Το βραβείο Μελίνα στη Γιούλικα Σκαφιδά

Το βραβείο Μελίνα στη Γιούλικα Σκαφιδά

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετσι όπως την έβλεπες να περπατά με χάρη ανάμεσα στον κόσμο που γέμισε παρά τη βροχή το Μουσείο Μπενάκη, δεν μπορούσες να φανταστείς ότι αυτό το κορίτσι, η Γιούλικα Σκαφιδά, που παρέλαβε λίγη ώρα νωρίτερα το βραβείο Μελίνα, ήταν αγοροκόριτσο μικρή. «Ημουν ατίθαση», μας έλεγε αργότερα. Ισως τελικά αυτό συγκινεί τη γενιά της στον θεσμό. Το τσαγανό της γυναίκας που έδωσε το όνομά της στα θεατρικά βραβεία.

Στη «γενναιότητα» και στους «αγώνες της» στάθηκε παραλαμβάνοντας το βραβείο Μελίνα Μερκούρη. Πάλεψε «ώστε εμείς οι ηθοποιοί να μην καταλήξουμε χομπίστες». Υστερα το αφιέρωσε στην αγαπημένη της καθηγήτρια, την Κίττυ Αρσένη, η οποία επίσης «αγωνίστηκε σε όλη της τη ζωή για την τέχνη και τη δημοκρατία». Οσο για την πολύτιμη καρφίτσα της ηθοποιού –πολιτικού– που έλαβε από τη Λένα Παπαληγούρα, θα τη φυλάξει για να την παραδώσει στην επόμενη νικήτρια.

Τα νέα της σχέδια

Ωρα αργότερα, η Γιούλικα που πήρε το όνομά της από την ηρωίδα του Μαξ Φρις στο «Στίλερ», η οποία ξετρέλανε τη μητέρα της τόσο όσο να τη βαφτίσει έτσι, εξηγούσε στην «Κ» τα νέα της σχέδια. Οι ερμηνείες της στο έργο «Ορφέας στον Αδη» του Τενεσί Ουίλιαμς και «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» του Γιουτζίν Ο’ Νιλ τής χάρισαν το βραβείο μαζί με 3.000 ευρώ, σειρά όμως τώρα έχει η παράσταση βασισμένη στο Μεφίστο/Αριάν Μνουσκίν – Κλάους Μαν, που ετοιμάζει στο Εθνικό ο Νίκος Μαστοράκης.

Η 32χρονη ηθοποιός, πρωταθλήτρια στίβου, με εφόδια στη μουσική και στο χορό, που τελείωσε το Ωδείο Αθηνών, αιφνιδιάζει όταν λέει ότι σπούδασε στη σχολή Ναυπηγών Μηχανικών του ΤΕΙ. Εσωστρεφές παιδί «ήθελα να γίνω αστροναύτης και αστροφυσικός». Διάλεξε το θέατρο «για να επικοινωνήσω με τον κόσμο, να εκφράσω τα συναισθήματά μου με το άλλοθι ενός σεναρίου».

Οι πρώτοι ρόλοι ήρθαν στην τηλεόραση με τον Κώστα Κουτσομύτη, τον Πάνο Κοκκινόπουλο, τη Μιρέλα Παπαοικονόμου και το 2010 το υπέροχο «Νησί» του Θοδωρή Παπαδουλάκη. Στον κινηματογράφο συνεργάστηκε με τους: Πέννυ Παναγιωτοπούλου, Ολγα Μαλέα, Γιώργο Λάνθιμο, Αρη Μπαφαλούκα, ενώ στο θέατρο με τους: Σπύρο Ευαγγελάτο, Ρούλα Πατεράκη, Σταμάτη Φασουλή, Μπάρμπαρα Βέμπερ, Γιάννη Χουβαρδά.

Πώς επιβιώνει η γενιά σου στην Ελλάδα της κρίσης, τη ρωτάω πριν τρέξει στους φίλους της: «Είναι εύκολο να κατηγορείς τους προηγούμενους. Εκείνοι ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν, τώρα είναι η σειρά μας. Ας βρούμε λύσεις για εμάς».

Είναι κάτι που η Μελίνα σίγουρα θα χαιρόταν να ακούσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή