Ντέλια Ντέρμπισαϊρ, μια συνθέτρια «στα Υπόγεια του BBC»

Ντέλια Ντέρμπισαϊρ, μια συνθέτρια «στα Υπόγεια του BBC»

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρασε τα πιο δημιουργικά της χρόνια δουλεύοντας ατέλειωτες ώρες, όμως το μόνο της έργο που αναγνωρίστηκε πραγματικά δεν έφερε καν την υπογραφή της. Ιδιοφυής και αυτοκαταστροφική, έζησε αρκετά για να βιώσει τη δικαίωση, αλλά όχι τόσο ώστε να δρέψει τους καρπούς της επιτυχίας, αφού έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών, λίγο καιρό μετά τον «εντοπισμό» της από τους εκπροσώπους της σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής. Γύρω από τη ζωή της Αγγλίδας συνθέτριας Delia Derbyshire περιστρέφεται η νέα παράσταση σε σύλληψη, σκηνοθεσία και μουσική της Λουίζας Κωστούλα –ή Violet Louise– που συνεχίζεται ώς την Κυριακή στο Ιδρυμα «Μ. Κακογιάννης».

Συνδυάζοντας βιογραφικά στοιχεία, αποσπάσματα από συνεντεύξεις και κείμενα γνωστών και φίλων της Derbyshire με μία προσωπική και ενίοτε μυθοπλαστική προσέγγιση της προσωπικότητάς της, η Violet Louise ανασυνθέτει το παράξενο, σκοτεινό σύμπαν της καινοτόμου συνθέτριας, που είχε την ατυχία να γοητευτεί από τη μελωδικότητα των φυσικών και μηχανικών ήχων όταν ακόμα οι ήχοι δεν θεωρούνταν μουσική αν δεν αντιστοιχούσαν σε νότες. Από το 1962, η Delia Derbyshire εργάστηκε στο Radiophonic Workshop του BBC, συνθέτοντας μουσικά και ηχητικά θέματα για πάνω από 200 ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα. «Ψυχοακουστική» ήταν ο όρος που είχε χρησιμοποιήσει η ίδια για να περιγράψει τους πειραματισμούς της με συμβατικά και μη ηχητικά όργανα. Το 1963 μετέτρεψε σε ηλεκτρονική μουσική το θέμα του συνθέτη Ron Grainer για τη σειρά «Doctor Who», όμως η γραφειοκρατία –και το γεγονός ότι είχε προσληφθεί ως ηχολήπτρια– δεν επέτρεψε την αναφορά του ονόματός της ως συν-δημιουργός. Το 1973 εγκατέλειψε το BBC απογοητευμένη και, μολονότι συνέχισε να δουλεύει, συνεργαζόμενη με ονόματα όπως η Yoko Ono και ο Paul McCartney, ουσιαστικά «δεν είχε πια τη δύναμη να κάνει κάτι διαφορετικό», υποστηρίζει η Λουίζα Κωστούλα, περιγράφοντας την Derbyshire ως μία αντιφατική προσωπικότητα, «παθιασμένη, αλλά με εμμονές και τάσεις αυτοκαταστροφής», μία αξιόλογη γυναίκα, που πιθανότατα δεν πίστευε αρκετά στον εαυτό της.

Από τα κοντινά πρόσωπα της Derbyshire –είχε πολλούς εραστές, καταστροφικές σχέσεις, αλλά και αρκετούς φίλους–, η Violet Louise επέλεξε τον Brian Hodgson, συνάδελφο της συνθέτριας στο BBC και επί δεκαετίες φίλο της, για να τη συνοδεύσει στη σκηνή. Τον αφοσιωμένο, αν και ορισμένες φορές κτητικό, Brian ενσαρκώνει ο ηθοποιός και μουσικός Παναγιώτης Γαρμπής.

Σταδιακά, η Delia Derbyshire απομακρύνθηκε από τον περίγυρό της για να πεθάνει τελικά αλκοολική και ολομόναχη από κίρρωση του ήπατος το 2001, λίγους μήνες μετά την απόφασή της να συνεργαστεί με τον νεότερο παραγωγό και μουσικό Peter Κemper – ή Sonic Boom. Στη σοφίτα της βρέθηκαν 267 μαγνητοταινίες και χιλιάδες παρτιτούρες. Αν και παραμένει σχεδόν άγνωστη στο ευρύ κοινό εκτός Βρετανίας, η Derbyshire έχει πια αναγνωριστεί ως πρωτοπόρος, ενώ το έργο της θεωρείται ότι  επηρέασε καθοριστικά όχι μόνο συγκροτήματα όπως οι Aphex Twin ή οι Orbital, αλλά και ολόκληρη τη σύγχρονη ηλεκτρονική και ποπ σκηνή.

​​Η παράσταση «Στα Υπόγεια του BBC» παρουσιάζεται σήμερα και αύριο στο Ιδρυμα «Μ. Κακογιάννης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή