Πορεία ζωής με το «Τρένο των νεφών»

Πορεία ζωής με το «Τρένο των νεφών»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είμαστε από τους πρώτους θεατές που καταφθάνουν στο «Τρένο στο Ρουφ»… Εννέα παρά είκοσι και η στρατιωτική σκηνή που έχει στηθεί ειδικά για το πρώτο μέρος της παράστασης «Το τρένο των νεφών», που παρουσιάζεται κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, αρχίζει σιγά σιγά να γεμίζει. Η μυρωδιά από το ζεστό κρασί με κανέλα που πωλείται για ενάμισι ευρώ μάς ζεσταίνει καθώς παίρνουμε τη θέση μας σε έναν από τους πάγκους.

Η Τατιάνα Λύγαρη, καλλιτεχνική διευθύντρια του «Τρένου στο Ρουφ», σκηνοθέτησε το «Τρένο των νεφών», μια γοητευτική παράσταση που κάνει τους θεατές συμμέτοχούς της. Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου, στήνει στην αποβάθρα του σταθμού και στα βαγόνια του «Τρένου στο Ρουφ» την ιστορία του Κανένα, ενός νέου άντρα που αναζητεί τον πατέρα του.

Από ένα χωριό στην κορδιλιέρα των Ανδεων περνάει το τρένο των νεφών, ένα υπαρκτό τρένο, από τα ελάχιστα στον κόσμο που ταξιδεύουν σε ύψος 4.220 μέτρων. Κάποιοι λένε πως όταν φεύγει από τον σταθμό, βγαίνει από τις ράγες, χώνεται στα σύννεφα και χάνεται. Σε ένα κλίμα μαγικού ρεαλισμού ταξιδεύουν και οι θεατές.

Η ιστορία του Κανένα

Το ενδιαφέρον δεν χάνεται ούτε λεπτό. Η εμπειρία τόσο άμεση, σχεδόν αισθησιακή. Στη στρατιωτική σκηνή πέφτει στα πόδια μας η μητέρα του Κανένα για να γεννήσει, μια γυναίκα που όπως και οι υπόλοιπες του χωριού έχει πέσει θύμα εκμετάλλευσης των κονκισταδόρων. Στο πρώτο βαγόνι (που κυριολεκτικά κουνιέται!) ο νέος άντρας περνάει τις πρώτες δοκιμασίες της ενηλικίωσής του με εμάς συνεπιβάτες. Βρισκόμαστε στη Λατινική Αμερική παρέα με στρατιώτες, χρυσοθήρες, δοκιμαστές κρασιών και πόρνες. Κάποιος μας καλεί να μπούμε στο δεύτερο βαγόνι αφού φορέσουμε μια μαύρη μάσκα και συμφωνήσουμε πως ό,τι κι αν συμβεί «θα μείνει μεταξύ μας». Σε ένα οργιαστικό πριβέ πάρτι μεταμφιεσμένων, όπου πρωταγωνιστούν κονκισταδόρες, βλάσφημοι ιερείς και καλόγριες, μας σερβίρεται ένα ποτήρι κρασί. Καθώς προχωράμε από το ένα βαγόνι στο άλλο, ο Κανένας ενηλικιώνεται, όμως αναζητεί ακόμη τη μεγάλη Θάλασσα και τον πατέρα του. «Μια οδύσσεια, μια πορεία στις ράγες της ζωής για την ανακάλυψη του εαυτού, του Κανένα ή του Καθένα από εμάς.

«Προσωπικά με ευαισθητοποιεί το γεγονός ότι το έργο αναφέρεται στη συνειδητότητα, την αναζήτηση της απάντησης στο υπαρξιακό ερώτημα ποιος είμαι και τι κάνω σ’ αυτή τη ζωή», αναφέρει για το έργο η Τατιάνα Λύγαρη και εξηγεί: «Το εκπληκτικό μυθιστόρημα της Φακίνου, αν ήθελε κανείς να το οπτικοποιήσει, μόνο χολιγουντιανή παραγωγή θα μπορούσε να το κάνει, με γυρίσματα στη Βολιβία, τη Χιλή και την Αργεντινή, με αμέτρητα σκηνικά, ένα αληθινό τρένο και τριακόσιους κομπάρσους. Δεν είχε κανένα λόγο να γίνει θεατρικό έργο και ούτε πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν θεατρικό. Είναι η αφορμή για μια μοναδική site specific παράσταση, μια ξεχωριστή θεατρική εμπειρία». Η μουσική είναι του Μηνά Ι. Αλεξιάδη, τα κοστούμια της Duygu Ozturk, οι χορογραφίες της

Μαρίζας Βινιεράτου. Ερμηνεύουν οι Προμηθέας Nerattini-Δοκιμάκης, Ανδρέας Μαριανός, Μαρία Μπαγανά κ.ά.

​​ Σιδηροδρομικός Σταθμός Ρουφ, επί της Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως, τηλ. 210-52.98.922.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή