ το τραγούδι των τίτλων, με τη φωνή της Μαρινέλλας, έγινε επίσης μεγάλη επιτυχία.

Τώρα, η «Πρόβα του νυφικού» ετοιμάζεται να βαδίσει πάνω στο θεατρικό σανίδι. Το Εθνικό Θέατρο θα το ζωντανέψει από τις 22 Φεβρουαρίου στη σκηνή του θεάτρου REX-Κοτοπούλη, σε διασκευή ειδικά γραμμένη για το θέατρο από τη συγγραφέα Ντόρα Γιαννακοπούλου και τον Θανάση Νιάρχο. Τη σκηνοθεσία της παράστασης επιμελείται, τελικά, ο Σωτήρης Χατζάκης με τη βοήθεια της Ανδρομάχης Δαυλού, μετά την ατυχή έκβαση της συνεργασίας του Εθνικού με τον σκηνοθέτη Βασίλη Βαφέα.

Το καστ των ηθοποιών που θα ζωντανέψουν επί σκηνής τους ήρωες αυτού του πολύ επιτυχημένου βιβλίου είναι διαλεκτό: Αλκις Κούρκουλος στον ρόλο του Απόστολου, Ευγενία Δημητροπούλου στον ρόλο της Αγγελικής Δελή, Γιώργος Κοτανίδης στον ρόλο του θείου Οδυσσέα, η Δανάη Σκιάδη θα υποδυθεί τη Ρηνούλα, η Θέμις Μπαζάκα την Αθηνά Δελή, ο Θέμης Πάνου τον διοικητή της αστυνομίας στη μικρή αυτή πόλη και πολλοί άλλοι.

Λίγο πριν από την πρεμιέρα μιλήσαμε για λίγο με τη Θέμιδα Μπαζάκα, ζητώντας τη δική της άποψη, γιατί σήμερα αρέσουν πολύ στο κοινό έργα που αναφέρονται σε μιαν άλλη εποχή. «Πιστεύω ότι αυτές οι εποχές είχαν αθωότητα, δεν είχαν νευρώσεις καθόλου, τα πράγματα ήταν λίγο πιο καθαρά, οι δεσμοί οι οικογενειακοί, οι φιλικοί, οι κοινωνικοί ήταν πιο δεμένοι, ο κοινωνικός ιστός ήταν πιο συμπαγής και αυτό μπορεί να δημιουργήσει κάποια ανακούφιση στο κοινό. Τον αλαφραίνει, τον ξεκουράζει. Είναι όπως οι ελληνικές ταινίες, που καθόμαστε πάντα και τις βλέπουμε, που δεν έχουν πολύπλοκη και νευρωτική σκέψη. Βέβαια, θέλει μια προσοχή για το πώς ανεβαίνουν αυτά τα έργα, έτσι ώστε να αποφεύγεται ο αφελής ή νοσταλγικός δρόμος. Θα πρέπει να προσεγγίζονται έτσι ώστε να φαίνονται οι κοινωνικές διαφορές και οι συγκρούσεις της τότε εποχής. Και οι χαρακτήρες να μη γίνονται τύποι. Θα πρέπει να σας πω ότι και για εμάς τους ηθοποιούς είναι ανακουφιστικό καμιά φορά να μην μπλέκουμε σε δαιδαλώδεις σκέψεις, παρότι είναι το ζητούμενο στην τέχνη, αλλά είναι ανακουφιστικό και συγκινητικό μερικές φορές να βλέπουμε τον παλμό μιας άλλης εποχής».

«Θα δει κάτι άλλο»

Η Θέμις Μπαζάκα εκτιμά ότι διαφορετικό πράγμα είναι το βιβλίο, άλλο η τηλεοπτική μεταφορά και άλλο η θεατρική. «Κάθε μέσον έχει άλλα εργαλεία. Μπορεί να έχει διαβάσει κανείς το βιβλίο, μπορεί να έχει παρακολουθήσει τη σειρά στην τηλεόραση, όμως σίγουρα στο θέατρο θα δει κάτι άλλο. Γιατί είναι διαφορετική η γλώσσα του μέσου».

Από τις 22 Φεβρουαρίου θα δούμε πώς θα ζωντανέψουν στη σκηνή REX-Κοτοπούλη τα οικογενειακά μυστικά της οικογένειας Δελή και οι κοινωνικές πιέσεις μιας κλειστής επαρχιακής κοινωνίας με φόντο έναν μεγάλο πόλεμο που ήρθε, εν τω μεταξύ, και διέλυσε τα πάντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή